hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Evás cégautóadó és a rokkantnyugdíjas járulékmentessége

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Ingatlan bérbeadásnál hogyan lehet áfát visszaigényelni? Miként mentesülhet a járulékfizetés alól az evás rokkantnyugdíjas? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely okleveles adószakértő válaszol.

Üzlethelység utáni áfa-visszaigénylés

1996. január hónapban egy BT-t alakítottam, és ezzel egy időben a bt-be egy üzlethelyiséget vásároltam áfás áron, s azt visszaigényeltem. A fő tevékenységi köröm kereskedelmi tevékenység volt. Miután azt megszüntettem és az üzlethelyiséget bérbe adtam, az APEH-hoz bejelentettem az ingatlan bérbeadást fő tevékenységi körként. A boltot szeretném eladni magánszemélynek és a bt-ét megszüntetni. Kérdésem, hogyan kell az áfát megfizetnem? Az eladási ár 20 százalékát kell megfizetnem, vagy az áfa megosztható-e a 20 évből eltelt 12 évre, magyarán elég-e a visszaigényelt összeg 8 évre eső részét befizetnem az APEH-nak? Hogyan kell számláznom és áfát fizetnem? 

A számlázása attól függ, hogy milyen döntést hozott az ingatlan értékesítés áfára vonatkozóan. Ha az általános szabályok szerinti elszámolást választotta, akkor nincs áfa az értékesítésen viszont, ha az általános szabályoktól eltérő áfa-elszámolást választotta, és azt az APEH-nek be is jelentette, akkor a 20 százalék általános forgalmi adót fel kell számítania. Tekintettel arra, hogy az ingatlant 1996-ban szerezte, nem kell a beszerzés áfáját korrigálnia. A húszéves szabály csak a 2007. január 1-jétől beszerzett ingatlanokra vonatkozik.

Evás cégautóadó

Az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó vagyok már 2003-tól folyamatosan. Saját tulajdonomban van 2 darab személygépkocsi, megrendelőim felé kiszállási díjat vagy szállítási költséget nem számlázok. Kell-e fizetnem cégautóadót, és ha kell, akkor mindkettő után, vagy egyáltalán nem szükséges fizetnem ilyen jellegű adót, vagyis elegendő kifizetni az önkormányzatnak a gépjárműadót? 

Az új cégautó fizetési kötelezettség nem vonatkozik az átalányadózó egyéni vállalkozókra, valamint az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra, így önnek nem kell cégautóadót fizetnie 2009. február 1-jétől.

Adományok terhei

Az írott és elektronikus média mostanában hangos az adományokat terhelő adóktól. Bármennyire is figyeltem azonban a közleményeket, riportokat, sem az nem derült ki, hogy az adományozót, vagy az adományozottat terheli-e valamilyen adó, sem az, hogy áfáról, vagy más adónemről van-e szó. 

Nem változtak az adományozással kapcsolatos szabályok a személyi jövedelemadóban és a társasági adóban, az általános forgalmi adózás előírásaiban pedig az Európai Unió hozzáadott értékadóról szóló irányelve érvényesül. Magyarországon az adománnyal kapcsolatos általános forgalmi adózási szabályok 2008. január elsejével – teljes mértékben igazodva a hozzáadott értékadóról szóló uniós irányelvhez – némileg megváltoztak. Ezek szerint, ha az adóalany eleve adományozás céljából szerzi be a terméket, úgy a beszerzést terhelő áfát nem vonhatja le, ugyanakkor az ingyenes termékátadás után az adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége. Mivel nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a pénzadás, a pénzadományozás, ez esetben sem kell áfa következménnyel számolni.
Áfa mentesen adható kis értékű – a hatályos magyar szabályozás szerint 5000 forintot meg nem haladó – ajándék is. Forrás: PM honlap

Szlovák cégalapítás 

Szlovák cégalapítás miatt érdeklődöm. Nagyon ellentmondásos dolgokat lehet ezek ügyében olvasni! Kell-e feltétlenül magyar fióktelephely, ha a munkám nem haladja meg éves szinten a 3 hónapot? Valamint kell-e adóznom itt Magyarországon a haszon után, mivel már ott, mint cégvezető már leadóztam? 

Többet kellene tudni a vállalkozásáról. Konkrétumok nélkül néhány szabály: Ha Magyarországon gazdasági tevékenységet folytat a szlovákiai vállalkozás, akkor adóalanyként az APEH-nál be kell jelentkeznie. Ha cégvezetőként vagy más módon munkaviszonyból származó jövedelme keletkezik Szlovákiában és állandó lakóhellyel rendelkezik, valamint 183 napnál több időt tölt ott, akkor a munkaviszonyból származó jövedelmét Szlovákiában kell leadóznia. Az osztalékból származó jövedelme viszont Magyarországon lesz adóköteles.

Adózazonosító jel

Két osztrák alakított Magyarországon kft-ét, az egyikük lett az ügyvezető. Adóazonosító jelet a 08t34 nyomtatványon kérte, de nem biztos benne, hogy járulékfizetés szempontjából milyen igazolást kell tőle kérni az osztrák jogállásáról. EHO-t szerintem kell fizetni 1.950 Ft-ot. A Tb-törvényből csak azt tudjuk kiolvasni, hogy a minimálbér 30%-alatt van kifizetés akkor nem biztosított. Van-e a minimálbér járulékalap után kötelező járulékfizetés, mivel a társas vállalkozás tagja és egyben ügyvezető, tehát személyesen közreműködik? 

Általában a magyar adózási szabályok vonatkoznak azokra az EU-s állampolgárokra, akik Magyarországon munkát végeznek. Tb-szempontból belföldinek kell azt tekinteni, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Ha egy külföldi személy munkát végez Magyarországon, akkor bejelentési kötelezettség van, és a munkavégzésnek megfelelő közterheket is fizetni kell.

Rokkantnyugdíjas evás

A megváltozott munkaképességű személy, ha igazolással rendelkezik, mentesül a 4.350 forint járulékfizetési kötelezettség alól. Az egyik rádió októberi adótanácsadó műsorában a rokkantnyugdíjas kiegészítő evás járulékfizetési mentességéről volt szó. A mentesség állítólag orvosi igazoláshoz kötött. Mikor mentesül a rokkantnyugdíjas evás a járulékfizetési kötelezettség alól? 

Az egyéni vállalkozó nem köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni azon időtartamra, amely alatt gyermekgondozási segélyben részesül, keresőképtelen, fogvatartott, vagy ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

eÁfa, OSA számlakép

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink