141 találat a(z) kismama cimkére

Munkaviszony, efo Kérdés

Hogyan igényelhető már várandósan Babaváró hitel és CSOK Plusz? Cikk

A szigorított, de egyben némileg fel is turbózott babaváró támogatás és a CSOK Plusz hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése. De vajon igényelhetők úgy, hogy már úton van a baba, illetve a konstrukciók kedvezményei ebben az esetben is kihasználhatók? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

Táppénzre küldheti-e a munkáltató a kismamát, ha nem tud részére megfelelő munkakört biztosítani? Cikk

Munkavállalói oldalról érdemes tudni, hogy várandósság alatt nem mindegy, milyen munkakörben dolgozik egy kismama, van-e az egészségét, várandósságát veszélyeztető körülmény a munkavégzés során. Azt is érdemes tudni, kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót táppénzre, mondhatja-e, hogy nem tud munkát adni, így „írassa ki magát.” Nem ritka, mondhatni mindennapos esetek, cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Ekhós munkavállaló csed-, gyedjogosultsága Cikk

Sportoló, újságíró, színész, kreatív munkavállaló ekhósan adózik, és gyermeket vár? Ilyenkor jön sokszor a feketeleves, mert ez a fajta adózási forma sokkal kedvezőbb tud lenni a hagyományos munkaviszonynál és annak költségeitől, a nettó összeg a hónap végén kedvezőbb. Ha valamelyik egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait szeretne igénybe venni a kismama, nem annyira pozitív a helyzet. Számoljunk közösen, milyen összegű csedre, gyedre lehet jogosult egy ekhós kismama.

Milyen jogai vannak a kismamának a várandóssága alatt a munkahelyén? Cikk

Sok kismama vár a várandósság bejelentésétől a munkahelyén, mondván félnek a kirúgástól annak ellenére, hogy felmondási védelem illeti meg őket. Nehezen jutnak el a kötelező vizsgálatokra, szabadságokat használnak el, táppénzre mennek, túlóráznak helyette. Sokan folytatják a fizikailag is akár megterhelő munkát, mert táppénzre nem akarnak menni, kell a havi bér, a munkáltató azonban nem veszi figyelembe a kötelezettségeit. A várandós kismama védelmére több olyan jogszabály vonatkozik, amit munkáltatóként be kell tartani. Cikkünkben ezeket az előírásokat mutatjuk be.

Alkalmi munkás, idénymunkás kismama milyen ellátásokra jogosult? Cikk

Sokszor kedvező, rugalmas lehetőségnek tűnik az alkalmi munkavállalás, hivatalosan az egyszerűsített foglalkoztatás. Megvannak az előnyei is, azonban ki kell emelnünk egy hátrányát – nem számít biztosítási jogviszonynak. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, mi történik egy alkalmi munkákat vállaló várandós kismamával, milyen lehetőségei vannak ellátást kapni, egyáltalán mire jogosult ő, illetve a család?

Munkába visszatérő kismamák foglalkoztatása atipikus jogviszonyban Cikk

A legtöbb munkáltató sajnos nem lehetőségként, hasznos munkaerőként tekint a munkába visszatérő kismamákra, sokszor sajnos potenciális problémaforrást lát bennük, mivel jellemzően az anyák azok, akik a beteg gyermekkel otthon maradnak munkavégzés helyett. Amellett, hogy ezek a feladatok a családban is megoszthatók, munkáltatói oldalról is rugalmasabban és támogatóbban érdemes a témához fordulni, hiszen életünk része a gyermeknevelés, az ezzel járó logisztika, az éppen beteg gyermek ápolása. A gyermeknevelés után visszatérő munkavállaló sokszor a legelkötelezettebb dolgozója lehet a vállalatnak, különösen, ha ehhez él az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásával.

Felmondási idő Kérdés

A munkába visszatérő kismamák jogai – amikor nem mérlegelhetnek a munkáltatók Cikk

Gyakori jelenség, hogy gyermekvállalás után nem egyszerű a kismamáknak visszatérni a munkahelyükre, sok munkáltató nem várja vissza őket, nem tudja vagy nem akarja biztosítási számukra azt a megfelelő munkaidőt, munkarendet, amelyre egyébként jogszabály szerint jogosultak lennének. Cikkünkben sorra vesszük azokat a jogokat, lehetőségeket, amelyek megilletik a munkába visszatérő kismamákat.

Munkaerő-kölcsönző cégek közti dolgozók átjelentése kismamák esetében Kérdés

Kismama táppénz, csed kalkuláció Kérdés

Diákok, nyugdíjasok, kismamák munkavégzésének szabályai szövetkezetben Cikk

A nyár közeledtével mind több diák vállal munkát iskolaszövetkezeten keresztül, miközben – a nyugdíjas foglalkoztatottak egyébként is kedvező adózása mellett – változatlanul népszerűek a nyugdíjas szövetkezetek is. A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete egyelőre nem terjedt el széles körben, miközben a saját, munkaviszonyban álló kismamákra egyre több munkáltató számít saját részmunkaidős programot indítva.

Gyed alatt megszűnő telephely esetén mi történik a munkavállalóval? Kérdés

Másodállású átalányadózó kismama szülés utáni adó- és járulékfizetése Kérdés

Csed ellátási alap kalkulációja Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3