426 találat a(z) cafeteria cimkére

Edenred kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk korábbi években cafeteria keretében – dolgozóink nagy megelégedésére – adott Edenred kártyát, amire havonta töltöttünk fel összegeket. Szeretnénk idén is folytatni ezt. Milyen adózási feltételeknek kell megfelelnünk? A kártyára feltöltött pénzt a dolgozók szabadon döntésük szerint bármire, akár hiteltörlesztésre is fel tudták használni. Köszönettel.

Cafeteria 2019 – lehet-e eltérő juttatásokat adni a munkatársaknak? Cikk

Az idei évtől nem kötelező cafeteriaszabályzatot készíteni az adótörvény szerint, így bármennyi juttatásban megállapodhat a munkáltató, akár egyénenként eltérő mértékben? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Kulturális szolgáltatással kapcsolatos juttatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató (cég) cafeteria keretében kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegyet/bérletet szeretne adni a munkavállalóinak, adómentesen. A munkáltató előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató nevére kiállított számlát hozni az adott belépőjegyről/bérletről. Az adott belépőjegyről/bérletről szóló számla csak 1 főre (például egy adott időpontban lévő koncertre 1 darab belépőjegy) szólhat? Vagy van arra lehetőség, hogy a munkavállaló több főre vásároljon adómentesen belépőjegyet/bérletet (például egy adott időpontban lévő koncertre 2 darabot)? Tisztelettel.

Rástartoltak a SZÉP-kártyákra a munkáltatók Cikk

Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásában érdekelt pénzintézetek a konstrukció iránt, amely a januártól hatályos változások következtében egyedüli maradt a kedvezményesen, 34,5 százalékos adó- és járulékteher mellett nyújtható cafeteriaelemek között – írta a Világgazdaság.

Cafeteria – Letiltás, távolléti díj és táppénzalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a bérként adózó cafeteriaelemek alapját képezik-e a letiltásoknak, a távolléti díj számításának, illetve a táppénzalapnak? Segítségüket előre is köszönöm!

Saját jogú nyugdijas munkavállaló, kapott juttatás adózása Kérdés

Saját jogú nyugdíjas esetén cafeteria keretében kapottt juttatások hogyan adóznak? Ebben a juttatási formában is csak a 15 százalék szja-levonás van, és nincs további járuléklevonási kötelezettség?

Cafeteria 2019 – diszkrimináció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy ha 2019-től nem kötelező cafeteriaszabályzatot készíteni az adótörvény szerint, akkor bármennyi juttatásban megállapodhat a munkáltató, egyénenként különböző mértékben? Például nem diszkriminatív az, hogy két ugyanolyan munkakörű dolgozó közül az egyiknek alapbéresítjük, a másiknak meg csak készpénzes cafetériát adunk, amit esetleg jövőre már nem vagyunk kötelesek adni? Vagy egyes munkavállalóknak egyáltalán nem is adunk, akik eddig kaptak? A készpénzben adott cafeteriának idén nincs felső határa? Köszönettel.

Cafeteria 2019 – készpénzjuttatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019. évben az adójogszabályi változások következtében a cafeteriaelemként juttatott pénzösszegjuttatás is jövedelemként adózik. A dolgozók eltérő igényeire fókuszálva társaságunk az adóteher növekedése (81,95%-os adóterhelés) ellenére továbbra is választható elemként rögzíti a cafeteriaszabályzatában a pénzösszegjuttatást. 2018. december 31-ét követően a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás a felek közötti jogviszonyból származó jövedelemnek minősül, így a magánszemély nem önálló tevékenységéből (munkaviszonyából) származó jövedelmeként viseli a közterheket. Kérdés: Abban az esetben, ha a munkavállaló keresőképtelenség miatt tb-ellátás keretében táppénzben részesül, folyósítható-e részére a táppénzzel ellátott időszakra is?

Cafeteria-keretösszeg számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a 2019. évben, ha a munkavállalóknak cafeteriaszabályzatban biztosított 450 ezer forintos keretösszeg SZÉP-kártya juttatásra kiadásra kerül, ezen felül, ha a munkáltató ad a munkavállalóknak egységesen sportbelépőt és/vagy kulturális eseményre belépőt, a minimálbérnél kisebb összegben/fő, ez utóbbi juttatások is adómentesek-e, vagy beleszámítandók a béren kívüli juttatási 450 ezer forintos keretösszegbe, és bérként fognak adózni?

Cafeteria és a kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás kft. jövedelemként adózó cafeteriát szeretne adni munkavállalóinak. Mivel a kivás cégnek nem kell szociális hozzájárulást fizetni, akkor a cafeteria ezen adója alól mentesül? Előre is köszönöm!

Üzletrészátruházás, átalakulás, cafeteria a számvitelben Cikk

Cikkünk a nyári és őszi törvénymódosításhoz kapcsolódóan az üzletrésátruházás, az átalakulás, továbbá néhány bevételt, ráfordítást érintő számviteli előírás változását, valamint a cafeteria megszüntetésével kapcsolatosan a személyi jellegű költségek elszámolását érinti.

Siessen, ha még szeretne Erzsébet-utalványt venni! Egy napja maradt Cikk

Január 1-jétől megszünteti mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. – olvasható az erzsebetutalvany.hu oldalon.

Itt a NAV-tájékoztató a cafeteriaváltozásokról Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett közzé a cafeteria egyes juttatási elemeinek adózására vonatkozó szabályok változásáról.

2018-as cafeteria utalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az tény, hogy ha még az idei adóvonzat alá eső juttatást szeretne a munkáltató adni a munkavállalójának 2019-ben, akkor például a biztosítást vagy egyéb hasonló szolgáltatást (például sportkártya-szolgáltatás) még adott év december 31. napjával kell megindítani egy évre szerződve, azonban az nem világos, hogy a szerződéseket kell-e pénzügyileg is rendezni még idén, vagy sem. Tehát, habár a szerződésünk él már idén, de a biztosító idén már nem tud számlát kiállítani, ezért nem tudjuk elutalni az egész évre számított összeget számukra, akkor az fog-e hátrányosan érinteni minket adójogilag? Köszönettel várjuk válaszát!

Magánszemély nevére kiállított számla elszámolhatósága Kérdés

Általam könyvelt cég a cafeteria szabályok változása miatt meg kívánja venni dolgozói részére a 2019. évre vonatkozó egész éves BKK bérletet 2018 decemberében. A BKK tájékoztatása szerint ilyen esetben csak a magánszemélyek részére tudnak számlát kiállítani. Kérdésem az, hogy a magánszemélyek részére kiállított számlák ebben az esetben elszámolhatóak-e a cég könyvelésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzleti ajándék számlázása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs