418 találat a(z) cafeteria cimkére

Lakásépítés és -vásárlás cafeteria-felhasználásának ideje Kérdés

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2019. január 1-jétől hatályba lépő, a 2018. évi XLI. törvényben megjelent változásai miatt, a lakáscélhoz nyújtható vissza nem térítendő munkáltatói támogatások adómentessége megszűnik, mint például vásárlás, építés támogatására nyújtott egyösszegű munkáltatói támogatás. A 2018. december 31-éig folyósított támogatások még adómentesnek minősülnek, azonban a 2019. január 1-jén és azt követően utalt támogatások után már a bér jellegű kifizetések szabályai szerint kell mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak adózniuk. Az összeg felhasználásnak igazolása 15/2014. NGM rendelet alapján történik. A fentiek alapján jól értelmezem-e, hogy a munkáltató ilyen adómentes juttatást pénzintézeten keresztül kizárólag 2018. 12. 31-éig utalhat. A munkavállaló – a munkáltató döntésétől függően – lakásvásárlás céljára 2019 április 15-éig, míg építésre 2020. április 15-éig használhatja fel a munkáltató által 2018. 12. 31-éig pénzintézethez utalt összeget?

Újabb megszorítás a cafeteriában Cikk

A parlament elé terjesztett T/2931. számú adótörvénycsomag ismét több javaslatot tartalmaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) egyes rendelkezéseinek módosítására, többek között az önkéntes kölcsönös pénztárba munkáltatói hozzájárulás, adomány, vagy célzott szolgáltatás címén történő befizetések adójogi kezelésének szigorítására.

Cafeteria 2019: így használhatja ki jól a SZÉP-kártyás lehetőségeket Cikk

Egy társaság 2019-ben SZÉP-kártya formájában adna dolgozóinak cafeteriát. A nettó juttatás összege 324 ezer forint. Ezen juttatás egészét SZÉP-kártya vendéglátás zsebbe szeretné adni. Milyen adókötelezettséggel jár ez? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Cafeteria 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019-ben SZÉP-kártya formájában adna dolgozóinak cafeteriát. A nettó juttatás összege 324 ezer forint. Ezen juttatás egészét SZÉP-kártya vendéglátás zsebbe szeretné adni. Ezt milyen adóvonzattal tehetjük meg?

Visszakéri a cafeteriába a kedvezményes munkáltatói befizetési lehetőséget a Bankszövetség Cikk

Állítsa vissza a kormány a cafeteria rendszerébe a kedvezményes munkáltatói befizetések lehetőségét – kezdeményezi a Magyar Bankszövetség. A bankszövetség arra kéri a kormányt, hogy a most megszüntetett lakástakarék mint takarékossági forma helyett – szakmai egyeztetés alapján – olyan új konstrukció közös kialakítása váljon lehetővé, amelyben az állami támogatás hosszú távon működhet.

Felmérés készült a béren kívüli juttatásokról Cikk

A magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88 százaléka részesül legalább egy fajta béren kívüli juttatásból 2018-ban, a megkérdezett munkaadók legnagyob része, több mint 55 százaléka a leggyakrabban adott cafeteria elemnek a helyi bérlet vagy más utazási támogatást, illetve az Erzsébet-utalványt nevezte – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK GVI) csütörtökön az MTI-vel.

Cafeteria adózása 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató 2019-ben készpénzben adná a cafeteriát, oly módon, hogy nem építené be az alapbérbe, hanem attól elkülönítve, külön jogcímen tüntetné fel. Természetesen munkabérként adóztatná, vagyis a munkavállalói és munkáltatói terhek is levonásra, megfizetésre kerülnének. A kérdésem arra irányul, hogy az így elkülönített juttatásból érvényesíthető-e a családi adó- és járulékkedvezmény, illetve alapját képezi-e a letiltásnak? (Vagyis függetlenül attól, hogy külön jogcímen, cafeteriaszabályzat alapján kezeli az összeget, az teljes egészében munkabérként kezelendő.) Válaszát előre is köszönöm.

Cafeteria 2019 Kérdés

2019-től kikerül a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások közül a munkáltató által a valamennyi munkavállaló részére azonos módon juttatott termék vagy szolgáltatás (etc.) kategória. Ide tartozott 2018-ban például az Erzsébet kártyára történő juttatás. Amennyiben 2019-től a cafeteria elemeként megtartja a munkáltató ezt a juttatást, akkor az Erzsébet kártyára történő utalás a bér terheivel egyenlő módon adózik. Kérdéseim: ezt a munkavállaló egyéb bérjövedelmeként kell kimutatni, vagy béren kívüli juttatásként (például a bérkifizetési jegyzéken)? Növekszik-e a munkavállaló nyugdíjalapja, a táppénz alapja, az átlagbére a cafeteria elemeként történő juttatás alapján?

Cafeteria/lakáshitel Kérdés

Egyik könyvelt cégünk munkavállalója 2017-től munkáltatói támogatásban részesült lakáshitel-törlesztéséhez. 2017-2018-ban közel 1 millió forintot fizetett a cég a dolgozó hiteltörlesztésére. Mivel ennek a cafeteriaelemnek az adómentessége megszűnik jövőre, felmerült a hitel végtörlesztésének gondolata. Mi lehet az adómentes végtörlesztés plafonja: 2 millió forint, mert csak 2 évig volt cafeteriaelem, vagy 400 ezer forint, mert a tárgyévi normál törlesztés már körülbelül 600 ezer forint lesz, vagy az 5 millió forint, maximum a vételár 30 százaléka, mivel az előző 3 évben nem volt ilyen juttatás? Tisztelettel várom válaszát! Amberg Éva Márta

Adómentes lakáscélú támogatás Kérdés

Mint ismeretes, 2019-ben megszűnik a cafeteriaelemek közül a lakáscélú támogatás adómentessége. Ebben az évben a munkáltató egy összegben kifizetheti-e az 5 millió forintig (esetemben 2,4 millió forint) különbözetet, vagy évente csak 1 millió forint lehet a támogatás?

Cserélje támogatói adományra az önkéntes pénztári hozzájárulást! Cikk

Jövőre megszűnik a cafeteriajuttatások egyik kedvelt eleme, az önkéntes kölcsönös pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás bérnél kedvezőbb adózása. Mivel helyettesíthető?

Cafeteria 2019: óriási fordulat jöhet a magyar munkahelyeken Cikk

Nagyon megváltozik 2019-től a dolgozói juttatásokra adható kedvezmények rendszere, de még így is maradnak hatékony ösztönzők. A cégekre – amelyiknek lesz erőforrása erre – jóval több feladat hárul majd, mint eddig. Az adóminimalizálás helyett a dolgozók eltérő igényeire kell majd fókuszálniuk, már amennyiben a cafeteria segítségével meg akarják tartani munkatársaikat – derült ki a Cafeteria Trend Magazin konferenciáján – írja a napi.hu.

Óvodai ellátás cafeteria 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az egyik tag helyett cafeteria keretében kifizeti az óvodai szolgáltatást gyermeke után, a számla a cég nevére jön és a cég bankszámlájáról megy az utalás. A bölcsődei, óvodai szolgáltatás, ellátás nyújtása értékhatártól függetlenül adómentes, ha az nem pénzbeli juttatás formában történik. Tehát nem fizettünk utána semmilyen adót. Ez volt 2018-ban. A kérdés, hogy 2019-ben is kifizethető lesz-e adómentesen? Tisztelettel várom válaszukat.

Kifizető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődöm, hogy kifizetőnek minősül-e az Art. alapján magánszemélytől való ingatlanbérbeadás kapcsán az a külföldi gazdasági társaság, amelynek van magyar adószáma, nincs Magyarországon fióktelepe, pénzügyi képviselője és Magyarországon is végez tevékenységet. Továbbá érdeklődöm a jövő évi cafeteriával kapcsolatban: megteheti-e majd egy magyar társaság, hogy továbbra is juttatja a havi 10 ezer forintot a dolgozóinak bérjövedelemként? Válaszát előre is köszönöm.

Cafeteria igazolatlan távollét esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló a munkáltatóval fennálló munkaviszonyát felmondással megszüntette. A munkavállaló a rá irányadó felmondási időt nem tölti munkában, igazolatlanul távol van. Jogosult-e a munkáltató (a felmondási időre járó távolléti díjon felül) visszakövetelni az igazolatlan távollét idejére megfizetett cafeteria juttatást is? (A munkáltatónál a kérdést a cafeteria szabályzat nem rendezi.) Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close