81 találat a(z) próbaidő cimkére

Fogas kérdés a munkaviszony megszüntetéséről Cikk

Olvasónk a következőket írta: Vállalatcsoporton belül cégváltással, közös megegyezés keretén belül helyeztünk át egy munkavállalót. Miután más környezetbe került, új, próbaidős munkaszerződést kötöttünk vele. A szerződés aláírásával egy időben a kilépőpapírokat is átadtuk, melynek egy példányát aláírásával ellátva visszaadta. Az új munkáltató a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkaiszonyát. Ezt ő egyelőre a munkáltatónál megtámadta, arra hivatkozva, hogy nem írásban lett az előző munkaviszonya megszüntetve. Ebben az esetben a kilépőpapírok átvétele helyettesítheti-e az írásbeli munkaviszony megszüntetését vagy a dolgozó megnyerne erre hivatkozva egy munkaügyi pert? Kérdésére dr. Hadu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszüntetése, írásbeliség Kérdés

Határozott idejű munkaszerződés Kérdés

Próbaidő-problémák járvány idején Cikk

A kijárási korlátozások, illetve a járvány következtében előálló gazdasági lassulás valamennyi munkáltató tevékenységét érinti. Kérdés, hogy ezek a folyamatok milyen hatással vannak a felek szerződéses viszonyrendszerére, jelen esetben a próbaidő megállapítására.

Próbaidő hossza járvány alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Oktatással foglalkozó kft. februárban megállapodott a leendő munkavállalóval, hogy 2020. 04. 01-jétől irodavezetőként alkalmazza. A kialakult helyzet miatt az intézet bezárt. Ezért a munkavállaló egyelőre otthonában fog dolgozni, de csak akkor ha azt igényli a munkáltató, mivel a munkavállalót még nem tudta megismertetni a végzendő feladatokkal, működésével. A munkavállaló munkaköre fizikai jelenlétet igényel, ezért azt, hogy hosszú távon megfelel-e a munkáltató elvárásainak, akkor fog kiderülni amikor újra kinyit az oktatóintézet. Azt szeretném megtudni, hogy a leendő munkavállaló próbaideje indulhat-e az első valóban munkával töltött nappal – amikor megjelenik a munkahelyén – vagy mindenképpen a munkaviszony kezdetétől – azaz 04. 01-jétől – kell számolni a maximum 3 hónap próbaidőt. Milyen megoldást tud javasolni? (Kollektív szerződés nincs.) Köszönettel: Kauker Zsoltné

Fel lehet mondani a próbaidő alatt munkahelyi balesetet szenvedett dolgozónak? Cikk

„Munkavállalónk 2019. december 04. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani a neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt, ha igen, akkor is csak a táppénz lejárta, keresőképesnek nyilvánítása után tudjuk kiléptetni, és addig munkaviszonyban kell tartani, illetve fizetni a táppénzt?” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

December 31.: érdekes munkajogi kérdések Cikk

December 31. napján munkajogi szempontból érdekes kérdések merülnek fel. Szilveszter napján született gyermek, az óév utolsó napján megkezdett és az újesztendő első napján befejezett munkavégzés, a próbaidő lejárta – ezeket vizsgáltuk.

Próbaidő meghosszabbítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.05.21-én belépett dolgozónk próbaideje 2019.08.20-án lejár. Munkájával elégedetlenek vagyunk, de sajnos külföldi kiküldetésben van még 09.22-ig, ezért a próbaidőn belül nem tudjuk megszüntetni a munkaviszonyát. Helyesen járunk-e el a törvény szerint, ha 2019.08.16-án próbaidőn belül indoklás nélkül megszüntetjük a munkaviszonyát, és 2019.08.17-2019.09.22-ig határozott idejű szerződéssel újra alkalmazzuk. Megtámadható ez a munkaügyi bíróságon? Tisztelettel.

Próbaidő alatti felmondás táppénz idején Kérdés

Táppénz alatt levélben tudják közölni a próbaidős felmondásom? Ha a próbaidőm végén járok már, fekvőbeteg vagyok, nincs meghatalmazottam a leveleim átvételére, és esetleg kapok ajánlott levélben felmondást, de azt nem tudom átvenni, közben a próbaidőm lejár, érvényes-e a felmondásban szereplő dátum, vagy a kézbesítési vélelmet kell-e figyelembe venni, ami már a próbaidő lejárta utáni időszakra esne?

Kölcsönzött dolgozó átvétele Kérdés

Kedves Szakértő! Felmerült egy olyan kérdés a kölcsönzött dolgozók átvételével kapcsolatban, hogy köthetünk-e ki újra próbaidőt, ha már lejárt a cégünk által alkalmazott három hónapos próbaidő. Ez olyan dolgozók esetében is kérdés, akiket egy év után veszünk át, már régen lejárt a próbaidő. Ilyen esetben is alkalmazható újra a próbaidő? Előre is köszönöm!

Szilveszter: amin kevés munkáltató töpreng, pedig lehet, hogy kellene Cikk

Az év utolsó napján vélhetően keveseknek jut eszükbe munkajogi kérdéseken töprengeni, pedig érdekes kérdések merülhetnek fel, akár dolgozik valaki, akár nem. December 31. napján született gyermek utáni pótszabadság, az óév utolsó napján megkezdett és az újesztendő első napján befejezett munkavégzés, próbaidő lejárta, pulykapénz – jelen cikk ezekre a kérdésekre ad választ.

Próbaidő-szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki próbaidő alatt 2,5 hónap után felmond, de nem azonnali hatállyal (de a munkaviszony vége még a próbaidőbe esik), jár-e neki a szabadság (vagy annak megváltása) arra az időszakra, amit a munkahelyen töltött? Köszönöm

Többszörösen hibázott a kismama, mielőtt megszűnt a munkaviszonya Cikk

Próbaidő alatt lévő munkavállaló jelezte a munkáltató felé, hogy várandós. Másnap (a próbaidő utolsó napján) a munkáltató felmondta a határozatlan idejű jogviszonyt. Megfelel ez a jogszabályoknak? Helyén való volt-e, hogy nem azonnal hatállyal mondott fel a munkáltató a kismamának, hanem közös megegyezéssel? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kismama munkaviszonyának megszűntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A próbaidő alatt lévő munkavállaló jelezte a munkáltató felé, hogy várandós. Másnap (a próbaidő utolsó napján) a munkáltató felmondta a határozatlan idejű jogviszonyt. Kérdésem az lenne, hogy ez megfelel-e a jogszabályoknak? Illetve helyén való volt-e, hogy közös megegyezés címén mondott fel neki nem pedig próbaidő alatti azonnali hatállyal? Válaszát előre is köszönöm.

Próbaidő számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony! A próbaidő számításával kapcsolatban 3 év eltérésével kétfajta válaszát találtam meg azzal kapcsolatban, hogy ha a próbaidő hónapban van megadva, akkor az pontosan mikor jár le. 2013-ban (2013. 12. 29., 18:46) az Mt. 25. §-ára hivatkozással azt írta, hogy ha egy próbaidő december 2-án kezdődik, akkor az március 2-án telik le, míg 2016-ban (2016. 12. 05., 18:11) azt írta, hogy ha a próbaidő pl. 15-én kezdődik, akkor az 14-én jár le. Mivel nálunk is felmerült a jogértelmezési vita, szeretnénk kérni végleges állásfoglalását az ügyben. Köszönettel várjuk szíves válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szocho-kedvezmény mellékállásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Biztosítási kötelezettség

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

485/2020 kormányrendelet

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close