447 találat a(z) tagi kölcsön cimkére

Bt.-beltag mögöttes felelőssége érvényesítésének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV adótartozással rendelkező bt. beltagjával szemben élt a mögöttes felelősség érvényesítésének lehetőségével, és ennek keretében a beltag jövedelméből letiltotta a tartozást. Van, amikor a beltag a bt. nevében utal úgy valamelyik adónem számlájára, hogy a társaságnak nincs bevétele. Tehát az is a beltag befizetése végül is. Kérdésem az, hogy milyen módon lehet ezen beltag átal fizetett vagy a béréből levont összegeket úgy elszámolni, hogy ne keletkezzen a bt.-nek a taggal szemben kötelezettsége, és a NAV-tartozás rendezését követően végelszámolással meg tudjon szűnni a cég? Válaszukat előre is köszönöm.

Törzstőkeemelés tagi kölcsönből Kérdés

Kedves Szakértő! Számomra nem egyértelmű, hogy tagi kölcsönből megvalósuló törzstőkeemeléskor is kellene a K71-es nyomtatványt beadni vagy csak az eredménytartalékból megvalósulónál kell ezt megtenni? Köszönettel.

Bejegyzett, de be nem fizetett tőkeemelés bt.-nél Kérdés

Egy 2012 óta nem működő bt.-nél 2003.11. hóban (társasági szerződés módosítása alapján) bejegyzésre került, hogy a korábbi 50 ezer forintról, 500 ezer forint lett a jegyzett tőkéje. A társasági szerződés szerint az emelés összege bankszámlára van befizetve. Ez a tőkeemelés 2003-ban nem lett lekönyvelve, és azóta sem. Most, hogy szeretnénk az előző könyvelő után ezt a hibát javítani, kértem az ügyvezetőt, hogy hozza el a 2003-évi banki bizonylatot és a számlakivonatot, ahol ez a befizetés megtörtént. Ekkor derült ki, hogy nem is történt meg a különbözet bankba történő befizetése. A könyveiben szerepel 700 ezer forint tagi kölcsön. Szeretné a bt.-t egyébként ősszel megszüntetni, de úgy, hogy addigra ezek a hibák szabályosan javításra kerüljenek. A kérdésem az, hogy milyen lépéseket kell tennie az ügyvezetőnek ahhoz, illetve milyen dokumentumokat kell átadni könyvelésre, hogy azok könyvviteli elszámolása után a könyvei a valóságot tükrözzék? Ezek a lépések milyen adó-, illetve illetékvonzatokkal járnak? A hiba javításának helyes könyvelési tételei az egyes átadott bizonylatok esetén. Nagyon köszönöm gyors válaszukat.

Tagi kölcsön adója Kérdés

Az osztalékból visszafizetett tagi kölcsönt milyen mértékü adó terheli?

Kft. megvásárlása magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi magánszemély megvásárol egy több éve veszteséges kft.-t, külföldi tulajdonosoktól. A cégben 10 millió feletti pótbefizetés, 14 millió tagi kölcsön, 2002. évi elévült vevőkövetelés és tartozás van. Egyetlen érték egy rozoga ingatlan. A szerződésben valamennyi tétel értékkel engedményeztetésre kerüljön,vagy nem szükséges? Az ingatlanon kivüli tételek illetékkötelesek lesznek-e, a tagi kölcsön és pótbefizetés?

Tagi kölcsön engedményezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban kaptam kézhez egy szerződést, melyet még a 2017-es évre kell könyvelnem. A bt. magánszemély beltagja tagikölcsön-követelését 30 millió 480 ezer forint összegben egy másik magánszemélyre (aki semmilyen kapcsolatban nincs a bt.-vel) engedményezi. Az ellenérték az engedményezett összeg 90 százaléka. Rögzítik, hogy az ellenértéket a felek külön okiratban foglalt megállapodása alapján számolják el, és teljesíti a vevő. Az engedményező (a bt.-beltag) feltétlen és visszavonhatatlan módon hozzájárul, hogy a bt. könyveiben a tagi kölcsönt az engedményes (másik magánszemély) nevére átvezessék, kölcsön jogcímén. A bt. ügyvezetője elfogadja, tudomásul veszi és kötelezettséget vállal az engedményeshez kapcsolódó változások átvezetésére, és az engedményes most keletkezett követelését a bt. nevében elismeri. Kérem, szíveskedjen segíteni a könyvelés lépéseiben és összegében. Van-e adóalap-módosító hatása, illetve a 10 százalék egyéb bevételnek minősül-e? Köszönettel: Matinyné

Pótbefizetés kontra tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy bt. jelentős összegű tagikölcsön-állománnyal rendelkezik, melyet hátrasorolt kötelezettségek között tart nyilván. Egyéb kötelezettségei (szállítók, adók) jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy jogilag és adózási szempontból van-e bármilyen akadálya annak, hogy ha a társasági szerződését úgy módosítja, hogy pótbefizetési kötelezettség legyen előírható, akkor egy taggyűlés által eszközölt pótbefizetés után visszafizesse a tagi kölcsönét, kikerülve ezzel a tagi kölcsön elengedés, elévülés miatt elszámolt bevétel utáni társasági adó és illetékfizetési kötelezettséget? Jól gondoljuk, hogy amennyiben kötelezettséggel nem rendelkezik, de a pótbefizetés kapcsán beszámolójában a lekötött tartalékban szerepel adat, a vállalkozás végelszámolással megszüntethető, és a pótbefizetés kapcsán nem keletkezik adófizetési kötelezettsége sem? Köszönettel:

Magánszemélynek fizetett kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem tulajdonos és nem is ügyvezető az a magánszemély, aki kölcsönt adott egy kft.-nek. A kölcsön után kamatfizetésben állapodtak meg (jegybanki alapkamat + 5 százalék). A kft. amit a magánszemély részére fizet kamat, úgy gondolom egyéb jövedelemnek minősül. Kérdésem kell-e ehót fizetni a kamat összege után? Kit terhel az eho-fizetési kötelezettség a magánszemélyt vagy a kft.-t? Mi az eho alapja, a teljes kifizetett összeg? Ehón és szja-n kívül terheli más adófizetési kötelezettség a magánszemélyt vagy a kft.-t? Ugyanígy adózna abban az esetben is, ha tag adta volna a kölcsönt és tagi kölcsönről lenne szó?

Szerződés tagi kölcsönre Kérdés

mit kell tartalmazzon?

Bt. értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem a segítségét, a véleményét. Egy 10 milliós tagi hitellel terhelt bt. kerülne eladásra. A tagi hitel mellett van a cégnek 4 milliós árukészlete. A terv: belép az új tag, befizet 10 millió forintot, tulajdonképpen ez a vételár. Az eladó tag kilép, felveszi a tagi hitelét. Járható ez? Hogyan könyveljük? Esetleg tudna tanácsot adni, hogy milyen lehetőségeink vannak? Válaszát előre is köszönöm!

Közterhek elengedett tagi kölcsön után Cikk

Ha egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele?

Tartós részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Kft. több tagi kölcsönt is nyújtott a 100 százalékos tulajdonában levő cégnek. Később úgy döntöttek, hogy ezt nem kell visszaadni, hanem jegyzett-tőke-emelést hajtanak végre belőle. Be is jegyezték. Hogyan könyvelem a tartós részesedésbe a tagi kölcsönből? Köszönöm előre is.

Ezekre figyeljen cég és cég, cég és magánszemély közötti kölcsönöknél Cikk

Összeszedtük, hogy az egyes jogszabályok milyen előírásokat tartalmaznak a cégek közötti, továbbá a cégek és magánszemélyek viszonylatában adott/kapott kölcsönökre.

Törzstőkeemelés tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kft. törzstőkeemelést hajtott végre tagi kölcsönből. A taggyűlés szövege: "X.Y és neje a törzstőkeemelés összegéből 3500 eft - 3500 eft összegű értéket apportszolgáltatással kívánok teljesíteni, az apportszolgáltatás pedig a társasággal szemben fennálló 13 975 eft - 13 975 eft összegű tagi hitelem követelésének a joga". Így könyveltem a társasági szerződés keltének napjával: T: 3654 K: 4792 2 x 13 975 eft és T: 4521 K:3654 2 x 13 975 eft. A bejegyzéssel egyidejűleg pedig lekönyveltem a törzstőke bejegyzését: T: 4792 K: 411 2 x 3500 eft. A 4792-es főkönyvön alapítókkal szembeni kötelezettségként megmaradt a 20 950 eft különbözet, holott a cél az volt, hogy a tagi kölcsön teljes összegével szűnjön meg. Hol követtem el a hibát? A különbözetet tőketartalékba kellett volna helyezni? Csakhogy erről nem rendelkezett a társasági szerződés. Hogyan lehet orvosolni a problémát, hogy a cél valósuljon meg? Előre is köszönöm a szakmai segítséget: Csuhai Imréné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31