511 találat a(z) Kúria cimkére

Kúriai döntés üzleti titok megsértéséről munkaviszony fennállása alatt Cikk

Új, üzleti titok megsértésével kapcsolatos bírósági döntést tettek közzé 2023. februárjában. A jogvita kapcsán a Kúria megállapította, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkáltató sérelmére üzleti titkot sértő magatartást tanúsít, úgy az üzleti titokról szóló 2018. évi LIV. törvény (Üttv.) rendelkezései nem függetleníthetőek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) vonatkozó rendelkezéseitől, hanem azokkal együtt kell alkalmazni őket.

Jogegységi határozat a földárverési eljárásban hozott döntés elleni jogorvoslatról Cikk

A Kúria 3/2023. jogegységi határozatát a mezőgazdasági igazgatási szerv által lefolytatott földárverési eljárásban hozott döntés ellen igénybe vehető jogorvoslatról április 11-én tették közzé a 2023. évi 52. számú Magyar Közlönyben.

Dolgozó az iskolapadban: kötelezte a munkáltató vagy nem? Cikk

A munkáltató és a munkavállaló között tanulmányi szerződésben foglaltak érvényesítésével összefüggésben merült fel jogvita. A Kúria ennek kapcsán azt is megvizsgálta, hogy mely esetben értékelhető akként, hogy a tanulmányok végzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót, ilyenkor ugyanis a tanulmányi szerződés érvénytelen. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Kúriai döntés lélegeztetőgép-adásvételi szerződések közérdekű adatainak kiadása ügyében Cikk

A felperes a keresetben a Külügyminisztériumtól 2020 márciusában, kórházi intenzív ellátásra alkalmas lélegeztetőgépek és arcmaszkok adásvételével kapcsolatos szerződések közérdekű adatainak kiadását kérte. Az ügy a Kúriáig jutott.

Orvos vesztegetési ügyében hozott határozatot a Kúria Cikk

Vesztegetés elfogadásának bűntette ügyében hozott határozatot a Kúria, mely a kuria-birosag.hu oldalon olvasható.

Döntött a Kúria a kerületi „légiutasadóról”: hatályon kívül helyezték Cikk

A Kúria 2023. március 28-án 2023. január 1-i visszamenőleges hatállyal hatályon kívül helyezte a XVIII. kerületi önkormányzat „légiutasadóról” szóló önkormányzati rendeletét. Több, anyagilag nehéz helyzetben lévő önkormányzat is mérlegeli azt, hogy különböző települési adókat vezetne be, így a Kúria ítélete fontos forrás lehet nekik és a települési adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is arra vonatkozóan, hogy települési adót milyen keretek között lehet bevezetni – foglalja össze a Niveus Consulting Group.

Megsemmisítette a Kúria a légiutasadóról szóló rendeletet Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Fővárosi Kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselőtestülete települési adókról szóló 26/2022. önkormányzati rendeletének a légiutasadóról rendelkező 11–18. §-ai más jogszabályba ütköznek, ezért e rendelkezéseket 2023. január 1. napjára visszamenőleges hatállyal megsemmisítette – írja honlapján a Kúria.

A Kúria, az OBH és az ügyészség 2021-es beszámolóját tárgyalja szerdán az Országgyűlés Cikk

A Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, valamint a legfőbb ügyész 2021-es beszámolóját tárgyalja szerdán az Országgyűlés.

Sztrájk jogellenességének kérdésében döntött a Kúria Cikk

Önmagában a sztrájkkövetelések megfogalmazása visszaélésszerűnek nem minősülhet. A sztrájkkal kapcsolatos, az érintett felek részéről megvalósul kommunikáció, annak a nyilvánosság tájékoztatására irányuló tartalma, jellege nem vonható be a sztrájkkövetelés, illetve a figyelmeztető sztrájk jogszerűsége megítélésének körébe – mondta ki határozatában a Kúria.

Két új törvény, három kormányrendelet és négy határozat a legfrissebb Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 38. számában március 16-án két új törvény, három kormányrendelet, egy kúriai határozat és három kormányhatározat jelent meg.

Döntött a Kúria a görög falu kisajátítási ügyében Cikk

A Kúria szerint a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal és az elsőfokú bíróság megalapozottan állapította meg, hogy Balatonfüred Város Önkormányzata a kisajátítást a módosított helyi építési szabályzatában meghatározott közérdekű célra, terület- és településrendezés érdekében kérte – írja honlapján a Kúria.

Egy jogegységi határozatot és 3 rendeletet hirdettek ki a Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. március 2-ai 2023/32. számában egy jogegységi határozat és három rendelet jelent meg.

A Kúria elnöke közleményt adott ki a bíráik elleni támadások miatt Cikk

A Kúria egyre nagyobb aggodalommal szembesül azzal, hogy az elmúlt évek számtalan figyelmeztetése és kérése ellenére mindennapossá váltak a bírái elleni nyilvános támadások, olvasható a Kúria honlapján.

Kúriai határozat a telekadóról, további hét határozat és hat rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 28. számában összesen hat rendelet és nyolc határozatot hirdettek ki, közöttük többek között a telekadó mértékének helyes megállapításáról szóló Köf.5.023/2022/11. számú kúriai határozatot.

Kúriai döntés: sérült az egyenlő bánásmód elve Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Kúra honlapján az egyenlő bánásmód megsértésének megállapítása és a munkaviszony helyreállítása iránt indított perben tárgyaláson kívül hozott döntéséről.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rabat elszámolás főkönyvben

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3