Egyszemélyes kft. ügyvezetője lehet-e egyszerre munkáltató és munkavállaló?

  • adozona.hu

Egyszemélyes kft. tulajdonosa ügyvezető a cégben. Alkalmazhatja-e saját magát munkaviszonyban? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az előzményekkel kezdem a válaszadást: a ma már hatálytalan a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) idejében született egyik legfelsőbb bírósági döntés kimondta, hogy senki sem lehet egyszerre munkáltató és munkavállaló is. A döntés alapja a Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2011. május 23. napján hozott 7.M.760/2001/4. számú ítéletének indoklása, mely a következőket fogalmazta meg: "egyetlen esetben nem létesíthet a társaság az ügyvezetővel munkaviszonyt, akkor, ha a természetes személy tag 100 százalékos tulajdonosa a kft.-nek (egyszemélyes társaság). Egyszemélyes társaság esetén hiányzik a taggyűlés, a legalább két tag, akik közül az egyik a munkáltatói jogokat gyakorolhatná az ügyvezető felett. Ebben az esetben a Gt. rendelkezése folytán azáltal és azért kizárt az ügyvezetői munkaviszony létesítése, mert a Gt. 18.§ (5) bekezdése értelmében a tag az őt érintő kérdésben nem szavazhat. Ha pedig egyetlen, az érintett személyen kívüli tag sincs, aki a munkaszerződés megkötéséről dönthetne, fogalmilag kizárt a munkaviszony létrehozása. Ez esetben tehát pontosan beazonosítható az a törvényi rendelkezés, amely az egyszemélyes társaság esetében kizárja az ügyvezetői munkaviszony létesítését. Bár a Gt. 171. § (4) bekezdése szerint az egyszemélyes kft. és annak a tagja mint két önálló jogalany köthetne szerződést, s így elvileg munkaszerződést is, de annak előfeltétele, nevezetesen a munkaviszony létesítésére vonatkozó társasági döntés hiányzik, ezért érvényesen a munkaszerződés nem köthető meg".

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

A 3/2003. számú PJE határozat lényege az volt, hogy "betéti társaság nem létesíthet munkaviszonyt az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával". Ebben a döntésében mondta ki a Legfelsőbb Bíróság azt is, hogy "a munkaviszony létesítésének nemcsak az az előfeltétele, hogy a munkáltató és a munkavállaló személye elkülönüljön, hanem az is, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója és a munkavállaló személye se essen egybe. Ha a munkáltatói jogkör gyakorlójának a személye nem különül el a munkavállaló személyétől, fogalmilag kizárt munkaviszony létesítése".

A Gt. 2014. március 15-én hatályát vesztette, a 2014. március 3-án kelt 1/2004. PJE határozatot pedig a Kúria hatályon kívül helyezte. A gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is tartalmazó, 2014. március 15-étől hatályos Ptk. 3:112. § (1) bekezdése szerint a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el. A korábban a gazdasági társaságokat szabályozó Gt. és a régi Ptk. hatálya alatt erre csak akkor volt lehetőség, ha az alapító okirat tartalmazta ennek a lehetőségét.

Nehézséget az is jelent, hogy nincs rendelkezésre álló bírói gyakorlat, sőt, a fenti ítéletnek sem kifejezetten ez a kérdés volt a tárgya, a bíróság csupán a jogi okfejtések teljessége érdekében tért ki az egyszemélyes társaságok ügyvezetésére. Megítélésem szerint az egyszemélyes kft. ügyvezetője állhat munkaviszonyban, ha ez nem így lenne, akkor – ha nem is a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (Mt.), de legalább a Ptk.-ban – megjelenne valamiféle kifejezett megszorító rendelkezés, és maga az alapító okirat szerződésmintája sem mond ellent ennek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs