hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadulás a tagi kölcsöntől

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

Gyakori eset, hogy a gazdasági társaságok működését a tagok tagi kölcsönnel kívánják elősegíteni, amelynek összege jelentős nagyságrendet is képviselhet. A tagikölcsön-állomány jellemzően azokban az esetekben szokott lehetőséget vagy éppen problémát jelenteni, amikor

a)     a társaság saját tőkéje tartósan a jegyzett tőke fele alá csökken (tőkevesztés, tőkeszerkezet polgári jogi megfelelése), és a társaság rendezni szeretné a saját tőke állományát annak érdekében, hogy tovább működhessen (ilyenkor: lehetőség), vagy

b)    éppen ellenkezőleg, mert végelszámolással szeretnék megszüntetni a tulajdonosok a társaságot, és emiatt a tagi kölcsön miatti kötelezettséget is meg kell szüntetni a végelszámolás befejezése előtt (ilyenkor: probléma).

Mint látni fogjuk, mind a fenti lehetőség, mind pedig a fenti probléma megoldása lehet ugyanaz a művelet. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának és apportjának!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
ijuhász

Tisztelt Császár Zoltán!

A 3. pontban írja "... a követelés (a tőke és a követelésapport tervezett időpontjáig számított kamat) értéke. Egyéb adókötelezettség sem a tagokat, sem a társaságot nem terheli."

A tagi kölcsönnel történő tőkeemelés az rendben van. A kamat könyvelése eredménycsökkentő gazdasági esemény! Ha a kamattal is tőkét emelünk előzőekből következően ez nem ugyanaz, mint az eredményt nem befolyásoló tagi kölcsön tőkeösszegéből történő tőkeemelés! Az Ön által felsorolt Ptk szakaszokból ez szerintem nem következik. Van olyan jogszabályi hely vagy magyarázat, amivel az Ön állítása igazolható?

Fáradozását köszönöm!
Szívélyes üdvözlettel:
Juhász Imre

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink