hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: régóta alkalmazottaknál is kell megállapodás a készpénzes bérfizetéshez?

  • adozona.hu
2

Munkaügyi eljárás indult egy cég ellen, mert nem kötött megállapodást azon dolgozóival, akik bérét készpénzben fizeti ki, és a munka törvénykönyvének év eleji módosítása előtt is a alkalmazásban álltak. Valóban helytelenül járt el a cég? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

2023. január 1. napjától valóban szükséges a felek írásbeli megállapodása a munkabér készpénzben történő kifizetéséhez. Az Mth. nem tartalmaz e körben átmeneti rendelkezést, így alkalmazni szükséges azon munkavállalók esetében is, akiknek a munkaviszonya január 1. napját megelőzően létesült. Az Mt. 22. paragrafusának (1) bekezdése szerint a jognyilatkozatot – ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása eltérően nem rendelkezik – alaki kötöttség nélkül lehet megtenni. A (4) bekezdés alapján az alaki kötöttség megsértésével tett jognyilatkozat – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – érvénytelen. Az érvénytelenség jogkövetkezménye nem alkalmazható, ha a jognyilatkozat a felek egyező akaratából teljesedésbe ment.

Így bár érvényességi probléma nem merül fel, azonban a munkáltató mégsem járt el a törvény szabályainak megfelelően.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
dudas.dr

Kedves Olvasónk! Mivel ez a munkáltatói kötelezettség a munkaszerződésben került rögzítésre, elegendő, nem kell külön megállapodást is kötni mellé. A munkaszerződés a felek megállapodását tartalmazza, jelen esetben ez a munkabér készpénzben történő megfizetésére vonatkozik (még akkor is, ha kötelezettségként lett előírva). Üdvözlettel, Hajdu-Dudás Mária

G-né

Tisztelt Dr. Hajdu-Dudás Mária!
A kérdésem a cikkel kapcsolatban az lenne, hogy ha a felek a munkaszerződésben kötik ki, hogy a "...munkáltató a munkabért a munkavállaló kezéhez készpénzben köteles megfizetni", akkor is kell-e külön megállapodást kötni a készpénzben történő kifizetéshez?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: G-né.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink