438 találat a(z) cafeteria cimkére

Táppénz alatti cafetéria Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következőkben kérem a segítségét: adott egy kismama, aki veszélyeztetett terhesként táppénzre kerül. A cég minden munkavállalójának cafetériát is ad. A cég cafeteria szabályzatában nem rendelkezik a táppénz alatti cafeteria megfizetéséről, viszont a gyakorlatban a táppénz időszaka alatt is minden dolgozójának a szokott módon (mintha egész hónapban dolgozott volna) adja a juttatást, nincs semmilyen arányosítás stb. Kérdésem a fentiek alapján jogszerű-e, hogy a kismamának – mert táppénzre került, veszélyeztetett terhesként – nem adja meg a neki addig járó cafeteria juttatását, avagy azt megteheti-e, hogy bármilyen jogcímen csökkenti (eltekintve az utazási költségtérítéstől)?Tehát van-e különbség táppénz és táppénz között? Válaszát köszönöm!

Külföldi kiküldetés és munkáltatói szabályzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóink egy részét tartósan kiküldenénk külföldi munkavégzésre. Szabályos lehet olyan szabályzat, mely alapján ők ez időre nem kapnának cafeteriát, de a kiküldetési díjuk nagyobb lenne, mint azoké, akik nem tartós kiküldetés alapján dolgoznak időnként külföldön? Köszönettel.

Bölcsőde, családi napközi cafeteriában – milyen a jó számla? Cikk

A nem pénzben juttatott bölcsődei szolgáltatás, családi napközi ellátás adómentességét szabályozó előírások értelmezésekor az a rendkívüli helyzet áll elő, hogy ha minden fél megpróbálja betartani a vonatkozó jogszabályokat, azaz a szolgáltatást nyújtó annak a nevére állítja ki a számláját, aki a szolgáltatását megrendelte, a munkáltató viszont szeretné munkavállalóját ezen juttatásban részesíteni, akkor semmiképpen nem tudnak megfelelni az adómentesség feltételeinek.

Koncertjegyszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kulturális jegyet vásárolt a dolgozónk, de a saját nevére vette a koncertjegyet, és állíttatta ki a számlát. Elszámolhatom-e a számlát, mint adómentes cafeteriajuttatást így is, vagy csak akkor lehet elszámolni, ha a cég nevére szól? Köszönettel: L.A.

Munkavégzés ellátásához szükséges helyi utazási bérlet közterhe Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a helyi utazási bérletet munkavállalói részére nem biztosítja cafeterián belül a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény (Kttv.) 151. § (1) bekezdésének rendelkezése okán, valamint cafeteria rendszeren kívül, mert egyes meghatározott juttatásnak minősül 2017. évtől. Azon munkavállalók részére, akiknek a napi munkavégzésükhöz, a munkaköri leírásukban meghatározott feladataik, tevékenységeik ellátásához szükséges lenne a helyi utazási bérlet (például kézbesítők, akik a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végzik a tevékenységeiket), 2017. évtől a munkáltatónak egyes meghatározott juttatásként kell elszámolnia azt? A munkáltató 43,66% közteher megfizetése mellett biztosíthatja csak ezen személyek részére a helyi utazási bérletet?

Készpénz cafeteria tört hónapra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új munkatársunk május 15-én kezd munkahelyünkön és már a próbaidő alatt is kapni fogja a 8333 forintot készpénz cafeteriaként. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kötelezően ki kell-e fizetni a 8333 forintot a fél hónapra is vagy a 8333 forint felét is kifizethetjük számára? Válaszát előre is köszönöm!

Óvodai ellátás dija Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy kaphat-e a kft. tagja, aki munkaviszonyban volt foglalkoztatva, most gyesen van, a gyes alatt cafeteria elemként adómentesen óvodai ellátási díjat? (Cég nevére szóló számla, cég bankszámájáról átutalva.) Köszönettel várom válaszukat.

Munkavállaló lakáscélú hiteltörlesztésének támogatása Kérdés

A munkáltató a munkavállalójának lakáscélú hitelét a hitelt nyújtó banknak kifizeti, Mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak. Tehát a munkavállalónak adómentes lesz a támogatás, mi a helyzet a munkaadónál? Elszámolhatja ráfordításként, gondolom egyéb személyi jellegű ráfordításként? Van-e adóalap-növelési kötelezettsége? Cafetéeia elemként kell-e kezelni? Lehet csak egy munkavállalónak adni, szabályozás nélkül?

Minimálbér-emelés: így harcolnak a munkáltatók a költségnövekedés ellen Cikk

Azt mondják, a bűvész sosem árulja el a titkát. A GKI Gazdaságkutató Zrt. februári vállalati felmérése során azonban bebizonyosodott, soha ne gondold, hogy soha! A kutató cég kérdésére ugyanis csaknem ezer cég nyilatkozott arról, hogyan kerüli el a minimálbér-emelés okozta költségnövekedést.

Lakáscélú hiteltámogatás Kérdés

Cégünk a cafeteria-rendszer keretében lakáscélú hiteltámogatást nyújt. A támogatás utófinanszírozással, tárgyidőszaki bankkivonatok alapján történik. Kérdésem, hogy a támogatást kizárólag arra a számlára utalhatjuk, ahonnan a hiteltörlesztés történik, vagy utalható más lakossági számlára is?

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a dolgozóinak a munkába járásra tekintettel a MÁV, illetve Volán bérletek után 86%-os térítést fizet. A cafeteria rendszerébe bevette, hogy az a dolgozó, aki igényt tart rá, a további 14%-ot is kérheti. Kérdés: lehet-e a 14%-os rész cafeteria-elem, illetve a juttatás adómentes-e? Másik, hogy a bölcsődei térítés lehet-e cafeteria-elem? Ha nem, akkor miért? Válaszát előre is köszönöm.

Eladják a Sodexot Cikk

A Hungast Holding megvette a Sodexo Magyarország Szolgáltatót és a cég százszázalékos tulajdonában álló Zóna Vendéglátót – közölte pénteken a Világgazdaság.

Cafeteria egységes juttatása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy cafeteria keretein belül mindenkinek egységesen kell juttatni a kedvezményeket, vagy megtehetem például, hogy az egyik dolgozónak adok juttatást, a másiknak pedig nem? Köszönettel: Mária

Külföldi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségét kérni. Van egy nonprofit EGTC-m (Európai Területi Társulás), amelynek Magyarországon van a telephelye, és most Szlovákiában nyitna egy irodát. Következő kérdéseim lennének: 1. A munkavállaló szlovák állampolgár, őt gondolom, foglalkoztatni lehet, járulékokat a magyar NAV-nak kell vallani, ugye? Úgy állapodtak meg, hogy bruttó 900 euró a fizetése. Minden hónap 31-ei árfolyammal ki kell számolni, mennyi forintban a bruttó fizetése? És annak a nettóját euróban elutalni neki? 2. Alkalmazott szlovák rendszámú autójára kiküldetést, munkába járást elszámolni lehet-e? És ezt forintban vagy euróban kell kifizetni? 3. Cafeteria: adható e cafeteria a munkavállalónak? SZÉP-kártya és készpénz cafeteria formában? Ezt is euróban kell kifizetni? Hol tudok ezeknek a dolgoknak alaposan utána nézni? Segítségét előre is köszönöm. Zsuzsa

Juttatás munkavállalónak mint károsultnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tíz éve társaságunknál munkaviszonyban álló munkatársunknál tűzeset volt, aminek következtében leégett a családi házuk egy része és a garázsuk. Társaságunk szeretne 150 ezer forint készpénztámogatást adni a károsult munkavállalónak. A támogatás adható adómentesen (szja-törvény 1. számú mellékletének 6.1.a bekezdése alapján), illetve járulékmentesen? Ha a munkavállaló a támogatást nem káresemény bekövetkezése miatt kapná, akkor az összeg után mennyi adót és járulékot kellene fizetni? Milyen bevétel (jövedelem) kategóriába tartozna a kifizetés, ha a készpénzes cafeteriajuttatást ebben az esetben figyelmen kívül hagyjuk? Üdvözlettel: Stelkovics István / Müller Drogéria Magyarország Bt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs