426 találat a(z) cafeteria cimkére

Közfoglalkoztatotti jogviszonyban adható cafeteria Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem az, hogy közfoglalkoztatottnak lehet-e jogszerűen adni béren kívüli juttatást? A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a munkáltató adhatja munkaviszonyban álló dolgozójának. A közfoglalkoztatotti jogviszonyt tekinthetjük-e ebből a szempontból egy speciális munkaviszonynak? Köszönöm a választ. Előfizető.

Cafeteria elemek költségei Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Cafeteria rendszerünkben új elemként szeretnénk kínálni a SZÉP kártya mellett ajándék- és bevásárlókártyát. A SZÉP kártyákra fizetett juttatásnál eddig megegyezett a brutto és a netto juttatás összege (és nem volt a munkáltatónak plusz költsége), az ajándékkártyánál a brutto 100 Ft juttatás netto 95 Ft-os összeget jelentene a munkavállaló számára a kedvezőtlenebb adózás miatt (a munkáltatót pedig további költségek terhelik még). A kérdésem, hogy a netto juttatás mértékét csökkentheti-e a munkáltató az ajándék- és bevásárlókártyához kapcsolódó jutalék és kártyadíj összegével, vagyis törvényes-e ezen költségek munkavállalóra való terhelése? Köszönettel: Veres Gertrúd

Jövőre számos pozitív változás lesz a cafeteriában Cikk

A cafeteriában az adómentes juttatások idén is meglévő elemei közé jövőre bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása, egyebek mellett jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei is – közölte a BDO Magyarország az MTI-vel.

Cafeteria – mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: egy munkáltató cafeteria szabályzatában, választható cafeteriaelemként szeretné biztosítani a mobilitási célú lakhatási támogatást (Szja tv. 1. sz. melléklet 2.11. pont). A cafeteriaszabályzattól függetlenül, a munkáltató, a munkavállalók meghatározott csoportja részére is szeretné biztosítani ezt a juttatást. Jól gondoljuk, hogy ennek nincs akadálya, hiszen a munkáltató maga határozhatja a meg a juttatási rendszerét? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:

Sofőrnek rakodási pénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a következőket: egy nyolc órára bejelentett sofőrnek a bérén kívül szeretnének fizetni "rakodási pénz"-t, napi 3000 Ft-ot. Kérdés 1. A 1708-ason milyen járulékot kell vonni ezzel kapcsolatosan? Csak szja-t vagy eho-t is? Ha jól tudom, akkor ez cafeteria elem, pénzbeli juttatás, évi 400 000 Ft-ig csak 15% szja-t kell vonni. Kell-e figyelni éves szinten a 400 000 Ft elérését, azon felül a fölöttes rész, vagy az egész után kell-e eho-t fizetni? Vagy nincs ilyen korlát, és csak szja-t kell vonni tőle? Kérdés 2. A dolgozó bérét letiltás terheli. A letiltás alapjába bele fog-e számítani ez a "rakodási pénz", ami ugyan nem a bér része, de a 1708-asban szerepeltetni kellene? Előre is köszönöm válaszát!

Cafeteria bevezetése vagy jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk béren kívüli juttatást kíván fizetni január 1-jétől dolgozóinak, de a szabályozás útvesztőiben elvesztünk, ezért kérnénk a segítségét a kérdéseink megválaszolásában és a törvényi szabályozás ismertetésében: – Cafeteria-rendszert kell kialakítani és szabályzatot kell hozzá készíteni? – Megtehetjük-e azt, hogy nem minden dolgozónak biztosítunk ugyanolyan összegű keretet, hanem a magasabb beosztásúaknak többet? – Ha valaki év közben lép be, annak a próbaidő lejártát követően köteles a cég biztosítani a keretet, vagy mondhatja azt, hogy csak a következő évtől? – Milyen juttatások közül választhatunk, milyen feltételek és milyen adóteher mellett? – Ha nem vezetnénk be cafeteria-rendszert, hanem év végén béren kívüli juttatással kívánnánk jutalmazni, ezt megtehetnénk-e? Ha igen, milyen adóteher mellett mit adhatnánk? Valamint ebben az esetben van mód az eltérő összegű jutalmazásra? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva Kérdés

A kiva alapja minimálisan a személyi jellegű kifizetések összege. A személyi jellegű kifizetések a számvitelben a bérek, az egyéb személyi jellegű kifizetések (cafeteria és egyéb személyi jellegű kifizetések) és bérjárulékok. Érdeklődöm, hogy az egyéb személyi jellegű kifizetések a kiva alapját képezik-e, gondolok itt a bejárási költségtérítésre, a kiküldetési költségekre, illetve a cafeteria kifizetésekre. Válaszát köszönöm.

Cafeteria: jövőre hatékonyabban támogathatja az állam a munkavállalók albérletét Cikk

Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteriaelemek köre. Bár az elmúlt években jelentősen megugró bérleti díjak mellett munkavállalók tízezreinek terheit enyhíthette volna a támogatási forma, a túl szigorú feltételek miatt 2017-ben országosan is csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre várhatóan jelentősen kedvezőbbé válnak a támogatási feltételek.

Cafeteria juttatása differenciáltan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunknál 17 munkavállaló és 3 megbízási szerződéssel rendelkező munkatárs dolgozik. Nem fizikai munkakörben dolgozik mindenki. Tervezzük cafeteria bevezetését. Ezzel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy van-e lehetőség arra, hogy csak a dolgozók egy része kapjon juttatást. 10 fő dolgozik magasabb beosztásban, akik részesülnének juttatásban, a többi munkakörben dolgozó nem kapna. Várom szíves visszajelzését.

Életbiztosítás cafeteriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik alkalmazottunknak van egy befektetési egységekhez kötött életbiztosítása, melyben ő a szerződő, a kedvezményezett is magánszemély. Határozatlan idejű, vagyonkivonásra van lehetőség. A kérdésem: ezt a cégünk cafeteriában fizetheti-e, ha igen, akkor melyik kategóriába tartozik, illetve milyen adóvonzata van akár a munkavállalónak, akár a cégnek? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Szilvia

Életbiztosítás is választható cafetériában Cikk

Olvasónk cégénél a dolgozók a cafetéria keretén belül az életbiztosítást is választhatják. Szólhat a biztosítás balesetbiztosításról is vagy csak életbiztosításról? – kérdezte az olvasó. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Bruttó 230 ezres fizetés, 200 ezer forint éves cafetéria, egyéb támogatások – hol van ez az állás? Cikk

Bruttó 228 ezer forintos kezdő fizetéssel, évi 200 ezer forint cafetériával, lakhatási támogatással, nyelvpótlékkal, továbbtanulási lehetőségekkel kecsegteti a munkavállalókat a büntetés-végrehajtási életpálya – erről Csató Kornélia büntetés-végrehajtási ezredes beszélt az M1 aktuális csatornán.

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy összegben előre 1 éves időtartamra töltünk fel dolgozóinknak SZÉP kártyára pénzt. Ennek az adókötelezettsége mikor jelentkezik. az adott hónapban, amikor felöltésre került, vagy havi szintre el kell osztani? További kérdés: ha az éves keretet a dolgozó megkapja és közben felmond, akkor az előre kifizetett összeget visszafizetheti készpénzben?

Szülési szabadság/és/vagy csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. A munka törvénykönyve 127. § alapján szülési szabadság illeti meg a várandós anyukát. Erre a 24 hétre ki folyósítja az összeget, az átlagkereset hány százaléka jár erre az időszakra? Mi a különbség a csed és a szülési szabadság között? Kifizető, illetve az összegszerűség tekintetében? A szülési szabadság címén kapott összeg összevonandó jövedelem? Erről a munkáltató adja az igazolást? Szülési szabadság idejére jár a cafeteria? A csed folyósításáról az OEP intézkedik, és adja ki az igazolást? Az OEP-től kell igényelni? Ez a 24 hét (szülési szabadság, csed) csak a nevükben tér el, és nem is kétféle ellátásról van szó, amely ugyanannyi időre jár? Köszönöm válaszát

Veszélyeztetett terhes – cafeteria Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Sajnos feltett kérdésemre nem kaptam számomra egyértelmű választ, ezért szeretném pontosítani a kérdésemet: – adott egy kismama, akinek a munkaszerződésében rögzítve van, hogy cafeteriát is kap, nincs kitétel a szerződésben, hogy az táppénz alatt nem jár; – a cég cafeteriaszabályzata nem rendelkezik a cafeteria táppénz alatti visszavonásáról; – a gyakorlatban a cég a táppénz alatt teljes összegben adja a munkavállalóknak a cafeteriát (ez évben az adott kismama is volt már táppénzen, és kapott az idő alatt cafeteriát). Kérdésem a fentiek tekintetében az, hogy a munkaadó megtagadhatja-e a kismamától – aki veszélyeztetett terhesként táppénzt kap – a cafetéria kiadását? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs