120 találat a(z) kismama cimkére

Felgyülemlett szabadság kiadása – korábbi eltérő munkaidő Kérdés

Hogyan jár a táppénz, a csed, a gyed a határozott idejű munkaviszony megszűnése esetén? Cikk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, Magyarországon 2021-ben több, mint 5 százalékra tehető azon 15–64 éves korosztályban foglalkoztatottak aránya, akiknek a foglalkoztatása határozott időre szól. A határozott időre létrejött munkaviszony megszűnésekor előfordulhat, hogy a munkavállaló egészségi állapota, vagy gyermekvállalása kapcsán társadalombiztosítási ellátásban részesül. Az alábbi cikkben részletezzük, hogy mennyiben érinti a táppénz, a csecsemőgondozási díj (csed), a gyermekgondozási díj (gyed) megállapítását és folyósítását a határozott idejű munkaviszony megszűnése.

Milyen speciális kedvezményeket biztosít a munka törvénykönyve a várandós munkavállalóknak? Cikk

A várandósság kilenc hónapja már egy olyan időszak, amely számos kedvezményt, illetve plusz jogot biztosít a munkavállaló számára, védve az ő megváltozott állapotát. Legyen szó korlátozásokról, védelemről, olyan kedvezményekről, amely biztosítja a kismama számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit is. Jelen cikkünkben azt vesszük végig, mit biztosít a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a várandós kismamák védelmének érdekében.

Régi katás kismama ellátása Kérdés

Gyed és táppénz Kérdés

30 év alatti anyák kedvezménye Kérdés

Gyed utáni felmondás Kérdés

Hogyan alakul a kismama ellátása határozott idejű szerződés esetén? Cikk

Határozatlan idejű szerződéssel rendelkező kismama nyugodtabban aludhat, tudván, amennyiben rendelkezik kellő múltbeli biztosítási idővel, jogosult lesz csecsemőgondozási és gyermekgondozási díjra is. Sokkal nehezebb a helyzete annak a várandós munkavállalónak, akinek határozott idejű szerződése van, és a gyermek várható születési dátuma már túlhalad a határozott idő végén. Cikkünkben azt járjuk körül, hogy mely esetekben jár még ellátás, illetve mit tud tenni egy ilyen helyzetben lévő várandós kismama, hogy ellátásban részesülhessen.

Kismama visszatérne dolgozni, nem tudják foglalkoztatni, mire jogosult? Cikk

Mire lehet jogosult a munkába visszatérő kismama, akit korábbi munkáltatója nem tud foglalkoztatni? Akkor sem foszthatók meg a visszatérő kismamák járandóságaiktól, ha közben a munkáltatók zöme a költségcsökkentésre kényszerül.

Mire számíthat a várandós kismama csoportos létszámleépítés során? Cikk

Több szektort is érinthet, hogy munkavállalókat kell elküldenie vállalatoknak a következő időszakban, sok esetben akár nagyobb létszámban is. Csoportos létszámcsökkentés esetében speciális szabályok vannak, ezért is igyekeznek elkerülni a munkáltatók ezt a lépést. Cikkünkben bemutatjuk a csoportos létszámleépítés fő szabályait, valamint azt, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha várandós kismama kerül a leépítés közelébe.

Csed alapja második gyermek várandósság okán, ha a kismama visszamegy dolgozni, de rögtön veszélyezetett terhes lesz Kérdés

Milyen járandóságra jogosult a kismama munkáltatója végelszámolása esetén? Cikk

A katás adózási forma átalakulása is eredményezi, hogy több betéti társaságnál (bt.) döntöttek a tulajdonosok a végelszámolás mellett, valamint az is megfigyelhető, hogy egyre több társas vállalkozás dönt a befejezés mellett különböző okok miatt. Amennyiben munkavállalóik vannak, akkor rendezni kell a jogviszonyokat, megszüntetni azokat. De mi a helyzet a kismamákkal, akik felmondási védelem alatt állnak? Mi jár a számukra? Ezt vizsgáljuk meg cikkünkben.

Meddig kell fizetnem a táppénz után az 1/3 táppénz-hozzájárulást? Kérdés

Mire kell(ene) figyelnie a munkáltatónak a kismama munkába való visszatérésekor? Cikk

A munkáltatónak számos kötelezettsége van, amikor a kismama visszatér a munka világába szülési szabadság, vagy gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után. Ezek sokszor többletköltséggel járnak, így előfordul, hogy a munkáltatók igyekeznek ezen feladatok alól kibújni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyek azok a kötelezettségek, amelyekre figyelnie kell a munkáltatónak a kismama munkába való visszatérésekor.

Rezsitámogatás kismamának Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs