229 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

12 órás munkarend esetén járó szabadság Kérdés

Az új munkatörvénykönyv szerint a 12 órás munkarend esetén a szabadság elszámolása hogyan történik?

Távolléti díj Kérdés

Az új Mt. 147.§-a már 2011. július 1-től érvényes. A távolléti díj számítási szabályok azonban év végégi még a régi Mt. szerint történnek. Ezek alapján pl. a szabadság idejérejáró távolléti díj számításkor a bérpótlékok duplán kerülnek elszámolásra?

Napi munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál a munkarend: kedd,szerda,csütörtökön 7,00-16,50-ig, pénteken 7,00-17,50-ig, szombaton 7,00-13,00-ig tart. A heti pihenőnapok vasárnap és hétfő, tehát nem általános munkarend érvényesül ezért szerintem indokolt a munkaidőkeret alkalmazása. A munkaszerződésben napi 8 órára megállapított havi alapbéren felül minden hónapban kifizetésre kerül kb.18-20 óra túlóra is a napi 8,20 órán felüli munkavégzésre.Helyes-e a fenti eljárás. Amennyiben nem, mi a módja annak, hogy a fenti munkarend és a havi túlórák kifizetése is törvénynek megfelelő legyen. A Mt.46.§ .tájékoztatásban a napi munkaidő mennyi lesz? Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.

Munkaidőkeret az új munkatörvénykönyvben Kérdés

Szeretném részletes válaszukat kérni, egy szofver gyártó, kezelő cég vonatkozásában, ahol egy irányítási rendszer teljes felügyelete a feladat 24 órában, ezt munkaidő keretben oldják meg és készenlétben. Az új előírások szerint egy összefoglalót kérnék, ennek pótlék vonzatáról.

Kereskedelmi vállalat dolgozóinak alapbérmódosítása az új Mt alapján Kérdés

Egy kereskedelmi vállalatnál dolgozom raktári dolgozóként. A munkaszerződésemben alapbérként 70.000.-Ft + havonta a forgalom függvényében számolt jutalékot kapok. Havi szinten bruttó 150.000.-Ft-ot. Kérdésem az lenne, hogy az új Mt szerint jól alkalmazzák-e a munkaszerződésben szereplő alapbért, vagy ezt is kötelező felemelni a mindenkori minimálbér összegére, annak ellenére, hogy a havi bruttó bérem mindig sokkal több volt a minimálbérnél?! Várom segítő válaszukat.

Új Mt.: mi vár a kismamákra július 1-től? Cikk

A 2012. július 1-jétől hatályba lépő új Munka törvénykönyve a kismamáknak is tartogat meglepetéseket. Miközben eddig sem ment gördülékenyen a fizetés nélküli szabadságról történő visszatérés, július 1-jétől várhatóan még nehezebb lesz, és nagyon bizonyítási lehetőséget sem kaphatnak a dolgozni vágyó kismamák régi-új munkahelyükön.

Új Munka törvénykönyve: káoszba fullad az átállás? Cikk

Szakértők szerint egyelőre megjósolhatatlanok a július elsejével életbe lépő új Munka törvénykönyvének várható hatásai. Bár a még hatályba sem lépett jogszabályt már számos ponton módosították, értelmezése azonban ennek ellenére szakembereknek is nehézségeket okoz, a munkaerőpiac szereplői számára pedig szinte lehetetlen. A rengeteg megválaszolatlan kérdés miatt sokan attól tartanak, hogy káoszba fullad az átállás.

Felmondás esetén csökken a kifizetett járandóság Cikk

A július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve szisztematikusan törekszik a munkavállalókat megillető járandóságok csökkentésére. Ez nem csak a munka díjazására, hanem a munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén kifizetendő juttatások mértékére is igaz. Nézzük a részleteket.

Elfogadták a Munka törvénykönyve hatályba lépését könnyítő javaslatcsomagot Cikk

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az új Munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot, amely több ponton módosítja a július 1-jén hatályba lépő munkajogi kódexet is.

Az NGM megígérte: idén még egyszer módosítják az Munka törvénykönyvét Cikk

Az idén még legalább egyszer biztosan módosítják a Munka törvénykönyvét – értesült a Napi Gazdaság.

Új Mt.: bizonytalanság és kedvezőtlen változások Cikk

Továbbra is nagy a bizonytalanság a júliustól hatályos új Munka törvénykönyve körül, hiszen a módosító javaslatokat még csak most tárgyalja a parlament - írja a Népszabadság. Az új munka törvénykönyvét (Mt.) július 1-jétől részlegesen már alkalmazni kell, a parlament viszont csak most tárgyalja azt az előterjesztést, amely a jogszabály hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket tartalmazza. A törvénycsomag a még hatályba sem lépett új munkajogi szabályokat is több ponton módosítja, és ez tovább fokozza a bizonytalanságot.

Új Mt.: benyújtotta a kormány az átmeneti rendelkezéseket Cikk

Benyújtotta pénteken a kormány a Munka törvénykönyvéről (Mt.) szóló törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, amely a július elsején hatályba lépő új szabályozásra való áttérés szabályait tartalmazza.

Új Munka törvénykönyve: mi vár a munkavállalókra július 1-től? Cikk

Július 1-től számos ponton változik a Munka Törvénykönyve. A decemberben elfogadott új törvény hatályba lépése után jelentősen befolyásolni fogja a munkaügyi kapcsolatokat. A változások célja a szabályozás rugalmasabbá tétele, és az életszerűbb belső szabályozási környezet létrehozása. A változásokat üdvözlik a jogalkalmazók, azonban számos ponton kérdéses, hogy a jelenlegi munkaerőpiac megfelelően tudja-e kezelni és adaptálni ezeket a változásokat.

Borsik: az új Munka törvénykönyve kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a dolgozókat Cikk

A munkajog liberalizálása, a július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a munkavállalókat - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kedden Szegeden.

Munkaviszony, mint az önrendelkezési jog korlátozása Cikk

Az új Munka törvénykönyve 2012. július 1-jétől a munkavállaló magánéletének szabályozására tesz kísérletet, amikor elvárja, hogy az alkalmazottak a munkaidőn kívül is olyan magatartást tanúsítsanak, amely nem sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs