hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj vs. nyugdíjszerű ellátások: keresetkorlát túllépése miatt kinél, mikor, meddig szünetel az ellátás?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Közeledve az év végéhez több esetben teszik fel azt a kérdést, hogy a nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások mellett eddig szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetésre kerül-e a nyugellátás vagy sem. A kérdések alapján egyértelműnek látszik, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Mindenekelőtt tehát azt tisztázzuk, hogy immár több mint tíz éve – 2012. január 1-jétől kezdődően – a társadalombiztosítás keretein belül öregségi nyugdíj megállapítására és folyósítására kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárt – jelenleg 65. életév – betöltött személyek részére, illetve nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjának folyósítására kerülhet sor. Nyugdíjas státusszal tehát kizárólag az előzőekben említett személyek rendelkezhetnek.

Nyugdíj témakörben az Adózóna oldalán további cikkeket itt olvashat.

Ennek helyes értelmezése azért is szükséges, mert a keresőtevékenységből származó társadalombiztosítási járulék alapjául szolgáló kereset összegének mértéke – az ún. keresetkorlátmiatti kötelező ellátás szüneteltetés 2020. július 1-jétől kezdődően a nyugdíjban részesülő személyeket már nem érinti, ugyanis a nyugdíjas személyek a nyugdíj melletti keresőtevékenységük alapján nem válnak biztosítottá, s ennélfogva járulékfizetési kötelezettségük sem áll fenn. Az öregségi nyugdíjban részesülő személyek, amennyiben a keresőtevékenységet nem közszolgálati típusú jogviszony keretében végzik, gyakorlatilag összeghatár nélkül folytathatnak keresőtevékenységet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülők miért nem nyugdíjasok, esetükben hogyan, meddig, milyen összeghatártól kell figyelembe venni a keresetkorlátot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31