Nemzetközi - közösségi adózás

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Áfacsökkentés: több tucat alapvető élelmiszer forgalmi adóját törli el Portugália Cikk

Összesen 44 élelmiszer áfájának ideiglenes eltörlésével próbál küzdeni a magas infláció ellen a portugál kormány, a korábban bejelentett inflációellenes, családtámogatási intézkedések mellett – jelentette be António Costa kormányfő.

Harmadik országból érkező munkavállalók adó- és járulékkötelezettsége Cikk

A magyarországi munkáltatók egy része a szükséges munkavállalói létszámot külföldi dolgozókkal igyekszik betölteni. Cikkünkben a harmadik országokból érkező, magyar munkaviszonyt létesítő munkavállalók részére történő kifizetések, juttatások adó- és járulékkötelezettségére vonatkozó szabályokat járjuk körbe.

Több ország területén tevékenykedő egyéni vállalkozó adó- és járulékkötelezettsége Cikk

Egyre gyakoribb, hogy egyéni vállalkozók több ország területén tevékenykednek, ami számos adózási kérdést vet fel. Cikkünkben két uniós tagállamban (Ausztriában és Magyarországon) tevékenykedő vállalkozók személyi jövedelemadózására és járulékkötelezettségére vonatkozó főbb tudnivalókat foglaljuk össze.

Az adóhivatal megszüntetését sürgeti az USA-ban a republikánusok egy csoportja Cikk

A republikánusok egy csoportja törvényjavaslatot készített az IRS, az adóhivatal felszámolására – írja a hvg.hu. A képviselőházban a republikánusok vannak többségben Washingtonban.

NAV-tájékoztató amerikai székhelyű multicégek jelentéstételéről Cikk

Átmenetileg spontán információcsereként valósul meg az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2022 végén született közös nyilatkozat alapján a multinacionális vállalatcsoportok 2021-ben kezdődő pénzügyi évekre vonatkozó országonkénti (CbC) jelentéseinek cseréje – közölte a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös tájékoztatójukban.

NAV-tájékoztató az EU-ból beszerzett és oda értékesített új gépjárművek értékesítésének adószabályairól Cikk

Az új közlekedési eszközök közösségen belüli beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályairól szóló információs füzetet jelentetett meg honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A tájékoztató részletezi az új közlekedési eszközök – bizonyos gépjárművek, hajók és repülők – közösségen belüli beszerzésének és értékesítésének adózási szabályait, valamint az adómentesség lehetőségeit.

Rezsitámogatás külföldön távmunkában dolgozó munkavállaló részére Cikk

A munka törvénykönyve szerint távmunkavégzés esetén a munkavállaló a feladatát alapvetően távolról, azaz a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi. Ez a hely lehet a munkavállaló lakása, albérlete, párja lakóhelye, vagy akár egy külföldön bérelt apartman is.

Lista a Magyarország által kötött adóegyezményekről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarország 2023. adóévben alkalmazható adóegyezményeiről.

NAV: nem változik a gyakorlatban a FATCA szerinti információcsere Cikk

Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2022 végén született kölcsönös jogértelmezést megerősítő Egyetértési Megállapodás (Memorandum of Understanding) alapján a FATCA-megállapodás szerinti adatszolgáltatás és információcsere gyakorlata nem, csak a jogalapja változik – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megállapodtak az uniós tagállamok a globális minimumadóról Cikk

Az uniós tagállamok elvi megállapodásra jutottak arról, hogy EU-szinten végrehajtják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi adózási reformjának 2. pilléreként ismert, a multinacionális vállalatokra vonatkozó minimumadóról szóló irányelvet – tájékoztatott az uniós tanács kedd hajnalban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs