121 találat a(z) munkaviszony megszüntetése cimkére

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt Kérdés

Munkaviszony megszűnése Kérdés

Felmondás védett korú munkavállalónak: mikor lehetséges? Gyakran ismételt kérdések és válaszok Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez közel álló munkavállalók egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. A munka törvénykönyve hatályos rendelkezései azt kívánnák biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon, ehhez azonban gyakran az alábbi garanciális rendelkezések sem elegendőek. Jelen cikk témája az állásfelajánlási kötelezettség a Kúria joggyakorlata tükrében, illetve néhány gyakrabban felmerülő kérdésre is választ adtunk.

Végkielégitésnél szocho kedvezmény igénybe vehető-e? Kérdés

Felmondás gyed, gyes alatt: mikor lehetséges? Cikk

A végelszámolás nem egyszerű feladat, súlyos döntéseket kell meghozni, amelyek között az egyik legnehezebb a dolgozók munkaviszonyának megszüntetése. Bonyolítja a feladatot, ha a munkavállalók között gyesen, gyeden levő kismamák is vannak. Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

El nem fogadott munkaszerződés-módosítás: jár-e végkielégítés? Cikk

Jár-e végkielégítés, ha a dolgozó nem írja alá a számára hátrányos munkaszerződés-módosítást? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Határozott idejű munkaszerződés megszűnése stroke esetén Kérdés

Végkielégítés feltételekkel Kérdés

Munkahelyteremtő bértámogatás visszatérő anyukával Kérdés

Szüneteltetés választásakor a foglalkoztatott munkaviszonyának helyzete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a válsághelyzet miatt üzlethelyisége bezárására kényszerült. Tevékenysége nem tartozik a támogatotti körbe. Egy fő 40 órás munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottat foglalkoztat. Ha úgy dönt, hogy szünetelteti a tevékenységét, az alkalmazott munkaviszonya hogyan szüntethető meg jogszerűen, vagy a vállalkozási tevékenység szüneteltetése a munkaviszony automatikus megszűnését eredményezi? Bevétele várhatóan több hónapig nem keletkezik, így a munkavállaló foglalkoztatása a teljes anyagi ellehetetlenülést eredményezné. Várom megtisztelő válaszukat.

Munkaköri alkalmatlanság Kérdés

Kötelezhető-e a dolgozó foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra, mert kezelő orvosi diagnózis szerint jelen fizikai munkát nem lehetne végeznie, ezen orvosi véleményt a munkáltatónak nem mutatta be. Ha a foglalkozás-egészségügy is hasonló megállapítást tesz, miként lehet a dolgozó munkaviszonyát megszüntetni?

Munkaviszony megszüntetése – további kérdés Kérdés

Tisztelt Dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát az alábbi kérdésemre: (https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_25_Munkaviszony_megszuntetese_jip). Igen, minden bizonnyal fogunk előszerződést kötni. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés esetén kötelező a végkielégítés? Ha nem, adható-e jutalom jogcímen extra juttatás? Illetve közös megegyezés esetén a felmondási időt nem kell letölteni, ugye? A járvány miatti járulékcsökkentések csak a rendeletben meghatározott vállalkozási körnek járnak, ugye? Előre is köszönettel: FB

Munkaviszony megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kis kft., melynek a jelenlegi helyzet miatt be kell zárnia a boltját határozatlan ideig, így valószínűleg nem tudja tovább foglalkoztatni a dolgozóit április 1-jétől. 3 alkalmazott van a cégben. Egyiknek decemberben született kisbabája, Ő jelenleg cseden van, neki nem szeretne a cég felmondani, mivel nincs utána jelenleg fizetési kötelezettség. A másik két alkalmazottnak milyen jogcímen lehet felmondani a jelenlegi helyzetben úgy, hogy április 1-jétől megszűnjön a munkaviszonyuk, és jogosultak legyenek az álláskeresési járadékra? Ha a kedves szakértő szerinti felmondással mondunk fel nekik, jól tudjuk ugye, hogy elmehetnek utána álláskeresési járadékot igényelni, melyet maximum 90 napig kapnak, és az első 45 napban még tb-biztosítottak maradnak, utána csak a 7710 Ft-t kell maguk után befizetni? Milyen adókat, járulékokat vonnak az álláskeresési járadékból? Van esetleg valamilyen időkorlát, ameddig nem tudjuk újra alkalmazni őket? (A válság/járvány végeztével szeretnénk újra alkalmazni őket.) Ebből a két alkalmazottból az egyik már 2015 óta dolgozik cégünknél, így ő ugye 1 havi végkielégítésre számíthat? Előre is köszönettel: FB

Munkaviszony megszüntetése keresőképtelenség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk munkaviszonya 2019. 11. 21-étől áll fenn társaságunknál. 2020. 01. 13-ától keresőképtelen állományban van, azóta postai úton tudjuk elérni. Tudomásunk szerint táppénzre 2020. 03. 24-éig jogosult, de előreláthatólag keresőképtelensége továbbra is fennmarad. Munkaviszonyát szeretnénk megszüntetni. Kérdésem: hogyan, milyen feltételekkel és mikor szüntethetjük meg a munkaviszonyt, továbbá milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban (dolgozó kiértesítése, NAV-bejelentés stb.)? Amennyiben a keresőképtelenség továbbra is fennáll, jogosult-e, kell-e részére fizetnünk valamit? Köszönettel.

Vezető állású munkavállalók: speciális szempontok a munkaviszony felmondásakor Cikk

A vezető állású munkavállalókra az általánostól eltérő szabályokat fogalmaz meg a munka törvénykönyve. Rendszeresen vita forrása munkaviszony megszüntetése esetén, hogy ki minősül vezetőnek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close