hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: tudnivalók a bevallásról

  • adozona.hu

Nyugdíjas lévén 2008-ban nem volt adóköteles jövedelmem viszont életbiztosítás után megillet huszonötezer forint adókedvezmény. Átvihetem-e a jövő évre? Ha igen, mi a módja kell-e adóbevallást készítenem? Fiam 8 hónapig munkanélküli volt ebben az évben. Férjem nyugdíjas. Vásároltunk a fiam nevére egy ingatlant és a férjemmel vettünk fel 4 millió forint kölcsönt. Ki mit ír az adóbevallásba? A feleségem főállású anyaként van otthon, kell neki adóbevallást készítenie vagy sem?

1. Nyugdíjas lévén 2008-ban nem volt adóköteles jövedelmem viszont életbiztosítás után megillet huszonötezer forint adókedvezmény. Átvihetem-e a jövő évre? Ha igen, mi a módja kell-e adóbevallást készítenem?

A biztosítási adókedvezmény kizárólag az adóévben megszerzett összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő adó terhére, az adóévben megfizetett biztosítási díjakra tekintettel vehető igénybe, vagyis Önnek nincs lehetősége arra, hogy az adókedvezményt a következő évre átvigye.

2. A leányom halála után 2007-ben örököltem azt a lakást, amelyben 40 éve élek és a férjem halálakor a leányom nevére került az én haszonélvezetemmel. Ezt a lakást 2008-ban tulajdonjog fenntartással eladtam. A vételár felét megkaptam, a másik felét 2009-ben fogom megkapni és az új tulajdonos nevére is akkor kerül a lakás véglegesen. 2008. évre vonatkozóan kell-e személyi jövedelemadó bevallást benyújtanom, vagy csak 2009-re? Ha 2008-ra kell bevallást tenni, le lehet-e vonni az örökség megnyílta és az eladás időpontja között eltelt egy évet? (2007 április és 2008 június.)

Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtják, vagyis az Ön esetében, ha a tulajdonjog fenntartásával kötött szerződést 2008-ban nyújtották be az ingatlanügyi hatósághoz, akkor Önnek az átruházásból származó jövedelmét 2009-ben kell bevallania. Amennyiben azonban a szerződés 2009-ben kerül benyújtásra az ingatlanügyi hatóság felé, akkor az ingatlan értékesítésből származó jövedelmét 2010-ben kell bevallania. 

Az ingatlan megszerzésének időpontja öröklés esetén az örökség megnyíltának napja, vagyis az örökhagyó halálának napja.  A szja-törvény 62. § (1) bekezdése alapján az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat, az értéknövelő beruházásokat, valamint az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is (számított összeg).  A számított összegből már közvetlenül meghatározható a jövedelem, amely után az adó mértéke 25 százalék. 

A szja-törvény 62. § (6) bekezdése alapján, amennyiben a szóban forgó ingatlan az ingatlanügyi hatóság nyilvántartása szerint lakóház, vagy lakás, akkor a szerzés évét követő ötödik évben történő értékesítés esetén az átruházásból származó jövedelmet adófizetési kötelezettség nem terheli, mivel a számított összeg a szerzés időpontjától függően a következők szerint csökkenthető: a megszerzés évében és az azt követő évben történő átruházás esetén a jövedelem a számított összeg 100 százaléka, a megszerzés évét követő második évben a 90 százaléka, a harmadik évben a 60 százaléka, a negyedik évben pedig a 30 százaléka, míg a megszerzést követő ötödik évtől már nem keletkezik adóköteles jövedelem az értékesítésből.

3. A szja-törvény szerint a lakásfelújításra fordított összegek a szja-ból visszaigényelhetőek a szolgáltatás számlája alapján. Amennyiben nem szolgáltatást veszek igénybe, hanem a felújítást saját magam végzem (költségtakarékosság és időbeosztás okán) akkor mi módon kell eljárni? Kérdésem fűtés korszerűsítésére is vonatkozik.

Az összevont adókedvezmény alapjaként a háztartással kapcsolatos szolgáltatások igénybevételének számlázott ellenértéke vehető figyelembe, vagyis amennyiben Ön saját maga végzi el a lakásfelújítást, akkor adókedvezményt ezen a jogcímen nem érvényesíthet.

4. Fiam 8 hónapig munkanélküli volt ebben az évben. Férjem nyugdíjas. Vásároltunk a fiam nevére egy ingatlant és a férjemmel vettünk fel 4 millió forint kölcsönt. Ki mit ír az adóbevallásba?

Önöknek az ingatlan vásárlásával összefüggésben személyi jövedelemadó kötelezettségük nem merül fel, vagyis azt a bevallásban sem kell szerepeltetni.

5. A feleségem főállású anyaként van otthon, kell neki adóbevallást készítenie vagy sem?

Főállású anyaként az Ön felesége a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 23. §-a alapján gyermeknevelési támogatásban részesül, amely a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 3. § 72. pontjának b) alpontja alapján adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. 

Amennyiben a magánszemély az adóévben az adóterhet nem viselő járandóság mellett más jövedelmet nem szerez, akkor bevallási és adófizetési kötelezettség sem terheli. Abban az esetben azonban, ha a magánszemély emellett más jogcímen is szerez jövedelmet, akkor az adóterhet nem viselő járandóság az összevont adóalap részét képezi, de a rá eső adótábla szerinti adót nem kell megfizetni, de az adóbevallásban fel kell tüntetni.





Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyelőbizottsági tagok jelentése a NAV felé

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink