418 találat a(z) cafeteria cimkére

Adómentes cafeteria bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél adómentes cafeteriaelemeket fogunk alkalmazni. A cafeteria-szabályzaton kívül milyen számviteli bizonylatolási kötelezettségünk van? Egy kockázati biztosítás és egy diákhitel-törlesztés a két elem. A kockázati biztosításnak lesz egy szerződése az biztos, és egy havi utalása. A diákhitel-törlesztés átvállalásának azonban csak egy banki utalása lesz. Az ügyfélszolgálaton azt mondták, nekik mindegy, ki fizeti a törlesztőt, ezt cégen belül kell bizonylatolni. Elegendő ebben az esetben a banki utalás? Köszönöm válaszukat.

Készpénz cafeteria Kérdés

Tisztelt szakértő ! Cégünk 2017. október 01-jétől bevezette a készpénz cafeteriát, melynek mértéke havi 8000,- Ft/fő. Kifizetése a munkabérrel együtt a tárgyhót követő 10-éig történik, tehát a december havi összeg 2018. január 10-én került átutalásra a munkavállalók felé, de törvényi előírás szerint ezt az összeget 2017. december 31-éig ki kellett volna fizetni a munkavállalók részére. Mivel ez nem történt meg, így a január 10-én kifizetett összeg a 2018. évi keretet terheli. Kérdésem a következő: Egy munkavállaló ma 2018.02.13-án leszámol! Időarányosan (100 000/365 nap * 44 nap ) 12 054 Ft jár, de ő ebben az évben (01.10. és 02.10.) 16 000 Ft összeget kapott. Vissza lehet tőle vonni a 2018.02.10-én adott összeget, vagy mindenképpen a kereten felüli részt át kell minősíteni munkabérré? Segítségét köszönöm!

Trükköznek a bérekkel a munkaadók Cikk

Trükköznek a bérekkel a munkaadók, a cégek a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével próbálják kikerülni a kötelezően megemelt javadalmak kifizetését – írja a Népszava.

Cafeteria keret helyett béremelés Kérdés

Tisztelt Szakértő, Cégünknél több dolgozói csoport működik, eltérő cafeteria keretekkel. Mit tudunk tenni akkor, ha az egyik raktárosunk azt nyilatkozza, hogy ő a kapott cafeteria keretének csak egy részét tudja kihasználni, a többit béremelésként szeretné megkapni. Ha ezt ő lenyilatkozza, és ez alapján kapja a juttatásait, akkor sérül-e a munka törvénykönyve szerinti egyenlő juttatás elve? Köszönettel: Jancsó Katalin

Lakáscélú hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2012-ben munkavállalójának a méltányolható lakásigénynek megfelelve adómentes lakáscélú munkáltatói kölcsön nyújtott hitelintézeten keresztül. A megvásárolt lakás 50-50 százalékban férj-feleség tulajdona. A lakáscélú munkáltatói kölcsönben adóstársként a feleség lett megjelölve. A feleség munkáltatója cafeteria elemként lakáscélú hitel törlesztéséhez adna támogatást. Betörleszthet-e a feleség a cégünk által adott lakáscélú munkáltatói kölcsönbe adómentesen? Válaszát előre is köszönöm!

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Cím! Kérjük szíves állásfoglalásukat az alábbi kérdésben: Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv. hatálya alá tartozó köztisztviselő részére, az alábbi ellátások folyósítása esetén, a jelenlegi jogszabályi előírások szerint jár-e cafeteria juttatás: CSECSEMŐGONDOZÁSI DÍJ (CSED) GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ (GYED) GYERMEKGONDOZÁST SEGÍTŐ ELLÁTÁS (GYES) Válaszukat előre is köszönjük Ványi Rita

Tállai a lakásvásárlás adómentes támogatásáról Cikk

A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Közfoglalkoztatotti jogviszonyban adható cafeteria Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem az, hogy közfoglalkoztatottnak lehet-e jogszerűen adni béren kívüli juttatást? A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a munkáltató adhatja munkaviszonyban álló dolgozójának. A közfoglalkoztatotti jogviszonyt tekinthetjük-e ebből a szempontból egy speciális munkaviszonynak? Köszönöm a választ. Előfizető.

Cafeteria elemek költségei Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Cafeteria rendszerünkben új elemként szeretnénk kínálni a SZÉP kártya mellett ajándék- és bevásárlókártyát. A SZÉP kártyákra fizetett juttatásnál eddig megegyezett a brutto és a netto juttatás összege (és nem volt a munkáltatónak plusz költsége), az ajándékkártyánál a brutto 100 Ft juttatás netto 95 Ft-os összeget jelentene a munkavállaló számára a kedvezőtlenebb adózás miatt (a munkáltatót pedig további költségek terhelik még). A kérdésem, hogy a netto juttatás mértékét csökkentheti-e a munkáltató az ajándék- és bevásárlókártyához kapcsolódó jutalék és kártyadíj összegével, vagyis törvényes-e ezen költségek munkavállalóra való terhelése? Köszönettel: Veres Gertrúd

Jövőre számos pozitív változás lesz a cafeteriában Cikk

A cafeteriában az adómentes juttatások idén is meglévő elemei közé jövőre bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása, egyebek mellett jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei is – közölte a BDO Magyarország az MTI-vel.

Cafeteria – mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: egy munkáltató cafeteria szabályzatában, választható cafeteriaelemként szeretné biztosítani a mobilitási célú lakhatási támogatást (Szja tv. 1. sz. melléklet 2.11. pont). A cafeteriaszabályzattól függetlenül, a munkáltató, a munkavállalók meghatározott csoportja részére is szeretné biztosítani ezt a juttatást. Jól gondoljuk, hogy ennek nincs akadálya, hiszen a munkáltató maga határozhatja a meg a juttatási rendszerét? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:

Sofőrnek rakodási pénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a következőket: egy nyolc órára bejelentett sofőrnek a bérén kívül szeretnének fizetni "rakodási pénz"-t, napi 3000 Ft-ot. Kérdés 1. A 1708-ason milyen járulékot kell vonni ezzel kapcsolatosan? Csak szja-t vagy eho-t is? Ha jól tudom, akkor ez cafeteria elem, pénzbeli juttatás, évi 400 000 Ft-ig csak 15% szja-t kell vonni. Kell-e figyelni éves szinten a 400 000 Ft elérését, azon felül a fölöttes rész, vagy az egész után kell-e eho-t fizetni? Vagy nincs ilyen korlát, és csak szja-t kell vonni tőle? Kérdés 2. A dolgozó bérét letiltás terheli. A letiltás alapjába bele fog-e számítani ez a "rakodási pénz", ami ugyan nem a bér része, de a 1708-asban szerepeltetni kellene? Előre is köszönöm válaszát!

Cafeteria bevezetése vagy jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk béren kívüli juttatást kíván fizetni január 1-jétől dolgozóinak, de a szabályozás útvesztőiben elvesztünk, ezért kérnénk a segítségét a kérdéseink megválaszolásában és a törvényi szabályozás ismertetésében: – Cafeteria-rendszert kell kialakítani és szabályzatot kell hozzá készíteni? – Megtehetjük-e azt, hogy nem minden dolgozónak biztosítunk ugyanolyan összegű keretet, hanem a magasabb beosztásúaknak többet? – Ha valaki év közben lép be, annak a próbaidő lejártát követően köteles a cég biztosítani a keretet, vagy mondhatja azt, hogy csak a következő évtől? – Milyen juttatások közül választhatunk, milyen feltételek és milyen adóteher mellett? – Ha nem vezetnénk be cafeteria-rendszert, hanem év végén béren kívüli juttatással kívánnánk jutalmazni, ezt megtehetnénk-e? Ha igen, milyen adóteher mellett mit adhatnánk? Valamint ebben az esetben van mód az eltérő összegű jutalmazásra? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva Kérdés

A kiva alapja minimálisan a személyi jellegű kifizetések összege. A személyi jellegű kifizetések a számvitelben a bérek, az egyéb személyi jellegű kifizetések (cafeteria és egyéb személyi jellegű kifizetések) és bérjárulékok. Érdeklődöm, hogy az egyéb személyi jellegű kifizetések a kiva alapját képezik-e, gondolok itt a bejárási költségtérítésre, a kiküldetési költségekre, illetve a cafeteria kifizetésekre. Válaszát köszönöm.

Cafeteria: jövőre hatékonyabban támogathatja az állam a munkavállalók albérletét Cikk

Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteriaelemek köre. Bár az elmúlt években jelentősen megugró bérleti díjak mellett munkavállalók tízezreinek terheit enyhíthette volna a támogatási forma, a túl szigorú feltételek miatt 2017-ben országosan is csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre várhatóan jelentősen kedvezőbbé válnak a támogatási feltételek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close