hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újraszámítható-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Számos kérdés merül fel arra vonatkozóan, hogy újraszámítható-e a korábban megállapított nők kedvezményes öregségi nyugdíja, ha az adott személy betölti a reá irányadó nyugdíjkorhatárát, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, illetve van-e bármilyen lehetőség a korábban megállapított nyugdíjak újraszámítására.

A kérdésekkel kapcsolatban mindenek előtt szükséges tisztázni, hogy a 2011. évtől bevezetett nők kedvezményes öregségi nyugdíja ugyanolyan öregségi nyugdíjnak minősül, mint az az öregségi nyugdíj melyet a nyugdíjkorhatár betöltésekor lehet megállapítani, illetve az összegét is ugyanolyan módon határozzák meg, ezért önmagában a nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással nincs és korábban sem volt jogi lehetőség a nyugdíjkorhatárnál jóval korábbi időponttól megállapított öregségi nyugdíj újbóli kiszámítására, illetve annak korrekciójára.

Nyugdíjjal kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatottnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozónak 2007. január 1-jét megelőzően nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége nem volt. 2007. január 1-je és 2007. március 31-e közötti időszakra önkéntesen már vállalhatták a nyugdíj melletti keresőtevékenységből származó jövedelmük után a nyugdíjjárulék megfizetését, 2007. április 1-jétől 2020. június 30-a közötti időtartam alatt viszont már jogszabályi kötelezettség volt a járulékfizetés esetükben is.

A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység időtartama, a járulékfizetés ellenére, nem eredményez további nyugdíjra jogosító szolgálati időt, ezért ezen járulékfizetés alapján sem lehet a korábban megállapított öregségi nyugdíjat újraszámítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a nyugdíj növelésének fogalma, illetve milyen szabályozás vonatkozik a korhatár előtti ellátásban részesülő személyekre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3