418 találat a(z) cafeteria cimkére

Bruttósítás a gyakorlatban – természetbeni juttatás, cafeteria Cikk

2019-től a korábbi cafeteriajuttatások egy része az összevont adóalap részeként adózik, ezért is érdekessé vált a mindennapokban a nettó, illetve a bruttó jövedelmek értelmezése. Új belépők interjúztatása során tapasztaltam, hogy a kollégák nettó bérben gondolkodnak, pedig az adórendszer bevezetése óta – immár 30 éve – bruttó jövedelmet adóztatunk. Vizsgáljuk meg, milyen jogszabályi rendelkezésekből következik a bruttó jövedelem adóztatása.

Munkáltató által munkavállaló részére adott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkahely munkavállalója részére egészségügyi képalkotó vizsgálat díját fizette ki 2019. januárban. A munkavállalót februárban arról tájékoztatták, hogy a februári béréből az említett juttatás adóját az új cafeteriaszabályok alapján levonják. Jogos-e a bérből való levonás, illetve a munkavállaló kifogásolhatja-e a bérből való levonást, ha igen, mi a módja ennek? Előre is köszönöm a válaszát.

Lakás cafeteria juttatás 2018-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás a munkavállalója részére 440000 Ft adómentes lakás cafeteria juttatást utalt 2018 decemberében, amit még ebben a hónapban fel is használt lakáshitel-előtörlesztésre. A folyósítás előtt a vállalkozás számlavezető bankját írásban tájékoztattuk a folyósításról és kértük, hogy adjank ki igazolást erről a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet 2. § (1) bekezdése szerint. Jól tudjuk-e, hogy ebben az esetben a NAV felé is jelenteni kell a banknak a magánszemélynek történt juttatásról, illetve erről kap-e igazolást a megbízást adó foglalkoztató/vállalkozás? Válaszát előre is köszönöm!

Cafetéria szabályzat nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A SZÉP-kártya juttatást, továbbá a sport- és kulturális rendezvényre a belépőt csak cafeteria elemként adhatjuk a munkavállalóknak? Cafetéria rendszer, szabályzat nélkül adható-e, és ha igen, akkor a kedvezményes béren kívüli juttatásokra vonatkozó adózással adható az értékhatárig a SZÉP-kártya, és minden munkavállalónak csak egyforma nagyságrendben? Sport-é s kulturális rendezvényre a belépő is csak úgy adható adómentesen cafeterián kívül, ha minden munkavállalónk egyformán kap? Köszönettel.

Kiegészítő fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató 2018 végéig Erzsébet utalványt és készpénzjuttatást adott a munkavállalóknak. Ez a lehetőség 2019-től megszűnt. Pótolni szeretné a kieső jövedelmet "Kiegészítő fizetéssel", ami azt jeléentené, hogy havonta fix összegű munkabért szeretne elszámolni a munkavállalóknak – dolgozónként ez akár eltérő összegű is –, ami nem számítana bele a pótlék, túlóra stb. elszámolásába. Megteheti jogszerűen a munkáltató? Köszönöm.

Kulturális utalvány Kérdés

Kérdésem lenne, hogy 2019-ben a kulturális utalvány a cafeteria keretében milyen adózással adható és mekkora összegben?Válaszát előre is köszönöm.

Időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkáltató a 2018. évre adott a munkavállalójának lakáscélú támogatást 5 millió forintot (cafeteria), azt a társaság, amely mikrogazdálkodói beszámolót készít ,elhatárolhatja-e több évre mint költséget annak érdekében, hogy a 2018. éve ne legyen így veszteséges? Köszönettel.

Edenred kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk korábbi években cafeteria keretében – dolgozóink nagy megelégedésére – adott Edenred kártyát, amire havonta töltöttünk fel összegeket. Szeretnénk idén is folytatni ezt. Milyen adózási feltételeknek kell megfelelnünk? A kártyára feltöltött pénzt a dolgozók szabadon döntésük szerint bármire, akár hiteltörlesztésre is fel tudták használni. Köszönettel.

Cafeteria 2019 – lehet-e eltérő juttatásokat adni a munkatársaknak? Cikk

Az idei évtől nem kötelező cafeteriaszabályzatot készíteni az adótörvény szerint, így bármennyi juttatásban megállapodhat a munkáltató, akár egyénenként eltérő mértékben? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Kulturális szolgáltatással kapcsolatos juttatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató (cég) cafeteria keretében kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegyet/bérletet szeretne adni a munkavállalóinak, adómentesen. A munkáltató előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató nevére kiállított számlát hozni az adott belépőjegyről/bérletről. Az adott belépőjegyről/bérletről szóló számla csak 1 főre (például egy adott időpontban lévő koncertre 1 darab belépőjegy) szólhat? Vagy van arra lehetőség, hogy a munkavállaló több főre vásároljon adómentesen belépőjegyet/bérletet (például egy adott időpontban lévő koncertre 2 darabot)? Tisztelettel.

Rástartoltak a SZÉP-kártyákra a munkáltatók Cikk

Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásában érdekelt pénzintézetek a konstrukció iránt, amely a januártól hatályos változások következtében egyedüli maradt a kedvezményesen, 34,5 százalékos adó- és járulékteher mellett nyújtható cafeteriaelemek között – írta a Világgazdaság.

Cafeteria – Letiltás, távolléti díj és táppénzalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a bérként adózó cafeteriaelemek alapját képezik-e a letiltásoknak, a távolléti díj számításának, illetve a táppénzalapnak? Segítségüket előre is köszönöm!

Saját jogú nyugdijas munkavállaló, kapott juttatás adózása Kérdés

Saját jogú nyugdíjas esetén cafeteria keretében kapottt juttatások hogyan adóznak? Ebben a juttatási formában is csak a 15 százalék szja-levonás van, és nincs további járuléklevonási kötelezettség?

Cafeteria 2019 – diszkrimináció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy ha 2019-től nem kötelező cafeteriaszabályzatot készíteni az adótörvény szerint, akkor bármennyi juttatásban megállapodhat a munkáltató, egyénenként különböző mértékben? Például nem diszkriminatív az, hogy két ugyanolyan munkakörű dolgozó közül az egyiknek alapbéresítjük, a másiknak meg csak készpénzes cafetériát adunk, amit esetleg jövőre már nem vagyunk kötelesek adni? Vagy egyes munkavállalóknak egyáltalán nem is adunk, akik eddig kaptak? A készpénzben adott cafeteriának idén nincs felső határa? Köszönettel.

Cafeteria 2019 – készpénzjuttatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019. évben az adójogszabályi változások következtében a cafeteriaelemként juttatott pénzösszegjuttatás is jövedelemként adózik. A dolgozók eltérő igényeire fókuszálva társaságunk az adóteher növekedése (81,95%-os adóterhelés) ellenére továbbra is választható elemként rögzíti a cafeteriaszabályzatában a pénzösszegjuttatást. 2018. december 31-ét követően a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás a felek közötti jogviszonyból származó jövedelemnek minősül, így a magánszemély nem önálló tevékenységéből (munkaviszonyából) származó jövedelmeként viseli a közterheket. Kérdés: Abban az esetben, ha a munkavállaló keresőképtelenség miatt tb-ellátás keretében táppénzben részesül, folyósítható-e részére a táppénzzel ellátott időszakra is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close