hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfavisszaigénylés lakásvásárlás után

  • adozona.hu

Lehetséges-e az új lakás vásárlása után visszaigényelni az áfát, ha a vételről áfás számla van. Olvasói kérdésre Vira Sándor, a Saldo Zrt. áfaszakértője válaszol.

Szakértő
Áfaügyben kérdezzen itt Vira Sándortól
Lehetséges-e az új lakás vásárlása után az áfát  visszaigényelni, ha a vételről áfás számlát is kaptam. A lakást Budapesten vásároltam egy lakásépítő cégtől. Ha visszaigényelhető az ÁFA, akkor, ennek mi a módja ? 

A jogszabályi hattér ismertetésétől eltekintve a következő alternatívák fordolhatnak elő: 

1) ha a vásárló nem adóalany magánszemély, akkor nem vonhatja le, nem ígényelheti vissza az áfát semmilyen körülémények között.
2) Ha a vásárló adóalany, akkor az esetben igényelheti vissza az áfát, ha a lakást továbbétékesítési célra vásárolta, és az ő értékesítése adóköteles lesz, (mindegy, hogy ő hárítja át az adót, vagy a vevő állapítja meg a fordított adózás szabályai alapján).
3) Ha a vásárló adóalany, akkor is visszaigényelheti az Áfa-t, ha a lakást adóköteles bérbeadási tevékenység keretében hasznosítja.

A levélben foglaltakból elsősorban arra lehet következtetni, hogy az 1) pontban foglalt tényállásról van szó jelenleg. Magánszemélyek az elmúlt évtizedek alatt több esetben próbálták meg a lakásra jutó adót különféle színlelt szerződéses konstrukció létrehozásával visszaigényleni, többnyire sikertelenül. Az Áfa törvény annak érdekében találták fel az ötvenes években, hogy a végfelhasználó magányszemélyek a megvásárolt termékek és szolgáltatások után adót fizessenek. Szociálpolitikai megfontolások alapján korábban, bizonyos esetekben lehetőség volt a lakást terhelő áfa egy részének visszaigénylésére, jelenleg azonban ilyen jogszabály által biztosított lehetőség nem léttezik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink