141 találat a(z) távolléti díj cimkére

Távolléti díj számítása Kérdés

Nyugdíj előtti felmentés: közalkalmazotti státuszból a munka törvénykönyve hatálya alá Cikk

Olvasónk abban a speciális helyzetben van, hogy nyugdíjazása előtti felmentését még közalkalmazottként kezdeményezte, de időközben új munkaszerződést írt alá, így a felmentés vége már a munka törvénykönyve hatálya alatt történt meg. Érdekelte ilyenkor milyen szabályok vonatkoznak rá. A kérdést dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolta meg.

Távolléti díj számítása Kérdés

Részmunkaidős munkavállaló szabadságának órában vagy napban történő nyilvántartása Kérdés

Órabéres munkavállaló munkavégzése hétköznapra eső fizetett ünnepen Kérdés

Mt. 84. § (1) Kérdés

Szabadság munkaidőkeretben Kérdés

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátó cég, amely jelen helyzetben nem tud bevételszerző tevékenységet végezni. A vírus alatti időszakot úgy próbálta megoldani, hogy munkavállalóival megállapodást kötött, hogy állásidőt fizet, ami az alapbérük 50%-a. Ezt el is fogadták. Most viszont kénytelen volt felmondani néhány munkavállalójának. Kérdésünk az lenne, hogy a 30 napos felmondási időre járó bért, amit a távolléti díjjal kell számolni, mi alapján határozza meg, tehát melyik alapbér alapján számoljuk a távolléti díjat? Az eredeti alapbért, a csökkentett, 50%-os alapbért, vagy az elmúlt 6 hónap átlagát vegyük figyelembe? Korábban (az elmúlt 6 hónapban) bérpótlékra is jogosultak voltak. A többi dolgozónak, akiket nem bocsát el, az alapbére vissza lett állítva 100%-ra, mert rájuk igénybe veszi a bértámogatást. A megállapodás, amit az állásidőre kötöttek, a vészhelyzet megszűnéséig érvényes, tehát megteheti azt a munkáltató, hogy a bértámogatásba bevont dolgozókat 100% alapbéren bérszámfejti, s az elbocsátott dolgozókat tartja a munkaviszony megszűnéséig az 50%-os állásidőn? Nekik végkielégítést fog fizetni, ugyancsak távolléti díjjal, de nagyon nem mindegy egyik fél számára sem, hogy mennyinek kell lenni a távolléti díjnak.

Fizetett ünnep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, az alábbi kérdésekben: - dolgozó órabéres, 5/2-es munkarendben hétfőtől péntekig dolgozik. Kell-e távolléti díjat fizetni az ünnepnapokra? Például áprilisban húsvét péntek, vasárnap, hétfő is ünnepnap. Ha ledolgozza az általános munkarend szerinti órakeretet. - dolgozó órabéres, folyamatos munkarendben dolgozik (4 műszakos). Kell-e távolléti díjat fizetni az ünnepnapokra? Ha ő is ledolgozza az általános munkarend szerinti órakeretet? Előre is nagyon köszönöm segítségüket.

Részmunkaidős foglalkoztatás támogatása 141/2020. kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 105/2020-as kormányrendeletet módosító 141/2020-as kormányrendelet a veszélyhelyzet kihirdetésének napjára az Mt. szerint számított távolléti díj helyett már a kérelem benyújtásának napján hatályos alapbérről rendelkezik, és ezt veszi alapul a támogatás mértékékének meghatározásakor. Adott társaság a 8 órában dolgozó munkavállalóinak munkaidejét 4 órára és ezzel arányosan az alapbérét már 50 százalékkal csökkentette a veszélyhelyzetre tekintettel. Azt jelentheti-e ez a fogalmi változás, hogy ebben az esetben a 4 órára számított alapbért lehet csak figyelembe venni a támogatás összegének meghatározása során, mint "eredeti" alapbért? Ha igen, akkor nem a veszélyhelyzetet megelőzően 8 órára számított nettó alapbér 50 százalékának 70 százaléka, hanem a 4 órás nettó alapbér 50 százalékának a 70 százalékára lenne jogosult a munkavállaló. Ezzel jóval kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnének azon cégek alkalmazottai, ahol a veszélyhelyzetre tekintettel már korábban, tehát a kérelem beadását megelőzen, de már a veszélyhelyzet kihirdetését követően csökkentették a munkaidőt és ezzel az alapbért. Számomra kérdésessé teszi ennek az értelmezésnek a helyességét az, hogy a csökkentett munkaidő fogalma esetében továbbra is a veszélyhelyzet kihirdetését követően módosításra kerülő részmunkaidőről rendelkezik a jogszabály, és nem a kérelem benyújtása utáni módosított részmunkaidőről. Köszönöm.

Állásidő vagy igazolt fizetett távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a cég vezetősége nem oszt be egyes embereket dolgozni, mert félnek a járvány miatt, pedig lenne munkalehetőség, akkor erre az időre állásidőt vagy igazolt fizetett távollétet lehet elszámolni? Erre az időre is a teljes alapbérüket fogják kapni.

Távolléti díj – teljesítménybér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság ügynökei havonta fix összegű alapbért kapnak (200 eFt), plusz teljesítménybért (havonta változó összeg). E kettő együttes összege meghaladja a garantált bérminimum összegét. Kérdésem: a távolléti díj számításánál figyelembe kell-e venni a havonta változó összegű teljesítménybért, vagy nem, mivel a havi bére eléri a munkaszerződés szerinti alapbérét, függetlenül attól, hogy a havi alapbér kevesebb a garantált bérminimumnál? Köszönettel: Juhász Kati

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás: kockázatos a támogatás igénybevétele Cikk

A gazdasági mentőcsomag részeként április 16-án lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának feltételeit tartalmazza. Mint a nevében is benne van, a támogatást olyan vállalkozásoknál vehetik igénybe, ahol az elkövetkező hónapokban – a járványügyi veszélyhelyzet következtében – a foglalkoztatást csak csökkentett munkaidőben tudják megoldani. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat összegezték a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői, akik szerint a munkáltatóknak nagyon át kell gondolniuk, hogy részt kívánnak-e venni ebben a támogatási programban.

Csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás támogatása Kérdés

A 47/2020. kormányrendelet szerinti járulékcsökkentéssel érintett TEÁOR-besorolású munkaadó esetében a 105/2020. kormányrendelet szerinti csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának alkalmazásával kapcsolatos a kérdésem: A rendelet 3. §-a szerint a támogatás mértéke a veszélyhelyzet kihirdetésének napja 2020.03.11. szerinti esedékességgel megállapított havi távolléti dij általános szabályok szerint megállapított szja-val és járulékokkal csökkentett összegének meghatározott százaléka, tehát nem a 03., már teljes hónapra a 47/2020. kormányrendelet szerint érvényes a járulékok közül kizárólag a 4% levonás (max. 7710 Ft) alapján megállapított? Ennek abban a szempontból is jelentősége van, hogy a rendelet 4. §-a szerint a munkaadó az egyéni fejlesztési időre járó munkabért olyan összegben köteles megállapítani, hogy a támogatás, a csökkentett foglalkoztatás idejére járó bér ezzel együtt elérje a munkavállaló távolléti díját. De mely szabályok szerint kell megállapítani a 2020.03.11. nettó távolléti díját? Egyébként is kérdés, hogy itt – gondolom – nettó összegről beszél a jogszabály, mivel a megfogalmazása nem egyértelmű, hiszen a távolléti díj alapesetben és az 1. § szerint is bruttó összeg, a támogatás a nettó összeghez adott támogatás, és a fejlesztési időre járó munkabér is eszerint egy nettó összeg lenne, de azt a bérszámfejtés során bruttó összegben kell számfejteni.

Havibéres időkeretes távolléti díj számítás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_30_haviberes_idokeretes_tavolleti_di_jrs A fenti címen feltett kérdésre megkaptam válaszát, köszönöm. A számomra a kérdés továbbra is az, hogy hogyan számítódik a távolléti díj, vagyis betegszabadság esetén a korábbi példánál maradva, alapbér/160 vagy alapbér/144 70 százaléka a betegszabadság órabére?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kompenzációs felár alkalmazhatósága

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close