hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység: mikor kell szüneteltetni az ellátás folyósítását?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A korhatár előtti ellátásokban részesülők nem minősülnek saját jogú öregségi nyugdíjasnak annak ellenére, hogy például az ellátás összegének meghatározásánál az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályokat alkalmazzák. Az év elején mindig kiemelt érdeklődés övezi, hogy a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység miként végezhető, mikor kell emiatt az ellátás folyósítását szüneteltetni.

A korhatár előtti ellátások – korkedvezményen alapuló ellátás, szolgálati járandóság, táncművészek részére megállapítható életjáradék, mely ellátásokat nem szabad összetéveszteni a saját jogú öregségi nyugdíjjal, mivel az ilyen típusú ellátásban részesülő személyek nem minősülnek nyugdíjasnak – keresőtevékenység miatti korlátozása tekintetében, jelen időpontban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.), valamint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényben (Khtv.) meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

Korhatár előtti ellátás témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat. Megjelent a HVG TB 2024 különszáma – digitális változatban is.

A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a fentiekben említett ellátásban részesülő személyek ellátás melletti munkavégzése, keresőtevékenysége két külön jogcímen eredményezheti az ellátások folyósításának kötelező szüneteltetését. Az egyik az ellátás melletti keresőtevékenységből származó keresetek mértéke miatti jogcím, a másik a keresőtevékenység jogi formája.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a keresetkorlátra vonatkozó jogi szabályozást, milyen jogviszonyok mellett kell szüneteltetni az ellátás folyósítását, illetve milyen kivételeket enged a jogszabály ez alól!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink