Nemzetközi - közösségi adózás

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Telephely fogalma az áfa tükrében – magyar törvény vs. uniós szabály Cikk

A telephelyhez kötődő adózási szabályokat áttekintő cikksorozatunk második részében az indirekt adózás, pontosabban az általános forgalmi adózás szempontjából vizsgáljuk meg a telephely fogalmát.

Fontos áfaszabályok az EU-n belüli termékfuvarozásra Cikk

A cégek könnyebb globális megjelenése/terjeszkedése, termékek országok közötti mozgatása mára természetessé vált, és számos cég alakul fuvarozási feladatok ellátására. A tevékenység megítélése forgalmi adózás szempontjából függ attól, hogy kinek, kitől, ki, honnan, hova szállít.

A rekord magas áfakulcs mellett is versenyképesebb lett a magyar adórendszer Cikk

Hat helyet javítva a hetedik helyen végzett Magyarország az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában, 38 ország közül – közölte az EY globális pénzügyi tanácsadó.

Az ország, ahol megadóztatnák a haszonállatok gázkibocsátását Cikk

A mezőgazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatásáról nyújtott be törvényjavaslatot ma az új-zélandi kormány. Ha a parlament megszavazza, ez lesz a világon az első ilyen jellegű adónem.

Adóparadicsomok: új nevek az EU feketelistáján Cikk

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, felvette Anguillát, a Bahama-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket; a listán jelenleg tizenkettő joghatóság található.

Sietni kell a külföldi áfa visszaigénylésével Cikk

Magyarországon 2022. szeptember 30-a az a határidő, ameddig vissza lehet igényelni a 2021-ben külföldön fizetett áfát ‒ hívják fel a figyelmet Dr. Mucsi-Szabó Brigitta és Rácz István, a BDO Magyarország adómenedzserei.

Kölcsönbe adott munkavállaló adózása németországi példán keresztül Cikk

A munkaerő-kölcsönzés háromszereplős jogviszony. A kölcsönzött munkavállaló munkaviszonyt létesít a kölcsönbeadó munkáltatóval arra vonatkozóan, hogy a tényleges munkavégzés harmadik félnél, a kölcsönvevő munkáltatónál történik. Magyar munkaviszony alapján külföldön történő munkavégzés esetén kérdésként merülhet fel, hogy ha a munkavállaló külföldön dolgozik,melyik országban fizet adót, és hol lesz biztosított?

Külföldi részvények után kapott osztalék adózása Cikk

Hogyan kell bevallani a NAV-nak egy ausztriai pénzügyi szolgáltatónál (bank, brókercég) vezetett értékpapírszámlán tartott amerikai részvények után kapott osztalékokat az éves adóbevallásban, és hogyan kell utána adózni a jelenlegi szabályozások szerint? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

NAV: új információs füzet a közösségi adószámokról Cikk

A közösségi adószámokról szóló információs füzetet jelentetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

NAV-tájékoztató a közösségi adószámok érvényességének lekérdezési lehetőségeiről Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatót adott ki arról, hogy miként tud meggyőződni európai közösségi (EK) tagállami partnere közösségi adószámának érvényességéről és azonosító adatainak pontosságáról.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Láncügylet áfavonzata

Bunna Erika

adótanácsadó

Tisztelt Szerkesztőség!

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs