132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Terheli-e csökkentés a korhatár előtti ellátás összegét? Kérdés

2019. végén felmentéssel (Hszt. alapján el nem fogadott beosztással) megszűnik a szolgálati viszonyom egy fegyveres szervnél. A Kormányhivatal által megállapítottak szerint 2014. év végéig 32 év feletti fegyveres szolgálati idővel 6 év korkedvezményt szereztem. Összes munkában eltöltött időm 40 év. Én a Tv. 7.§ (1) bek. c. pontja alapján igényelhetem a korhatár előtti ellátást, ahogy ezt a lehetőséget a Kormányhivatal is jelezte határozatában. Ezt meg is szeretném tenni 2020. január 01. napjától, mivel ekkor már nem rendelkezem rendszeres ellátással. A korhatár előtti ellátás mértékét a jogszabály 8. § (1.) bek szerint "az öregségi nyugdíjra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazandó szabályok, .......... szerint kell megállapítani". Értelmezésem, és az ONYF szóbeli, nem hivatalos tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a mérték nem csökken semmilyen tényezővel (pl. szja stb.), tehát a 2020. január 01-jén érvényes öregségi nyugdíj szabályok szerint megállapított összegre vagyok jogosult. Munkáltatóm személyzeti szervének véleménye szerint viszont ezt jelentős csökkentések fogják terhelni. Ennek jogcímét és összegét viszont nem tudták megmondani. Állításuk szerint a fenti szabályok szerint megállapított összeg (kb. 430.000 Ft az ONYF kalkulátor alapján) helyett, szerintük csupán 220.000 Ft körüli összegre számíthatok. A kérdés, vajon kinek van igaza? Vajon terhelik-e csökkentő tényezők a fentiek szerint megállapított korhatár előtti ellátást?

Nyugdíj és korhatár előtti ellátás melletti kereseti korlát Cikk

Az év háromnegyedének végéhez érkezve számos esetben felvetődik a kérdés, hogy a nyugdíj, illetve a nyugdíjszerű ellátások mellett az év során szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetni kell-e a nyugellátást vagy sem. A kérdésekből kiderül, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Korhatár előtti ellátás sofőröknek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségüket. 1961-ben született férfi, 1980 óta hivatásos tehergépkocsi-sofőr. 1986 óta egyéni vállalkozóként sofőr. A fuvarozók lapjában olyan cikk jelent meg, hogy az idősebb sofőrök korhatár előtt ellátást kérhetnek, mint hivatásos gépkocsivezetők. Kérdésem: valóban igaz, hogy az első 10 évre 2 év, minden további öt év után 1-1 év kedvezmény vehető igénybe. A fentiek alapján a kérdéses sofőr valóban a 65 év betöltése előtt elmehet-e nyugdíjba? Tisztelettel: Abelovszky Andrea

Korhatár előtti ellátás melletti kereset Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Munkaviszonyból megszerzett korhatár előtti ellátást követően katás vállalkozóként max. 94 400 Ft/hó lehet a jövedelem a kereseti korlát alapján? És ebből levonva a tételes 50 ezer forintot 44 400 Ft/hó "maradna" tisztán? Vagy ez csak a számítás alapja és a számla többről is szólhat? 2. Az öregségi nyugdíj megállapításába viszont csak ezek a 94 400 forintos összegek számítanak majd be? Igen csökkenti az öregségi nyugdíj összegét. Köszönöm válaszát! F. Zsolt

Korhatár előtti ellátásban részesülő ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyik tagja választott tisztségviselőként ügyvezetői szerepet tölt be (a kft.-ben egyébként három ügyvezető van). Ez az ügyvezető főállású egyéni vállalkozó, továbbá korhatár előtti ellátásban részesül. Ügyvezetőként bruttó 127 500 forint díjazást kap. T1041-en be kell-e jelenteni, illetve esetében kell-e alkalmaznom a minimumjárulék-fizetés szabályait? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Dézsenyiné

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó korhatár előtti ellátásban részesül 2019.01.07. óta. Két év korengedményre való jogosultságot ismertek el részére, a tényleges öregségi nyugdíja 2021.01.07-től lesz. A kérdésem az, hogy a vállalkozásában kiegészítő tevékenységűnek minősül-e, mert ezt a felvilágosítást kapta, mind a NAV-tól, mind a központi információs vonalon keresztül. Kérem mielőbbi válaszát, köszönettel: Kovácsné Erzsi

Nyugdíj mellett dolgozók ellátásának emelése Cikk

„Az idei évtől megszűnt a saját jogú öregségű nyugdíjas automatikus 0,5 százalékos nyugdíjemelése” – szögezte le az Adózónánál feltett kérdésének felvezetőjében olvasónk. Azt kérdezte: mi a helyzet a korhatár előtti ellátásban részesülőkkel? Ők fizetik és a munkáltató is fizeti a nyugdíjjárulékot a keresetük után. Rájuk vonatkozik az évenkénti nyugdíjkorrekció? Ha igen, ez automatikus, vagy kérelmezni kell? Kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Jövedelem összeszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy korhatár előtti ellátásban részesülő személy munkát vállal, akkor a jövedelemkorlátba a nyugdíj összege és a munkavégzésért járó összeg is beleszámít?

Korhatár előtti ellátás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk oktatási és oktatásszervezői tevékenységre szeretne megbízási szerződést kötni korhatár előtti ellátásban részesülő személlyel. A szerződés két tavaszi és egy őszi időszakra szólna. Konkrétan úgy, hogy az első időszak április 15-étől május 30-áig tart, a díj 1,3 millió forint, a második időszak június 15-étől július 15-éig, a díja 1,1 millió forint, a harmadik időszak augusztus 15--étől november 20-áig, a díja pedig 2 millió forint. Kérdésem, hogy mikortól kell a korhatár előtti ellátást szüneteltetni az oktatónak ebben a konkrét esetben? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti ellátásban részesülő tiszteletdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) egyik ügyvezetője korhatár előtti ellátásban részesül (korábban önkormányzati képviselőként korhatár előtti öregségi nyugdíjat állapítottak meg részére). Ügyvezetőként tiszteletdíjat kap, melyet nem munkaviszony keretében fizetnek ki neki, hanem más, nem önálló tevékenységből származó jövedelemként kapja. Kérdésem, hogy ez esetben a 15% szja-n felül minden egyéni járulékot le kell-e vonnom a részére számfejtett összegből? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Dézsenyiné

Kereseti korlát a kisadózóknál Cikk

Folyamatosan nő a kisadózást választó vállalkozások, illetve a bejelentett kisadózók száma, így – egyebek mellett – célszerű áttekinteni, hogy miként kell figyelembe venni a kisadózói tevékenységből származó jövedelmet az egyes ellátásokhoz kapcsolódó kereseti korlát számításánál.

Jogosultság korhatár előtti ellátásra 2019-ben – példával Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj stb. – megállapítására nincs jogi lehetőség. A megváltozott szabályozás szerint azonban úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítható a külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben.

Munka öregségi nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett Cikk

Fontos változás 2019. január 1-jétől, hogy az a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy, aki a nyugdíj folyósítása mellett munkaviszony keretében végez munkát, ezen munkaviszonya alapján nem válik biztosítottá, és a keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot. Erre való tekintettel esetükben ezen munkaviszonyukból származó kereseteket nem kell figyelembe venni a kereseti korlátnál, azaz a nyugdíj mellett fennálló munkaviszonyukból származó kereseteik alapján a nyugellátásukat nem lehet megszüntetni.

Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_kereseti_korlat_2019ben_0LTVLR A fenti cikkhez kapcsolódóan kérnék megerősítést. A korhatár előtti ellátásban részesülőkre, szolgálati járandóságra 2019-ben is vonatkozik a keresetkorlát? A fenti ellátások esetében az adófizetési kötelezettség (+ nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék) is megmarad? Köszönettel.

Kedvezményes nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam hogy a nők 40 kedvezményes nyugdíjas Mt. szerinti foglalkoztatása esetében nem kell figyelembe venni a kereseti korlátot. Ugyanez igaz a korhatár előtti ellátásban részesülő Mt. szerinti foglalkoztatása esetén is? Hiszen mindkét esetben kedvezményes nyugdíjról beszélünk. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás kkt. tagjának munkavégzése

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close