630 találat a(z) eho cimkére

Átalányadózó 1,2 millió forint mentessége Kérdés

Ekhós megbízási szerződés Kérdés

Gyermek mellett vállalkozói tevékenység Kérdés

Kata beltagok Kérdés

Osztalék rendbetétele Kérdés

Üzletrész térítés nélküli átadása Kérdés

Kifizető által túlvont szja és eho visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bedőlt befektetési alap több évet átölelő részkifizetései után a kifizető hibásan vonta le az szja-t és ehót, nem véve figyelembe a szerzési értéket. A kifizető panaszomra a Pénzügyminisztérium álláspontjára hivatkozott, mely szerint az esetlegesen túlvont adót nekem kell rendeznem a végkifizetés évére vonatkozó szja-bevallásban az Szja tv. 65. §(2) bekezdése alapján, hiszen ekkor állapítható csak meg, hogy a részfizetések összege több vagy kevesebb a szerzési értéknél. Ehhez azonban sem igazolást, sem útmutatót nem adott. A NAV-tól ezután kért állásfoglalás megerősíti, hogy rendezhetem az ügyet az adóbevallásban, azonban ehhez a kifizetőtől kérésemre kapott igazolásra van szükség. Kérdéseim: 1. A kifizetések összegét, dátumait és a levont adók összegét, dátumait, illetve egy összegzést (szerzési értékkel) kell tartalmaznia a kifizetői igazolásnak? 2. Jól gondolom-e, hogy mind részemre, mind az illetékes adóhatósághoz el kell juttatniuk? 3. Elég-e csak az utolsó, tehát a végkifizetés évének adóbevallását önellenőrizni? 4. Hogyan tudok szerepeltetni az adóbevallásban olyan tételt (kamatjövedelem), ami eredetileg meg sem jelent, hiszen a kifizető levonta az adót, így nem kellett bevallanom? Köszönöm válaszát.

Nyereményjáték adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk meghirdet egy nyereményjátékot, amelyben a főnyeremény egy autó lenne. Mindenki számára elérhető lesz, a regisztrálók sorsjegyet kapnak, közjegyző jelenlétében kerül majd sor a sorsolásra. Sorsjegyeket tud még pluszban szerezni a játékos, ha megválaszol még különböző kérdéseket. Kérdésem: amikor a gépjárműt átadjuk, akkor azután pontosan mit kell nekünk fizetni? Abban nem vagyok biztos, hogy a nyeremény értékének az 1,18-szorosa vagy az 1,19-szerese után kell megfizetni a 15 százalék szja-t, illetve még – ha jól gondolom – ehót is kellene utána fizetni. Ha kell, annak mekkora a mértéke? Segítségüket előre is köszönöm!

Nyugdíjas tag munkavállaló eho fizetése Kérdés

2019. évtől nyugdíjasként alkalmazott (tulajdonos, tag, ügyvezető), akinek a társasági szerződésben megbízási munkaviszonyban kell ellátnia az ügyvezetést, az ügyvezetői feladatokért nem vesz fel jövedelmet, csak a nyugdíjas munkaviszonyban meghatározott más feladatokat lát el. Kell-e a 0 ft-ért ellátott (más ügyvezető is van) ügyvezetés után is 7500 forint ehot fizetnie? Köszönöm válaszát! H. Zs.

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Normál munkaviszony mellett, egyszeri alkalommal valaki szakértői munkát végez. A feladatot megbízási szerződés keretei között végzi el, az ott meghatározott megbízási díj fejében. A megbízó nem a munkáltatója és a megbízási díjat át fogja utalni a magánszemély számlájára. Mikor és milyen összegben illetve melyik számlára kell megfizetni az szja-t és eho-t ezen egyszeri alkalommal? Köszönöm

Önálló tevékenységből származó bevétel Kérdés

Önálló tevékenységből származó bevétel után mennyi a jövedelem és mikor kell, illetve. hova befizetni az szja-t és az ehot?

Egyszerűsített végelszámolás újból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eredménytartalékból emelte fel a jegyzett tőkéjét 3 millió forintra. A kft. tagjai elhatározták a társaság egyszerűsített végelszámolását. A társaság ebben az esetben a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal szűnik meg. Ezzel a nappal kell kiadni az igazolást a K71-es adatszolgáltatásban szereplő összegekről? Levonni ugyanis nem lehet az szja-t és ehót, mert nincs miből. Ezt a tagoknak kell befizetnie és bevallania. Mikor kell befizetni és hány százalék ehót kell fizetni, hisz az időközben 14 százalékról 19,5 százalékra emelkedett? Válaszát előre is köszönöm.

Szociális hozzájárulás Kérdés

Egyéni vállalkozó kölcsönének elengedése esetén a kft.-nek milyen adófizetési kötelezettsége van a tao-ban, szociális hozzájárulást kell-e fizetni, eho-t kell-e fizetni ? Egyéni vállalkozói vagy magánszemély bevétel?

Kivás kft. ügyvezető jövedelmei Kérdés

Egy kiva szerint adózó kft. ügyvezetője munkabére a kiva-törvény szerint adózik, tehát csak 13% adót fizet (szocho, szakképzési hozzájárulás, nyugdíj-, eü. járulékot nem fizet). Máshonnan is van munkabére és egyéb jövedelme. Kérdésem, hogy az szja-bevallásában hogyan fog elkülönülni a kiva szerint adózott és más (munkabér és egyéb) jövedelme.

Szlovák állampolgár osztaléka utáni eho - önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta! Korábban már kaptunk megerősítő választ Öntől, hogy ha szlovák állampolgár a magyar cégéből osztalékot vesz ki, akkor csak az szja-t kell megfizetnie, hogyha rendelkezik igazolással a külföldi biztosítotti státuszáról. A korábbi könyvelője ezzel ellentétben 2017-ben ehót is fizettetett vele. Ha olyan igazolást hoz, ami a 2017-es évre is vonatkozik, akkor jól gondolom, hogy önellenőrzéssel visszakérhetjük a tévesen megfizetett ehót? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Munkaviszony tanárnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1