hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérhető-e készpénzben a munkabér?

  • adozona.hu

A részben ingyenes banki automatás készpénzfelvétel ellenére (vagy éppen annak következtében) folyamatosan nőnek a banki tranzakcióik költségei. Ez a tapasztalat is vezérelhette olvasónkat, aki azt tudakolta az Adózónától: kérhető-e a versenyszférában készpénzben a munkabér? Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária szakértőnk válaszolt.

A régi Mt. főszabálynak a munkabér készpénzben való teljesítését tekintette, kivételesen lehetőség volt arra, hogy a munkáltató kollektív szerződés rendelkezése vagy a munkavállaló megbízása alapján a munkabért vagy annak meghatározott részét a munkavállaló fizetési számlájára utalja – emlékeztetett dr. Hajdu-Dudás Mária a korábbi előírásokra. A hatályos szabályok alapján az utalással történő teljesítéshez nem szükséges kollektív szerződés felhatalmazása. Amennyiben a munkavállaló fizetési számlát jelöl meg, úgy átutalással, ellenkező esetben, készpénzben kell teljesítenie a munkáltatónak (azaz van rá lehetőség).

A munkáltató tehát nem kötelezheti arra a dolgozót, hogy fizetési számlát nyisson (de kollektív szerződés igen).

A fizetési számlára történő utalása teljesítése során lényeges, hogy a munkavállalónak a bérfizetési napon (munkabér esedékességének napja) rendelkezésére kell álljon a munkabére.

A munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat. A nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő utalás költségeit azonban a munkáltató nem köteles viselni.

A törvény külön szakaszt szentel a készpénzben történő bérfizetés szabályainak. Ennek során a munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni. Ha a dolgozó a bérfizetési napon jogos okból (azaz nincs munkavégzési kötelezettsége, így például mert keresőképtelen, kötelező orvosi vizsgálaton van, hozzátartozója halálára tekintettel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól) nem tartózkodik a munkahelyén, a munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, ha erre nincs mód, a munkáltató költségére meg kell küldeni a munkavállaló tartózkodási helyére.

Ha a bérfizetés napja szabadság idejére esne, abban az esetben a munkáltatónak a szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetnie a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint az igénybevett szabadság idejére járó munkabért.

A munkáltató saját költsége terhére köteles a munkavállaló által megadott címre elküldeni a munkabért, ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt.

A munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben (azaz munkaidőn kívül a dolgozó a munkabér átvételére nem köteles) kell kifizetni. Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki.

Kétségtelen, hogy a munkáltató számára a készpénzben történő bérfizetés okozhat többletköltségeket és bonyodalmat is (le kell vennie a saját számlájáról a pénzt, meg kell oldania a pénz szállítását, tárolását stb.), azonban a munkavállaló erre irányuló igénye jogszerűnek minősül - hangsúlyozta az Adózóna szakértője.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elhatárolás felmondás alatt álló bérére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tagi jogviszonyos ügyvezető jutalma

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close