hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen speciális kedvezményeket biztosít a munka törvénykönyve a várandós munkavállalóknak?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A várandósság kilenc hónapja már egy olyan időszak, amely számos kedvezményt, illetve plusz jogot biztosít a munkavállaló számára, védve az ő megváltozott állapotát. Legyen szó korlátozásokról, védelemről, olyan kedvezményekről, amely biztosítja a kismama számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit is. Jelen cikkünkben azt vesszük végig, mit biztosít a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a várandós kismamák védelmének érdekében.

Felmondási védelem

Kezdjük az egyik legfontosabbal, ami miatt a legtöbb kismama aggódik: megszüntethetik-e a munkaviszonyát a várandósság alatt.

A válasz egyértelmű, az Mt. 65. § (3) bekezdése értelmében:

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

a) a várandósság (…) tartama alatt.

(4) A (3) bekezdés szerinti védelem alkalmazása szempontjából a felmondás közlésének, csoportos létszámcsökkentés esetén a 75. § (1) bekezdés szerinti tájékoztatás közlésének időpontja az irányadó.

(5) (…) A felmondás közlését követő munkavállalói tájékoztatástól számított tizenöt napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

Várandósság alatt tehát felmondási védelem alatt áll a kismama, erről érdemes minél előbb tájékoztatni a munkáltatót, hogy a védelem biztos lábakon álljon. Előfordul sajnos olyan is, amikor a munkáltató figyelmen kívül hagyja a várandósság bejelentését, és megszünteti a munkaviszonyt akár bármilyen aláírt jognyilatkozat nélkül. Munkavállalói oldalról érdemes tudni, hogy ez jogellenes megszüntetés, ilyen esetben vissza kell állítani a munkaviszonyt, ha egyértelmű a várandósság, és a munkáltató tájékoztatása.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, mi a munkáltató teendője, ha az adott munkakörben nem alkalmazható a kismama, továbbá megismerheti a munkaidő-kedvezményeket, valamint az orvosi vizsgálatra való elengendés szabályait.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31