426 találat a(z) cafeteria cimkére

Jövedelemként adózó juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekkel fordulunk Önhöz. Egy cég cafeteria keretében szeretne készpénzjuttatást adni a munkavállalóinak. A munkavállalók, választásuk szerint, a cafeteriakeret erejéig, választhatják a készpénzjuttatási elemet. Amennyiben 100 ezer forint feletti készpénzösszeget választanak, a 100 ezer forint feletti rész, ugye jövedelemként/bérként adózik. A jövedelemként vagy bérként adózó juttatás (100 ezer forint feletti készpénz) ebben az esetben egyéb juttatásnak vagy esetlegesen az Mt. szerinti munkabérnek (alapbéren túli munkabérnek) minősül-e? Illetve kapcsolódóan a fentiekhez, ha egy munkáltató cég a munkabéren felül ad a munkavállalóinak jovedelemként adózó juttatást, az egyéb juttatásnak vagy az Mt. szerinti alapbéren túli munkabérnek minősül? Szíves válaszait előre is köszönjük! Üdvözlettel.

Készpénz cafeteria (évi 100 000 forint) Kérdés

Kérdésem a következő: Hogyan adózik a decemberben kifizetett cafeteria elem? Hallottam olyat, hogy ha 2018 év decemberében lesz kifizetve az utolsó rész, akkor is adózni kell utána , mert a 2017 év decemberi 08-as bevallásban bevallott összeg, csak 2018 januárjában lett elutalva a dolgozónak és így az éves keret meghaladja a 100 000 forintos értékhatárt. Köszönettel! Ildikó

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018 évben havi 5000 forint juttatásban részesítette munkavállalóit meleg étkeztetés címén úgy, hogy havonta a beléptető kártyára töltötte fel az összeget. A járulék és az szja társaságunk által havonta megfizetésre került. December hónapban szeretnénk dolgozóink részére előre feltölteni a következő (2019.) évi teljes (12 hó*5000 Ft/hó) juttatás összegét. A feltöltés egy összegben történne, de a dolgozók részére a hozzáférés csak havi 5000 forint lenne biztosított. Ebben az esetben kit, mikor és milyen járulékfizetési kötelezettség terhelne? Előre is köszönjük válaszát!

Decemberi készpénz-cafeteria kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A december hónapra vonatkozó készpénz-cafeteria kifizetésével kapcsolatban több, egymásnak ellentmondó hír is megjelent. Szeretnénk tisztázni, hogy a december havi bérrel számfejtett, január 10-éig átutalt 8 ezer forintos kifizetés még a 2018-as szabályok szerint adózik? Válaszát előre is köszönöm!

Szochocsökkentés júliustól: a PM szerint egyhavi bér marad a munkaadóknál Cikk

Munkavállalónként több mint egyhavi bruttó bérnek megfelelő összeg marad évente a vállalkozásoknál azzal, hogy jövőre tovább csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Cafeteria 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél jelentős cafeteriakeretösszeg van/volt/lesz. A keretösszeg eddig bruttó volt. A kérdésem a következő: hogyan lehet, illetve meg lehet-e oldani, hogy a munkáltatói költség emelkedése nélkül szabályos legyen a juttatás? A juttatások köre: SZÉP-kártya, lakáscélú hiteltörlesztés, Erzsébet-ajándékutalvány, étkezési jegy, biztosítás, egészségpénztár. Hogyan lehet megállapítani a keretet? (Gondolok itt arra, hogy például a szochót nem azonos összegben fizetjük a dolgozók után, az szja nem biztos, hogy azonos összegben kerül levonásra, családi kedvezmény, egyebek miatt stb.) Mi történik például, ha év közben változik egy alkalmazottnál a családi kedvezmény? Egyenként kell figyelni havonta, hogy kinél mennyi a járulék? Át lehet-e egyáltalán hárítani a szochót és a szakképzési hozzájárulást (mivel akkor nem ugyanakkora a keretösszeg a fent említettek miatt, ami nem felel meg a szabályzatnak)? Válaszukat előre is köszönöm!!! Tisztelettel: Bernadett

Cafeteria 2019 – családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy a 2019-ben bérként adózó cafeteriaelemek (például Erzsébet ajándék utalvány) után fizetendő szja-ból igénybe vehető-e a családi kedvezmény? Válaszukat köszönöm: Balogh Edit

Tanulószerződés és munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tanulószerződéses ipari tanulóm napi 2 órában gyakorlati képzésben vesz részt, egyébként pedig napi 6 órában alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik. A cégnél cafeteria van, ahol étkezési jegyet kap, ezért kérdezném, hogy a tanulói szerződéses jogviszonyában is kell-e fizetnem az étkezését?

Differenciált cafetéria 2019 Kérdés

Differenciált mértékben adható-e cafetéria 2019-ben? Amennyiben nettó értékben azonos összegű a caferéria összege. A differenciálást a béren kivüli juttatások adóvonzata, illetve az egyes meghatározott juttatások adóvonzata közötti különbözet okozza. Az adótörvény ezen differenciált juttatást megengedi-e? Köszönöm.

Cafeteria juttatás 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évi cafeteria számfejtéssel szeretném a segítségét kérni. Cégünk nettó összegű keretet biztosít (havi nettó 32 000 forint) ennek a közterhét (2019-ben 15 százalék szja+19,5 százalék szocho) a munkáltató fizeti meg, természetesen a SZÉP-kártya esetén. Szeretnénk megtartani az önkéntes pénztári igényeket is. Törvényes-e, ha a 32.000 forintos keretösszeget számfejtem, és ennek az összegnek a nettó értékét utalom el a pénztárba? A munkáltató megfizeti a 32 000 Ft*1,18*21% közterhet. Vagy mivel bérként adózik, nincs 1,18-as szorzó? A munkavállaló nettója pedig, 32 000*66,5%. Ami módosulhat a fel nem használt járulék- és adókedvezménnyel. Köszönettel:

Cafeteria 2019 és CSÉB Kérdés

Tisztelt Szakértő! CSÉB esetén, ha az egy munkavállalóra jutó ellenérték nem állapítható meg (a kedvezményezett a munkavállaló, díjfizető a cég), akkor jövőre továbbra is egyes meghatározott juttatásként adózik a biztosítás díja? Illetve ha valaki jövőre a cafeteria keretére jutó összeget készpénzben kéri kifizetni (természetesen a bérjövedelemre vonatkozó adó- és járulékterhek mellett), ebben az esetben az így kifizetett összeg letiltási alapot képez-e? (2018-ban természetesen még nem, hiszen az adható 100 ezer forint béren kívüli juttatásnak minősül, azonban ez a besorolás jövőre megszűnik.) Válaszát köszönöm.

Munkáltató által kötött egészségbiztosítás Kérdés

2019. január 1-jétől a cafeteriakereten kívüli egészégbiztosítás, amit a munkáltató kötött a dolgozóira, továbbra is adómentes?

Cafeteria-keret Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk 2017 júliusa óta fizet a dolgozók részére havi 5000 forint pénzbeni juttatást. A 2017. decemberi juttatás 2018 januárban került kifizetésre. A hatályos szabályozás szerint az éves keret számításánál a kifizetés dátumát kell figyelembe venni, így a 2017 decemberi juttatás a 2018. évi keretet terheli. Kérdésem: - ha 2018. decemberben is szeretnénk ezt a juttatást adni, azt kifizethetjük-e 2019 januárban? Ha igen, akkor ez az összeg nem fogja a 2018. évi keretet terhelni? Köszönettel: Szilassy Szilvia

Kérdések és válaszok a cafeteriaváltozások kapcsán Cikk

A cafeteriára vonatkozó adószabályok 2019. évi változása után az adomány és a lakáshitel-támogatás milyen adózási kategóriába fog esni? – kérdezte olvasónk. Másik kérdezőnk pedig azt firtatta, hogy 2019. évre a béren kívüli juttatások adótörvényben meghatározott mértékén felül adható-e, illetve milyen adóteherrel, milyen maximális összegben, milyen feltételekkel adható SZÉP-kártya juttatás vendéglátás alszámlára? A kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. évre, a megváltozott cafeteria szabályok alapján a SZÉP kártyákra juttatott összegek tételes átutalása után, a munkáltatóknak megnövekedett bankköltséggel kell számolniuk. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a munkáltató az ilyen címen felmerült bankköltségek átterhelését, megtérülését milyen formában oldhatja meg a leggazdaságosabban? Van-e lehetőség bankköltség átalánnyal számolni? Köszönettel: Arnóczki Istvánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs