Négynapos munkahét: így lehet jogszerűen bevezetni, szükség esetén kivezetni

  • adozona.hu

Hogyan lehet megoldani, hogy minden jogszabályt betartva egy cég egy csoportjánál „tesztüzemben” négynapos munkahetet vezessenek be? Azaz úgy csökkentenék a munkaidőt ezeknél a munkavállalóknál, hogy az nem jár munkabércsökkenéssel. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: hogyan lehet biztosítani, hogy minden vonatkozó munkajogi törvényt és szabályozást betartsunk, miközben bevezetjük a 4 napos munkahetet? A munkaidőt 32 órára szeretném csökkenteni a vállalkozásomban anélkül, hogy a munkabér csökkenne. Erre milyen jogi konstrukciók vannak, és azoknak milyen előnyei-hátrányai? Hogyan tudom biztosítani, hogy jogszerű legyen a bevezetés, ha a munkavállalók csak egy kisebb csoportjára vezetem be elsőként? Hogyan célszerű bevezetni, hogy ne kerüljek gondba, ha netán megbukik a pilot program, és mindenkit vissza kell állítanom az ötnapos munkarendre?

Megjelent a HVG Tb 2023 különszáma – digitális változatban is

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ez egy nagyon jó kérdés (mint jellemzően a kérdéseim), itt viszont azt is kiemelném, hogy mennyire előre gondolkodik a kérdésről! Nézzük mik a lehetőségek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján!

96. § (1) A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg, és erről a 18. § szerint tájékoztatja a munkavállalót.

93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.

Arra is lehetőség lenne tehát, hogy 4 napra 40 óra munkaidő kerüljön beosztásra a munkáltató egyoldalú döntésével. Kivételt csak az képezhet, ha a munkaszerződésben az általános és egyenlő munkarendet a felek kikötötték, amit sosem érdemes.

Önök ugyanakkor munkaidőcsökkentést is terveznek, amely mindenképpen munkaszerződés-módosítással jár.

Az Mt. 58. §-a alapján a felek a munkaszerződést közös megegyezéssel módosíthatják. A munkaszerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, azaz ezt írásba kell foglalni.

Semmiféle jogi akadálya nincsen a munkaidő 32 órára csökkentésének. A megoldás a munkaszerződés-módosítás. Ebben arról kell megállapodni, hogy meghatározott időponttól kezdődően a munkáltató napi 8, heti 32 órában kívánja a munkavállalót foglalkoztatni a korábbi munkabérrel.

Amin érdemes gondolkodni

  • Ezek a napok fixek-e, azaz péntektől vasárnapig a munkáltató (pl. energiaspórolási célból) bezár-e. Az is lehetséges, hogy a 4 munkanap csoportonként eltér, akár a csoportok számára is változhat. Ezzel összefüggésben a munkaidőkeret alkalmazásáról is lehet gondolkodni.
  • A másik szempont az, hogy ebből hogyan tud visszalépni. Mivel munkaszerződés-módosításról van szó, ezt is csak munkaszerződés-módosítással „állíthatja vissza”. Esetleg azt megteheti, hogy határozott időre módosítják így a munkaszerződéses feltételeket. Ez megoldást jelenthet.
  • Az is érdekes kérdés, hogy egyes munkavállalói csoportoknak biztosíthat-e kedvezőbb feltételeket, mint másoknak. Mivel ez nem a 2003. évi CXXV. törvényben nevesített védett tulajdonságon alapul, így nem minősülne hátrányos megkülönböztetésnek. Sértheti viszont a joggal való visszaélés tilalmát mint önkényes munkáltatói lépés.
  • Azt javasolnám, hogy határozott időre módosítsák a munkafeltételeket első lépésben, valamint, hogy egy munkajogásszal beszéljék át a működésüket, és azt, hogy milyen munka- és pihenőidő-beosztási lehetőségeik vannak!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs