74 találat a(z) kismama cimkére

Közalkalmazott kismama visszatérése a munkába: így számoljuk ki a szabadságát Cikk

Közalkalmazottak esetében hogyan történik a szabadság kiszámítása, amikor a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a kismama a munkába visszatér? Cikkünk ismerteti az erre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, majd egy példán keresztül szemlélteti ennek számítását is.

Gyes vagy munka? Kérdés

Munkába visszatérő kismama szabadságának kiszámítása – íme egy példa Cikk

A legtöbb munkába visszatérő kismama előre számol, hány nap szabadsággal rendelkezik visszatéréskor, mennyi nappal tud kalkulálni a gyermeke bölcsődébe, óvodába történő beszoktatásához, vagy éppen munkaviszony-megszűnés esetén hány napot kell a munkáltatónak kifizetnie számára. Ehhez nézzük meg a legfontosabb idevonatkozó jogszabályokat az Mt. alá tartozó munkavállalók esetében, illetve nézzünk erre egy számolási példát is!

Csed, gyed igénylése a középiskola befejezése után Kérdés

Felmondási idő közlése Kérdés

Visszatérő kismama bérének rendezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Fizetés nélküli szabadságának megszüntetését kérte a kismama, de a 3 év távolléte alatt szervezett átalakítás miatt megszűnt a munkaköre. Közös megegyezésre nem hajlandó, ezért felmondással kell élnünk. Kérdés, hogy a felgyülemlett szabadságát milyen béren kell elszámolni, ebben az esetben is kell-e a bérét rendezni? Vagy az 55. §-ban foglaltakat csak akkor kell szem előtt tartani, ha munkába áll ismét, nem kerül sor a munkaviszony-megszüntetésre? Vagy a munkába állás az már a fizetés nélküli szabadság megszűnésével létrejön, még ha szabadsággal is kezd, illetve a felmondási idejét tölti? Köszönöm az értelmezésben történő segítséget!

Kismama, kispapa visszatérése a munkába Cikk

Gyakori probléma, hogy a fizetés nélküli szabadság megszakítását, illetve megszűnését követően a kismamának nincs hová visszatérnie. Azt azonban már csak nehezen tudja ellenőrizni, hogy munkakörét valóban megszüntették-e, vagy csak betöltötték más kollégával.

Kismama visszatérése Kérdés

2017 nyarán született gyermekem, akkor egy 7 fős csapatból jöttem el szülni, és határozott idővel vették fel az "utódomat", jelezve a szerződésében, hogy engem helyettesít. Ő egy év után felmondott. A cég úgy döntött, hogy a "pozíciómra" (egy ilyen munkakör volt/van a csapatban) felvesz egy embert határozatlan idővel, az ő szerződésében már nem szerepel, hogy engem helyettesít. Én úgy jöttem el, hogy két év múlva megyek vissza, érdeklődtem is az utóbbi egy évben folyamatosan, de konkrét választ nem kaptam. Beadtam a fizetés nélküli szabadságomat megszüntető kérelmet, hogy 2019 szeptemberében szeretnék munkába állni. Ennek hatására közölték, hogy nincs hely számomra, a közösben eddig felkínált opció nem tetszik. A csapat jelenleg 5 fővel "üzemel", picit átalakult, de az én feladatköröm hangsúlyos része ugyanaz maradt, annak ellenére, hogy pár feladat ki-, illetve bekerült belőle. Mik a munkáltató kötelezettségei ebben a helyzetben? A felgyülemlett szabadságomat jól értem-e, hogy az emelt bérrel kell kiadni, adott esetben végkielégítést és felmondási időt is ezzel kell fizetni? Felmondhat-e jogszerűen ebben az esetben a munkáltató, vagy érdemes perben gondolkodni? Opció lehet-e, hogy kérem a szabik kiadását, és ragaszkodva a munkahelyhez, meghagyva annak esélyét, hogy egy év múlva fel tudnak ajánlani pozíciót, kérni, hogy a jelenlegi körülményekre tekintettel tegyenek vissza fizetés nélküli szabadságra a gyermek 3 éves koráig? Köszönöm.

Csed, gyed ellátás alatti szerződésmódosítás béremelés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha béremelés van a cégnél: - év elején: a kismamák részére is kell módosítást készíteni, vagy elég akkor, ha visszajön dolgozni (év elején a minimálbér és garantált bérminimum természetesen követve van) - év közben: a kismamák részére is kell módosítást készíteni, vagy elég akkor, ha visszajön dolgozni Előre is köszönöm. válaszát. Üdvözlettel: Humán Centrum Kft.

Gyed extrán lévő kismama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismamánk férje van gyeden. Így a kismamánál fizetés nélküli szabadságot kellett a 1041-en bejelentenünk. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben fel lehetne-e mondanunk neki? Előre is köszönjük.

Kismama táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó, egyéni vállalkozó, gyermekét váró kismama február 1-jétől táppénzen van. Mentesül-e februárra a kata fizetése alól, lévén, hogy a hónap csak 28 napos, tehát nincs meg a 30 nap? Köszönettel: Vágner Emília

Automatikusan jár a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény Cikk

Mostantól az adóhivatal értesíti a nyilvántartásában szereplő adatok alapján a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalóik után vehetik igénybe a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezményt.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Középiskolai tanulmányait végző diák terhes lett (19 éves), az iskolai tanulmányait 2019. 04. 30-ával fejezi be, a vizsgák 2019. 06. 30-áig tartanak, ekkor fejeződik be teljesen az iskola, a szülés várható időpontja 2019. 07. 06-a. A terhes kismamának meddig van biztosítási jogviszonya, ha végig jár iskolába és befejezi tanulmányait (2019. 06. 30-ával)? Ha év közben kiderül, hogy mégsem tud végig bejárni és tanulmányait idő előtt be kell fejeznie, ebben az esetben meddig van biztosítási jogviszonya? Ha időközben magántanuló lesz és tanulmányait vizsgákkal lezárva fejezi be, akkor meddig tart a biztosítási jogviszonya? Biztosítási jogviszony megszűnése után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie? Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése fedezi a szülés és a kórházi kezelést vagy ez erre nem nyújt fedezetet és a szülésért és a kórház ellátásért fizetni kell? A terhes kismama és a gyermek édesapja élettársi kapcsolatban vannak, a családi adókedvezményt ez esetben a magzatra az édesapa csak a gyermek megszületése után visszamenőlegesen érvényesítheti? A szülést követően a kismama milyen ellátást tud igényelni (csed, gyed, gyes), nem volt előtte munkaviszonya? Válaszokat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Kismamák munkaidőbeosztása, védelmi szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két kismamánk egy-egy 3 éven aluli gyermekkel. Az egyikük egyedül neveli a gyermekét, a másikuk a párjával együtt. A kérdésem, hogy ha ők beleegyeznek, beoszthatjuk-e a heti pihenőnapjukat egyenlőtlenül (4, illetve 6 munkanap/hét)? A cikkeikben keresve egymásnak kicsit ellentmondó válaszokat kaptunk (2018.09.27-28-i cikk 'Eltérési lehetőségek a Mt-től...", és 2018.10.12-i cikk "Ezekkel kell számolnia a kismamának, aki újra dolgozna") Válaszát előre is köszönöm!

Többszörösen hibázott a kismama, mielőtt megszűnt a munkaviszonya Cikk

Próbaidő alatt lévő munkavállaló jelezte a munkáltató felé, hogy várandós. Másnap (a próbaidő utolsó napján) a munkáltató felmondta a határozatlan idejű jogviszonyt. Megfelel ez a jogszabályoknak? Helyén való volt-e, hogy nem azonnal hatállyal mondott fel a munkáltató a kismamának, hanem közös megegyezéssel? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close