26 találat a(z) munkaidő-beosztás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás: beosztható a dolgozó a hét minden napjára? Cikk

Itt a mezőgazdasági idénymunka ideje, megnövekedett az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma. Olvasónk is ezzel kapcsolatban intézett kérdést hozzánk, melyet Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt meg.

Belföldi kiküldetés Kérdés

Veszélyhelyzet vége: fizetés nélküli szabadság, munkaidőkeret, munkaidő-beosztás Cikk

A veszélyhelyzet kihirdetésével alapjaiban változtak a foglalkoztatás szabályai. Lehetővé vált például 24 havi munkaidőkeret alkalmazása, a munkaidő-beosztás korlátlan változtatása, a munka törvénykönyve rendelkezéseitől való egyoldalú eltérés, bizonyos esetekben pedig a fizetés nélküli szabadság szabályainak kiterjesztése. A veszélyhelyzetet követően ezen előírások jelentős része már nem irányadó, így érdemes áttekinteni, mit lehet és mit nem.

Mezőgazdasági idénymunka: munkaidő-beosztás Kérdés

Gyakori munkajogi kérdések a járvány kapcsán Cikk

A pandémia harmadik hónapjában összegezzük azokat a legfontosabb munkajogi kérdéseket, melyek jellemzően felmerültek ezen időszak alatt. Az összefoglalót a napi szinten változó jogi rendelkezések sokasága is indokolja.

Több munkakörben ugyanannál a munkáltatónál Cikk

Egy kft. targoncás munkakörben, 8 órában foglalkoztatott munkavállalóját gondnoki feladatok ellátásával szeretné megbízni. Milyen lehetőségek vannak a munkáltató részéről, hogy mindkét feladat ellátása megoldott legyen az említett dolgozóval? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves állásfoglalását: egy gazdasági társaság olyan üzletet működtet, mely szombaton is nyitva van, 9–12 óra között. Alkalmazottainál a munkaidőbeosztás havi munkaidőkeretben történik, egyenlőtlenül elosztva a munka- és pihenőidőt, napi 8 órás munkaidő alapulvételével. Aggályom van a szombati munkavégzéssel kapcsolatban, mert úgy tudom, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén a legrövidebb beosztható időszak 4 óra naponta. Abban az esetben is igaz ez, ha az üzlet szombati nyitvatartása pusztán 3 óra? Miként tudjuk ezt úgy áthidalni, hogy ne szegjünk törvényt? A másik kérdés számomra ezzel kapcsolatban az, hogy van olyan dolgozó, aki minden szombaton dolgozik ebben a három órában, és előtte a hét 5 napján is – bár nyilván nem minden nap 8 órát. Nem aggályos az, ha így nem kapja meg a heti 2 pihenőnapját? Arról is olvastam hogy ilyen esetben elegendő lehet az, ha a pihenőidő eléri a folyamatos 40 órát, ami biztosított, mert ha szombaton 12 órakor zár az üzlet és csak hétfő reggel nyit 9-kor, akkor ez teljesül. Ezzel megfelel a cég a vonatkozó előírásoknak? A beosztás mindig összhangban van a ledolgozott órákkal. Pótlékköteles így a foglalkoztatás? Válaszát köszönöm!

Szinészek rendkívüli ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Színház vagyunk és színészeinket 4 havi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk. A munkaidőkeret végén el kell számolni a rendkívüli időket és ez mindig problémát jelent. Adott esetben, ha az időkeretben ledolgozandó órát nem lépték át a dolgozók, de a 4 hónapban pl. volt egy hét, amikor kiírt munkaidő-beosztás szerint folyamatosan 6 napon keresztül napi 10 órát dolgoztak, mert próbahét volt, akkor van-e, és mennyi a rendkívüli idő, amit el kell számolni a dolgozóknak? Figyelembe kell venni a színészek speciális esetét is, mivel a munkaidő-elszámolásnál érvényes rájuk a 2008. évi XCIX. törvény 31. § és 32. §- a is.

Túlóra elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy munkáltató létszámhiánnyal küzd, ezért kénytelen a meglévő embereivel pótolni a munkaerőhiányt. A munkaidő-beosztásuk eleve úgy van elkészítve, hogy a napi 8 óra munkájukon kívül még plusz 3 órát sofőrködnek. Kérdésem az lenne, hogy ha már így vannak beosztva, hogy minden nap mennek napi 11 órát, akkor a plusz 3 órára 50 százalékos pótlék jár, vagy a munkaidőkeret végén 100 százalékos? Tehát nem váratlanul ott kell maradniuk adott munkanapon tovább, hanem ez van beírva a munkaidő beosztásba?

Munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni a segítségét. Adott egy kicsi pizzázó, ahol a tulajdonos mellett két kisegítő dolgozik. Hogyan lehet a két kolléga beosztását szabályosan megcsinálni, ha hétfőtől szombatig vannak nyitva? A eset: Reggel 7-től este 9-ig. B eset: Délelőtt 9-től este 9-ig. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Sportegyesület edzők ekho-választása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Amatőr sportegyesületünk jelenleg egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazza a sportedzőket. A jövő hónaptól azonban szeretnénk áttérni más foglalkoztatási módra, nevezetesen határozatlan idejű munkaviszonyra, a közterheket pedig az ekho szabályai szerint fogjuk levonni, illetve teljesíteni. Valamennyi sportedzőnk megfelel az ekho szabályainak, azaz máshol rendelkeznek elegendő jövedelemmel, amely után a közteherviselési kötelezettségek teljesítése az általános szabályok szerint történik, ezért az általunk adott munkabér egészéből a közterheket az ekho szabályai szerint fogjuk levonni. A kérdéseim: - Kell-e munkaszerződést kötni, illetve milyen szerződést kössünk velük akkor, ha a havi munkaórák száma 40 (illetve egy edző esetében 48)? - Lehet-e a munkaidő-beosztást változtatni (anélkül, hogy például pótlékot kellene fizetni), gondolok itt arra, hogy a mérkőzések általában eltérő időpontban vannak (főleg vasárnap)? - Mivel vasárnaponként vannak a mérkőzések, számolni kell-e bármilyen pótlékkal az alapbérhez képest, vagy ezt ki lehet zárni például a szerződésben? - Kell-e jelenléti ívet vezetni? - Be kell-e jelenteni az alkalmazottakat a NAV-nál, és ha igen, melyik űrlapon?

Kötetlen munkaidő-beosztás: ezekre a szempontokra figyeljen! Cikk

Egyre több szektor jellemzője a munkaerő-hiány, mely sok esetben a munkajogi szabályok rugalmas értelmezésére ösztönzi a munkáltatókat, különösképpen a munka- és pihenőidő szabályaival összefüggésben. Ennek két fő területe a kötetlen munkaidő-beosztás, valamint a készenléti jellegű munkakör szabályainak kiterjedt alkalmazása. A pontos szabályok betartására azonban ügyelni kell, hiszen a jogellenes munkaidő-beosztás következményei nem csupán munkaügyi ellenőrzés során köszönhetnek vissza, hanem munkaügyi perekben is, melyre egyre több a példa.

Munkaidő-beosztás Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem: ha a tehergépkocsi 3,5 tonna alatti össztömegű, nem rendelkezik tachográffal, akkor nem vonatkozik a gépkocsivezetőkre speciális szabály, hanem a munka törvénykönyve előírásainak megfelelően kell eljárni a munkaidő beosztását illetően?

Ezt kell tudni a túlóráról, hogy a főnök ne nézhessen rabszolgának Cikk

Amikor a munkáltató túlórára kötelezi a munkavállalót, akkor a pihenőidejéből vesz el, melyet anyagilag és/vagy szabadidővel kell kompenzálni. Az éves plafon a törvény alapján 250 óra, az elrendelés folyamán vizsgálni kell a munkavállaló körülményeit, munkaszüneti napon pedig csak kivételes, extrém esetekben túlórázhatunk.

Munkarend eltérő nyitvatartás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a dolgozót heti 40 órában foglalkoztatjuk, és a napi 20 perc kötelező pihenőidőt is figyelembe vesszük, akkor milyen munkaidő-beosztást javasolnak rögzíteni a munkaszerződésben egy olyan üzlet esetében, ahol a nyitvatartás H-Cs: 9:00-17:00 óra és P: 8:00-15:00 óra? A nyitvatartási idő így heti szinten 39 óra. Ez a beosztás megfelel-e az általános munkarend szabályainak, vagy ez már más munkaidő-beosztást jelent? Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek a munkarendet illetően? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close