hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem akar munkaügyi bírságot fizetni? Ezt kell tudni a nyilvántartásokról

  • adozona.hu

Milyen az a jelenléti ív, munkaidő-nyilvántartás, amelyet, ha vezetek, biztosan elkerülhető a munkaügyi bírság? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

A munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató köteles nyilvántartani a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét és a szabadság tartamát (Mt. 134. §). Ez szolgálja egyrészt a munkavállalók érdekének védelmét, másrészről azt a célt, hogy a munka-és pihenőidőre vonatkozó szabályok ellenőrizhetőek legyenek.

A nyilvántartásból naprakészen megállapítható kell, hogy legyen a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontja is. A rendes és rendkívüli munkaidő nyilvántartása az írásban közölt munkaidő-beosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető.

Nem tartalmaz rendelkezést az Mt. arra vonatkozóan, hogy ki vezesse a nyilvántartást. Itt arra kell figyelemmel lenni, hogy a nyilvántartás vezetése a munkáltató kötelezettsége, így a munkavállaló által vezetett nyilvántartás csak akkor érvényes, ha azt a munkáltató (vagy az általa feljogosított személy) leigazolta, aláírásával ellátta.

A munkaidő-nyilvántartás hollétével kapcsolatosan az Mt. nem határoz meg semmilyen kötelezettséget a munkáltató részére, ugyanakkor a munkaügyi hatóság által kialakított gyakorlat szerint a nyilvántartást a munkavégzés helyén kell tartani.

Egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során a munkaidő-nyilvántartáson szereplő adatokat rendszerint összehasonlítják egyéb nyilvántartások adataival (munkaidő-beosztás, szabadság-nyilvántartás, egyéni bérelszámolások, őrnapló, takarítási napló) a hitelesség eldöntése végett.

A munka- és pihenőidő nyilvántartására vonatkozó rendelkezésektől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el, azaz valamennyi fenti nyilvántartást köteles vezetni a munkáltató.

Kötetlen munkarend esetén nem kell nyilvántartani a rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét tartamát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs