hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mi lesz az átvitt pótszabadsággal, ha jövőre felmond a munkavállaló?

  • adozona.hu

Ha a dolgozó munkaviszonya jövőre megszűnik, az egyedi megállapodás alapján átvitt életkori pótszabadságot hozzá kell számítani az éves szabadságához, és a munkaviszony megszűnésekor azt kell arányosítani, vagy az átvitt szabadságot az arányosítástól függetlenül meg kell váltani, ha azt nem adja ki a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése:

A munkavállaló életkori pótszabadságának átviteléről létrejött 2021. évi egyedi szerződés értelmében a következő évre átvitelre kerül a szabadság, és a munkavállaló a következő évben 2022-ben megszünteti a munkaviszonyát akkor az áthozott pótszabadságot az éves szabadságához kell hozzáadni, és a munkaviszony megszűnésekor ezt kell arányosítani, vagy az így áthozott szabadságot az arányosítástól függetlenül meg kell váltani, ha az nem került kiadásra? – kérdezte olvasónk.

Szakértőnk válasza:

A munka törvénykönyve (Mt.) 123. paragrafusának (6) bekezdése szerint a munkáltató – a felek naptári évre kötött megállapodása alapján – a 117. paragrafus szerinti szabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki. Ez tehát a kiadásra vonatkozó szabályozás, ugyanakkor maga a szabadságra való jogosultság még az esedékesség évében keletkezett (csak akkor nem adja ki a munkáltató az adott napokat).

Ebből az következik, hogy a 2022. évben nem lehet arányosítani a 2021. évről ott maradt szabadságot, azaz az átvitt valamennyi, természetben ki nem adott (pót)szabadságnapot köteles pénzben megváltani a munkáltató.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs