hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lemorzsolhatja a cafeteriát az infláció

  • adozona.hu

A megugró inflációt a cégek főleg béremelésekkel próbálják ellensúlyozni a dolgozóiknál. Ha azonban nem emelik a cafeteriát is, akkor az elértéktelenedhet. Most már viszont sokan fontolgatják, hogy a bérnél kedvezőbb adózású juttatásokkal segítsék munkavállalóikat – derül ki a Bank360 által közzétett felmérésből.

A hazai munkaadók túlnyomó többsége béremeléssel igyekszik ellensúlyozni a magas inflációt, de 10 cégből négynél fontolgatják a béren kívüli juttatások bővítését is – derül ki az Edenred felméréséből, írja a bank360.hu.

Májusban 100 cég- és HR-vezető osztotta meg tapasztalatait az Edenreddel arról, hogy a rendkívüli élelmiszerinfláció mellett a vállalatok hogyan látják munkavállalóik anyagi helyzetét.

Szinte minden munkaadó – a válaszadók 94 százaléka tisztában van azzal, hogy a dolgozóik a „bőrükön érzik” az árak meredek emelkedését. 71 százalékuk szerint a kollégáik reáljövedelme jelentősen csökken, és lényegében ugyanennyien (70 százalék) vélik úgy, hogy az alacsonyabb jövedelműeket jobban sújtja az infláció.

100-ból 94 vezető arról számolt be, hogy az infláció hatásainak ellensúlyozása érdekében az idei év első négy hónapjában már emeltek bért. A megkérdezett vezetők csaknem kétharmada (64 százalék) szerint ugyanakkor az eddigi béremelés csak részben ellensúlyozza az élelmiszerárak drágulását, míg 32 százalék szerint nem beszélhetünk jelentős kompenzációról. A válaszadók túlnyomó többsége (93 százalék) érzi úgy, hogy további bérnövelésre lenne szükség.

A kérdéshez a nagyvállalatok és a kis- és közepes vállalkozások vezetői is hasonlóan viszonyulnak. Ugyanakkor a válaszadók 35 százaléka úgy látja, bármennyire is szükséges lenne, idén nem tudja tovább növelni a béreket. 11 százalékuk csak az év végén tud adni, míg a vezetők 15 százalékának van konkrét béremelési terve a következő 1-3 hónapra. Ők további 5-10 százalékos bérfejlesztést terveznek.

Az év eddigi részében bért emelő társaságok csaknem kétharmada 5-10 százalék közötti mértékben növelte a fizetéseket, míg a vállalkozások 18 százaléka 11 és 15 százalék közötti mértékben emelt. A cégek 8 százalékénál öt százalék alatti bérfejlesztés történt, és ugyanennyi szervezetnél meghaladta a 15 százalékot.

A munkaadók háromnegyede él béren kívüli juttatásokkal is. Az 500 főnél több embert foglalkoztató cégek 92 százalék, a kkv-k csaknem 70 százaléka kínál valamilyen béren kívüli juttatást.

A felmérés alapján látszik az is, hogy a vállalkozások jellemzően nem a cafeteria emelésével igyekeztek kompenzálni a növekvő infláció hatásait. Annak ellenére sem, hogy ezekkel a megoldásokkal kedvezőbb adózási feltételek mellett növelhető a dolgozók jövedelme. Különösen, hogy a SZÉP-kártyán lévő pénzeket idén februártól egyelőre június végéig szabadon fel lehet használni bolti élelmiszervásárlására is. Ennek ellenére az idén adott béren kívüli juttatások mértéke a legtöbb cégnél – a megkérdezettek 67 százalékánál – megegyezik a tavalyival.

Míg a cégek túlnyomó többsége emelte a fizetéseket, alig több mint negyedük növelte a juttatások összegét, és csupán 3 százalék vezette be idén a cafeteriát. A cégek 39 százaléka ugyanakkor már mérlegeli, hogy béren kívüli juttatás formájában segítse munkavállalókat. Ez jelzi, hogy egyre többen ismerik fel: ilyen módon kedvezőbb költségek mellett tudják támogatni dolgozóikat.

A SZÉP-kártya élelmiszervásárlásra való szabad felhasználása ugyan egyelőre csak június végéig él, de ha esetleg meghosszabbítja a lehetőséget a kormány, akkor ezzel a munkáltatók jószerivel készpénz értékű juttatást tudnak adni a dolgozóknak kedvezményes adózással. Ha visszaáll a SZÉP-kártya korábbi felhasználási rendje, akkor is újra vonzó lehet ez a juttatás, hiszen a járvány után újra szabadon és biztonságosan utazhatunk, és ki is vagyunk éhezve a nyaralásra a karanténévek után.

A járvány felértékelte az egészségmegőrzés szerepét is, amit az egészségpénztári befizetésekkel lehet támogatni. Ezek ráadásul, kombinálva az önsegélyező pénztári funkcióval, sokoldalúan és azonnal felhasználhatók, akár még a lakáshitelek törlesztésére is, amire a kamatstop végétől sokaknak lehet az eddiginél nagyobb szüksége.

A dolgozóknak és a munkaadóknak érdemes arra is figyelni, hogy a meredek áremelkedés elinflálja az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is, így érdemes azt a béremelések mértékével együtt emelni – olvasható a bank360.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs