126 találat a(z) pótszabadság cimkére

Temetési szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két nap temetési szabadsággal kapcsolatban a következő lenne a kérdésem: új munkavállaló közeli hozzátartozó halála esetén utólag, a halál után két évvel történő temetésre kívánja igénybe venni a két nap erre járó szabadságot, ebben az esetben kiadható-e a két nap pótszabadság? Köszönöm a választ.

Vezetői beosztás II. Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát, viszont tovább kérdeznék. Kormánytisztviselőről beszélünk. 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 101. § (5) szerint a vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselőt a (3) bekezdésben szereplő pótszabadság helyett vezetői pótszabadság illeti meg, amelynek mértéke évente a) osztályvezetőnél tizenegy munkanap, b) főosztályvezető-helyettesnél tizenkét munkanap, c) főosztályvezetőnél tizenhárom munkanap. A belső ellenőrzési vezető pozíció nem számít vezetői pozíciónak, így sem pótlékra, sem pótszabadságra nem jogosult? Köszönöm válaszát!

Önkéntes tartalékos katona pótszabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: ha kft. munkáltató megállapodást köt a Magyar Honvédséggel a kft. munkavállalója önkéntes tartalékos katonai szolgálata miatt, ha ilyen jogcímen behívja a Magyar Honvédség és emiatt munkakörét nem tudja ellátni, erre az időre kell-e és milyen ellátást fizetni a munkáltatónak a munkavállalója részére? Erre az időre a munkáltató kompenzálást kap a Honvédségtől. Köszönöm a választ.

Pótszabadságok arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném szíves válaszát. Munkavállalónk felmondási ideje február 28-án ér véget. Életkorának megfelelően az alapszabadsága 26 nap, két 16 évesnél fiatalabb gyermeke után 4 nap pótszabadsága van. Kérdés: a munkaviszony megszűnésével az időarányosan járó szabadság számításánál figyelembe kell-e venni a gyermekek utáni pótszabadságot (26+4/12*2 ) vagy (26 alap/12*2)? Válaszát köszönve, tisztelettel.

Gyermek utáni kedvezmények átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy szeretné az otthon a gyerekével lévő lánya helyett igénybe venni a különböző ellátásokat, úgy mint családi adókedvezmény, gyerek utáni pótszabadság, gyermek ápolási táppénz. A munkavállalónk nem gyámja az unokájának. Van-e lehetőség a fent leírtakra? Köszönöm a segítséget, Révész-Dunszt Petra

Kormánytisztviselőként nyugdíjba vonulás Kérdés

Kormánytisztviselőként 2018. június 6-án töltöm be a rám vonatkozó korhatárt, és ekkor lesz meg a 40 év szolgálati időm is. Kérdésem: mennyi a felmentési idő, és mennyit kell ledolgozni? A 40 év munkaviszony kapcsán jár-e valamilyen jutalom és esetleg pótszabadság?

Megváltozott munkaképességű munkavállaló, ha nem hívják be felülvizsgálatra... Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű kollégánk (80%-os össz. egészségkárosodott) felülvizsgálata 2017. februárban lett volna esedékes, de a mai napig sem hívták be felülvizsgálatra. Ilyen esetben mi a teendő, beszámítható-e a rehabos létszámba, illetve jár-e részére 2018-ra az 5 nap pótszabadság? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Pótszabadság megváltozott munkaképességűnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató most szembesült azzal, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozójának az 5 nap pótszabadságot eddig nem vette figyelembe, nem adta ki. Mi a helyes eljárás, van-e módja visszamenőlegesen "kárpótolni" a munkavállalót? (Idén természetesen már rögzítette a pótszabadságot az illetőnek.) Válaszát köszönöm.

Pótszabadság fordulónapja? Kérdés

Ha valaki 1979.03.13-án született, vagyis 2017.03.13-án lett 38 éves, akkor 6 vagy 7 nap pótszabadságra jogosult? Vagyis a besorolásnál az elért vagy a megkezdett évet kell figyelembe venni? Köszönettel

5 hasznos munkajogi és adatvédelmi tanács az új évre Cikk

Az új év számos új lehetőséget rejt a vállalkozások számára, hiszen több munkajogi kérdést (munkaidő-beosztás, szabadságolás, bérezés stb.) újra lehet tervezni. Ezen lehetőségek közé tartozik az is, hogy bizonyos mulasztásainkat még időben korrigálhatjuk. Ezek közül foglaltuk össze az alábbiakban a legfontosabbakat.

Gyerekek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! November 1-jén belépett munkavállalónak akinek 2 kiskorú gyermeke van, a gyerekek után járó pótszabadságot arányosítani kell-e vagy jár neki a teljes négy nap? Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Munkaügy Kérdés

Magánóvodában dolgozom, mely egy évben 30 napot zárva van. Pedagógus asszisztensi végzettséggel, 33 évesen hány nap szabadság, illetve mennyi pótszabadság illet meg? Igaz-e, hogy lehet azt csinálni, hogy cafetériát csak alkalmazott kap, a többiek nem? Hogyan lehet felbontani egy kötött idejű szerződést? Köszönöm gyors válaszukat!

Hasznos tanácsok az év végi szabadságolásokhoz Cikk

A munkáltatók sok esetben nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően járnak el az év végi szabadságolások során, noha a szabályok kellő mozgásteret is biztosítanak. Lássuk mit és hogyan érdemes a szabadsággal összefüggésben átgondolni!

Gyermekek után járó pótszabadság több jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak két 16 évnél fiatalabb gyermeke van. Jár neki a négy nap pótszabadság. Jelenleg két, 4 órás jogviszonya van, ahol az egyikben igénybe veszi a négy nap gyermekek után járó pótszabadságot. A másik jogviszonyban is jár neki a négy nap gyermekek után járó pótszabadság? Válaszát előre is köszönöm!!!

Ismét változnak a foglalkoztatás szabályai Cikk

Több ponton módosítja a foglalkoztatást érintő szabályokat a november 16-án kihirdetett 345/2017. kormányrendelet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close