hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha elfelejtette az adóbevallását?

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Mit kell tenni, ha nem adott számlát és az APEH-hel fenyegetik vagy elfelejtett beadni adóbevallást? Kiszálltam egy bt-ből, milyen fizetési kötelezettségeim vannak? Az alkalmi munkavállalói könyv után milyen módon kell adózni? Olvasóink kérdezték.

A 2008-as évben 5 és fél hónapot alkalmi munkavállalói könyvel, dolgoztam másodállásban. A napi bérem, amit kézhez kaptam 1800 Ft/nap, a közteherjegy értéke pedig 400 Ft/nap volt. Havonta 14 napot dolgoztam. A havi keresetem 25.200 forint volt, a közteherjegyekkel ez havonta 30.800 forintra jött ki. Ezt a tevékenységet a főállásom mellett végeztem, ahol az éves bruttó keresetem alapján a 36 százalékos adósávba tartozom. Az AM könyv után milyen módon kell adóznom? 

Ha Ön 2008-ban alkalmi munkavállalóként is szerzett jövedelmet, és ezt az alkalmi munkavállalói könyvébe is bejegyezték, akkor ez is bérjövedelemnek minősül és az SZJA bevallás 1. sorában kell bevallania az állami foglalkoztatási szerv által kiadott igazolás alapján.

A kifizetett munkadíj után az alkalmi munkavállalói könyvbe a munkáltató által beragasztott közteherjegy nem tartalmaz személyi jövedelemadó előleget. Ugyanakkor, a törvényi feltételek megléte esetén, a kapott igazolásban feltüntetett hónapok számának figyelembe vételével adójóváírást érvényesíthet.

Az Ön esetében az alkalmi munkavállalás keretében megszerzett jövedelem is 36 százalékkal fog adózni, figyelembe véve az Ön főállásában megszerzett jövedelmet. Csak csökkentett mértékű adójóváírásra jogosult (mert jövedelme – közlése alapján – több 1,7 millió forintnál), ha az összes jövedelme nem haladta meg a 2.762 ezer forintot.

2008-ban egy bt-ben megszűnt a kültagságom, melynek 50 százalékos tulajdonosa voltam. A beltag 2.500.000 forint készpénzt fizetett nekem, melyből a tőkém 510.000 forint. A fennmaradó 1.990.000 forint után a 25 százalékos szja-n felül, kell e fizetnem más adót, itt konkrétan a 14 százalékos EHO-ra gondolok, mivel eltérő véleményeket kaptam a könyvelőktől. Én nem szeretnék a későbbiekben a törvény nem tudása miatt büntetést fizetni. 

A 14 százalékos EHO-nak felső határa van, ami 450 ezer forint. Abban az esetben kell a kérdésben szereplő árfolyamnyereség után 14 százalék EHO-t fizetnie, ha más jogviszonyai alapján fizetett EHO összegeket figyelembe véve nem éri el a felső határt. 

Egyéb jogviszonyok:
- osztalék jövedelem,
- bérbeadás,
- értékpapír-kölcsönzés,
- a foglalkoztatót terhelő 5%-os egészségbiztosítási járulék, stb.
Ahhoz, hogy ezt meg tudja állapítani a kötelezettségét, rendelkeznie kell a kifizetőktől kapott igazolással, melyeken az előző jogcímek szerinti összegek szerepelnek.

Most vettem észre, hogy a tavalyi adóbevallásom, amit a munkáltatóm készített, nem lett elküldve az APEH-nek, (kórházban voltam és nem postáztam), ráadásul pénzt kaptam volna vissza.  Lehet-e ezzel még valamit tenni

Igen, pótlólag el kell készíteni (0753 nyomtatvány) és meg kell küldeni az APEH részére. Azért is fontos, mert 200 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki az APEH a késedelmesen benyújtott bevallás miatt, ha a késedelmét hitelt érdemlően nem menti ki. 

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kell elkészíteni az adóbevallást a következő esetben: vettem egy lakást 30 éve 9,8 millió forintért. Az átírási illeték 300 ezer forint volt, s ráfordítottam - számlával igazolva – 350 ezer forintot. Ezt eladtam 10,2 millió forintért és vettem helyette 10,2 millióért egy másikat. A bevallásban kell-e szerepeltetni, hol és hogyan? 

A 30 éve megvásárolt lakás eladását nem kell szerepeltetnie az SZJA bevallásában.

Kérdésem, hogy saját cégemben, ahol hárman egyenlő arányban vagyunk tulajdonosok, és ügyvezető igazgatók is, valamint havi fizetést is innen veszünk fel, lehetséges e, hogy egy-egy kiemelt projekten az egyikünk, vagy másikunk megbízási szerződéssel is dolgozzon, és ezzel plusz jövedelemhez jusson, mint magánember. Olyan helyzetre gondolok, amikor például valamelyikünk éjszakai, vagy hétvégi munkát vállal a többiek helyett, és ezt így módon honorálja neki a cég.  Vagy a megbízási szerződés kizárólag külső személlyel köthető? 

A 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelv tartalmazza a munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítése során figyelembe veendő szempontokat. Ezt érdemes megnézni, mert ennek alapján dönthető el, hogy lehet-e megbízási szerződést kötni a munkaszerződés mellett. A bírói gyakorlat nem zárja ki a munkaszerződés melletti megbízási szerződést, ha annak tartalma a vállalkozási szerződésre utal. (Például: más tevékenység, közreműködő igénybevételének lehetősége, kötbér kikötése a késedelmes teljesítés esetén, stb.) 

Az adózással kapcsolatban fontos rámutatni arra, a jogviszonyt létesítő megállapodás tényleges tartalma dönti el azt, hogy arra milyen adózási szabályokat kell alkalmazni. Az APEH általában nem preferálja a kettős megbízást.

Munkavédelmi szakmérnöki tanulmányaim tandíjából milyen feltételek esetén, és mennyi adó visszaigénylést kérhetek az adóbevallásomban? 

A kérdés megválaszolásához nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Kérem, nézze meg a felsőoktatási intézménytől kapott igazolást és az szja-bevallás kitöltési utasításának 70-74 oldalát.

Az érvényesíthető adókedvezmény függ az Ön jövedelmétől is, mert az adókedvezmény csak 3,4 millió forint jövedelemig érvényesíthető teljes mértékben, ezen felül 3,9 millió forintig korlátozottan. Ugyancsak korlátot jelent az, hogy az adókedvezményt 100 ezer frointig lehet igénybe venni. Így az igénybe vehető összeg függ a további lehetőségektől. (életbiztosítás, alapítványi befizetés, stb.)

Nappali tagozatos tanárképzős egyetemistaként vállalok magánórákat (1.000 forint/60 perc). Az iskola mellett nem tudok túl sok órát vállalni, így nem váltottam ki a vállalkozóit sem. Az órákat lakásomon tartom, diákjaimnak készpénz-átvételi elismervényt nem tudok adni. Csak egy olyan papírt szoktam nekik átadni, amin rajta van, mennyi órát fizettek be 1, 2 vagy esetleg 10, 20) és a dátum, de sem az összeg, sem az én nevem vagy aláírásom nem szerepel rajta. Ezzel idáig nem is volt semmi gond, amíg egy 4 fős csoport el nem kezdett órákra járni hozzám (idősebb korosztály). Kapcsolatunk nem volt zökkenőmentes, azt hitték, bármit megtehetnek, mert fiatalabb vagyok és ők többen vannak. 20 óra megtartása után most megfenyegettek, hogy feljelentenek az APEH-nál, hogy nem adtam számlát nekik. Kérdésem az lenne, hogy ennek milyen következményei lehetnek számomra? Esetleg figyelmeztetés nélkül kijönnek a lakásomra (ami nem bejelentett lakcímem és egy csoporttársammal béreljük) és lefoglalják a tv-met, számítógépem, bútorokat? Vagy mekkora büntetésre számíthatok? Mennyire számít bizonyítéknak az általam átadott papírdarab? 

A dolgokat nem lehet meg nem történtté tenni. Valószínű, nem Ön az egyetlen, aki nem adott számlát Magyarországon. A „diákok” is sejthették ezt, mert hiszen az óradíj nem volt magas. Adózási szempontból az egyéni vállalkozás tűnik elfogadhatónak a későbbiek során, annak ellenére, hogy bevételei nem magasak. Igaz, ha számlát tud adni, akkor magasabb óradíjat is érvényesíthet.

Nagyon kicsi az értékhatár, s a „bizonyíték” sem tűnik meggyőzőnek. Ha esetleg az APEH vizsgálná az Ön tevékenységét, akkor sem a különböző tárgyak lefoglalásával kezdődne az eljárás.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink