hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mi lesz az átvitt pótszabadsággal, ha jövőre felmond a munkavállaló?

  • adozona.hu

Ha a dolgozó munkaviszonya jövőre megszűnik, az egyedi megállapodás alapján átvitt életkori pótszabadságot hozzá kell számítani az éves szabadságához, és a munkaviszony megszűnésekor azt kell arányosítani, vagy az átvitt szabadságot az arányosítástól függetlenül meg kell váltani, ha azt nem adja ki a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése:

A munkavállaló életkori pótszabadságának átviteléről létrejött 2021. évi egyedi szerződés értelmében a következő évre átvitelre kerül a szabadság, és a munkavállaló a következő évben 2022-ben megszünteti a munkaviszonyát akkor az áthozott pótszabadságot az éves szabadságához kell hozzáadni, és a munkaviszony megszűnésekor ezt kell arányosítani, vagy az így áthozott szabadságot az arányosítástól függetlenül meg kell váltani, ha az nem került kiadásra? – kérdezte olvasónk.

Szakértőnk válasza:

A munka törvénykönyve (Mt.) 123. paragrafusának (6) bekezdése szerint a munkáltató – a felek naptári évre kötött megállapodása alapján – a 117. paragrafus szerinti szabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki. Ez tehát a kiadásra vonatkozó szabályozás, ugyanakkor maga a szabadságra való jogosultság még az esedékesség évében keletkezett (csak akkor nem adja ki a munkáltató az adott napokat).

Ebből az következik, hogy a 2022. évben nem lehet arányosítani a 2021. évről ott maradt szabadságot, azaz az átvitt valamennyi, természetben ki nem adott (pót)szabadságnapot köteles pénzben megváltani a munkáltató.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3