56 találat a(z) bt cimkére

Bt.-tagok adózása a társaság megszűnése esetén Cikk

Hogyan adóznak a társaságból kilépő tagok az eladott részesedésük után? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Részesedés kivezetése a könyvelésből Kérdés

Katás bt Kérdés

Hozzátartozói nyugdíjas bt. beltagjának járulékkötelezettsége Kérdés

Megbízási jogviszony Kérdés

Bt. ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság beltagja heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik és emellett ellátja az ügyvezetői feladatot. Személyesen nem működik közre a bt. tevékenységében. Kell-e részére bért fizetni?

2013-ban kata világra jött Kérdés

Az áttért betéti társaság tagi adatai, akkori társasági szerződés: tagság 4 fő, mindenki jogosult személyes közreműködő. A 2 fő beltag egyben kötelezett. A 2 fő kültag nyugdíjas, nem működnek közre. Beltagok közül NEVEZZÜK ÍGY ŐKET a "BT1" üzletvezető-képviselő + máshol heti 36 órás munkavállaló, míg "BT2" a cégben alkalmazott. "BT1" kétkezi "BT2" művészi jellegű közreműködő. Az ún. kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkavégzés alatt ezen jellemzők értendők. Az alanyiság választásakor "BT2" lett bejelentve az 1 fős kvótára, főállásban. Akkor "BT1" nem tudott személyesen közreműködni (kétkeziként nem volt céges munkája) és vezető tisztségviselőként sem akadt teendője (ilyen minőségben nem kellett intézkednie). Később, amikor volt mit közreműködnie, a bejelentés [U] is megtörténik, meglévő munkaviszonya pedig a havi adóösszegre hat mérséklően. Teljes havi feladathiány esetében a bejelentés [T] az adott hónap nemlegességéről szól. Az első félév így telt el. A nyár közepén "BT1" munkáltatója felmondott. Ekkor még céges munkája sem volt, ezért kerek egy hónapig bejelentés nélküli volt. Biztosítottsága viszont nem szakadt meg, mert helyébe belépett a 45 napos passzív jogosultság a jogviszony megszűntét követően. Az ősz kezdetétől már bejelentett [U] tagja a kisadózó vállalkozásnak, főállású kisadózó minősítéssel. Mivel a "BT1" vezető tisztségviselő beltag története ma is aktuális, vitatott a minősítés domináns eleme, előre megköszönve számítok szakvéleményére.

Egyéni vállalkozó létrehozhat-e bt.-t? Kérdés

Van egy egyéni vállalkozó, aki az általános szabályok szerint adózik (tételes elszámolás, áfakörös). Kérdésem, hogy ez az egyéni vállalkozó létrehozhat-e egy bt.-t, ahol ő lenne a beltag. A bt. katás lenne. Kérdésem, hogy a felelősségi szabályok figyelembe vételével lehet-e ez a "kettős" jogviszony? Ha lehet, akkor katásként 25 ezer vagy 50 ezer Ft járulék fizetésére lesz kötelezett?

Katában tagcsere Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésemben kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatást adni. A betéti társaság 2014. évtől kisadózóként folytatja tevékenységét, a jelenlegi beltag a kisadózó, a kültag nem folytat személyes közreműködést (máshol biztosított). 2016. február 01-jétől tagcsere történne. A társasági szerződés módosítása alapján a jelenlegi beltag és kültag kilépne 2016. január 31. napjával, illetve egy új beltag és két fő új kültag belépne a társaságban 2016. február 1. nappal. Itt is a beltag lenne majd a kisadózó 2016. február 1-jétől. A kettő fő kültag tagként nem folytat személyes közreműködést. Van-e arra lehetőség, hogy az egyik kültag lenne a társaság üzletvezetője munkaszerződés alapján? (A másik kültag csak a jegyzett tőkével szerepel a bt.-ben, nincs semmilyen közreműködési kötelezettsége). Szeretném megkérdezni, hogy a tagcsere miatt a betéti társaság továbbra is, folyamatosan adózhat kisadózóként? Nincs a kisadózásról szóló törtvényben az evatörvényhez hasonló korlátozás a tagok cseréje következtében, amely korlátozná a kisadózás választását? A szíves válaszadását előre is megköszönöm, tisztelettel: Strausz Tibor Adózóna előfizető

Kényszertörölt bt-ben volt kültag a NAV elnöke Cikk

A Népszabadság információi szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, illetve Halasi Tibor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elnöke a 2011-es kényszertörlésig egy fantom betéti társaság kültagjai közé tartozott.

Tandíj fizetése betéti társaságnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság beltagjának gyermeke egyetemi tanulmányait szeretné finanszírozni a társaságon keresztül. Kérdésem: milyen feltételekkel teheti ezt meg, van-e szja-, illetve ehofizetési kötelezettsége a társaságnak? Köszönettel várom válaszukat! Üdv: W.Andrea

Bt.-ben személyesen közreműködő ügyvezető járuléka: mikor, mennyi? Cikk

Az ügyvezető járulékait az is meghatározza, hogy munkaviszonyban, teljes vagy részmunkaidőben, vagy tagi jogviszonyban látja el feladatait. Olvasónk kérdésére Radics Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozás szünetel Kérdés

Egyéni vállalkozás 1 éve szünetel, jogszabály szerint még 4 évig szüneteltethet, ezen időszak alatt lehet-e betéti társaság beltagja?

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Kft.-ből bt. Kérdés

Egyszemélyes kft bt-vé alakulna át. A jegyzett tőke 500 ezer forint. Mivel nem szügséges a bt-hez ennyi tőke, így csökkentené 50 ezer forintra. Mik az átalakulás lépései? A tőkecsökkenés lépései, kontírozása? Milyen számviteli és adózási feladatokat kell ellátni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1