hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadulás a tagi kölcsöntől

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

Gyakori eset, hogy a gazdasági társaságok működését a tagok tagi kölcsönnel kívánják elősegíteni, amelynek összege jelentős nagyságrendet is képviselhet. A tagikölcsön-állomány jellemzően azokban az esetekben szokott lehetőséget vagy éppen problémát jelenteni, amikor

a)     a társaság saját tőkéje tartósan a jegyzett tőke fele alá csökken (tőkevesztés, tőkeszerkezet polgári jogi megfelelése), és a társaság rendezni szeretné a saját tőke állományát annak érdekében, hogy tovább működhessen (ilyenkor: lehetőség), vagy

b)    éppen ellenkezőleg, mert végelszámolással szeretnék megszüntetni a tulajdonosok a társaságot, és emiatt a tagi kölcsön miatti kötelezettséget is meg kell szüntetni a végelszámolás befejezése előtt (ilyenkor: probléma).

Mint látni fogjuk, mind a fenti lehetőség, mind pedig a fenti probléma megoldása lehet ugyanaz a művelet. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának és apportjának!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi dolgozó bér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyenlőtlen beosztás, szabadságszámítás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjjárulék II.

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X