Nemzetközi - közösségi adózás

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Sok még a homályos folt: érvek az egységes társaságiadó-rendszer bevezetésének halasztása mellett Cikk

Az egységes uniós társaságiadó-rendszer elfogadásának halasztása mellett érvel több üzleti szereplő is, mivel szerintük túl sok még a nyitott kérdés. A vállalkozások nem szeretnének kibújni a szabályozás alól, de azt gondolják, hogy előbb a részletszabályokat kellene tisztázni az új rendszer bevezetéséhez, olvasható a Deloitte Magyarország tájékoztatójában.

Magánszemélyek külföldről származó jövedelme: útmutatót tett közzé a NAV Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar illetőségű magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adó- és járulékkötelezettségéről.

Láncügylet harmadik országba: mire kell ügyelni számlázáskor? Cikk

Lengyel cég árut ad el egy magyar cégnek, amely azt továbbszámlázza egy észak-macedón cégnek. Az árut Lengyelországból egyenesen Észak-Macedóniába szállítják. A fuvart a lengyel cég szervezte, a kiléptetési igazoláson is a lengyel cég szerepel. Ebben az esetben mi a helyes eljárás? Kell a magyar cégnek macedón adószámot igényelnie, és ott bevallást benyújtani, vagy exportértékesítésről van szó? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

Minimálbér-emelésről döntött a spanyol kormány: a legkisebb kereset 14 hónapig jár, adómentesen Cikk

Öt százalékkal, havi bruttó 1134 euróra (421 ezer forint) emelte a minimálbért mai madridi ülésén a spanyol kormány.

30 nap haladék a CBAM jelentések benyújtására Cikk

Az Európai Bizottság 2024. január 29-ei közleménye szerint a gazdálkodóknak lehetőségük lesz kérni a CBAM jelentések benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbítását – írja hírlevelében a PwC Magyarország.

LLC magyar magánszemélynek nyereségrészesedést fizet: bonyolultabb az adózás, mint gondolnánk Cikk

Az alábbiakban egy amerikai illetőségű LLC-ből (limited liability company) magyar adóügyi illetőségű magánszemély részére történő nyereségrészesedés kifizetésnek a magyar adóztatásával kapcsolatos kérdésekre keressük a válaszokat, tekintettel az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kettős adóztatás kizárására irányuló egyezmény megszűnésére is.

EU-s szabályokat sérthet a külföldiek áfa-visszatérítésére vonatkozó magyar szabályozás Cikk

Az Európai Bíróság főtanácsnoka által tegnap kiadott vélemény szerint ellentétes az Európai Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda véleménye szerint, ha a végső ítélet is ezzel a tartalommal születik majd meg, az nemcsak hogy megkönnyíti majd a külföldi vállalkozások hazai áfa-visszaigénylését, de korábban megfizetett forgalmi adó visszatérítését is megnyithatja.

Szolgáltatás EU-s adóalanynak: erre is oda kell figyelni számlázáskor Cikk

Osztrák cég telephelyet bérel Magyarországon. A bérbeadó alkalmanként daruzást végez a bérbevevő részére a nevezett telephelyen. A bérbeadó információi szerint a bérlő cégnek nincs magyar adószáma. Hogyan kell számlázni a szolgáltatást? Minek kell a számlán szerepelnie, közösségen belüli szolgáltatásnyújtás áfa nélkül? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Adótörvénycsomag 2024: az USA-ból származó kamatjövedelem adózása egyezmény híján – példákkal Cikk

Az amerikai-magyar kettős adózást kizáró egyezmény 2024. január 1-jei hatályú megszűnéséhez kapcsolódóan egyebek mellett a kamatjövedelmek adózását is érinti a jövő évre kihirdetett adótörvény-módosítási csomag.

Ketyeg az óra! USA-beli részvényekből származó jövedelmek adózása: januártól új szabályok jönnek Cikk

Az érintett magánszemélyeknek nincs már sok idejük átgondolni, mitévők legyenek a rendelkezésükre álló amerikai részvényekkel és részvényopciókkal, figyelemmel arra, hogy 2023. december 31-éig alkalmazható az Amerikai Egyesült Államokkal kötött kettős adózás elkerülésére vonatkozó adóegyezmény.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozás külföldön

Nagy Norbert

adószakértő

Társasági adó, önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5