hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkajogi szempontból miben más a szilveszter, mint a többi nap?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Szilveszter vonatkozásában számos munkajogi kérdés merül fel, így például az óév utolsó napján megkezdett és az újesztendő első napján befejezett munkavégzés, a próbaidő lejártának megítélése vagy az e napon született gyermekre tekintettel a szülőt megillető pótszabadság kiadásának érdekességei. Vajon miben más ez a nap, mint az év többi napja?

Munkavégzés két naptári napon, átlépve az újévbe

Amikor a munkavállaló december 31-én áll munkába és még január 1. napján is dolgozik, a munkanapja két naptári napra esik és két naptári éven is áthúzódik. A munkatörvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 87. § (1) bekezdése szerint munkanap: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

Ez azt jelenti, hogy munkanap alatt főszabályként a 0 órától 24 óráig terjedő időtartamot értjük. Vannak azonban olyan munkáltatók, amelyeknek működése miatt a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik, ezekben az esetekben a megszakítás nélküli 24 óra minősül munkanapnak. Az előbbiek megfelelően irányadók a heti pihenőnap vagy munkaszüneti nap tartamának meghatározása tekintetében is azzal, hogy a 07 és 22 óra közötti tartamot heti pihenő- vagy a munkaszüneti napnak kell tekinteni. Tehát ilyenkor munkanap alatt nem naptári napot kell érteni. 

Olvassa el az Adózóna „Így szüntethető meg a munkaviszony a munkáltató gazdasági nehézsége esetén”, „COVID-19 védőoltás: jár-e fizetett szabadság, táppénz, mire kell ügyelni jutalom esetén?” és „Felmondás év végén: melyik évi garantált bérminimum az irányadó?” című írását!

A törvény nem írja elő, hogy cégszintű legyen, tevékenységenként is „meghatározható” a munkanap. Ezzel megoldható, hogy ne a műszak közepén változzanak a munkavégzésre vonatkozó szabályok azért, mert elkezdődik egy munkaszüneti nap. Azaz, ha például az adott munkavállaló vonatkozásában a január 1-jei munkaszüneti nap december 31-én kezdődik 22 órától és másnap január 1-jén 22 óráig tart, az ezen teljes időszakban teljesített munkáért jár a munkavállaló részére 100 százalék mértékű bérpótlék a munkaszüneti napon történő munkavégzésre figyelemmel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként kell eljárni a (pót)szabadság, illetve szilveszteri baba érkezéséhez kapcsolódó szabadság kiadásakor, hogyan számoljuk a próbaidő időtartamát, illetve a munkaidőkereten felüli túlórát, ha azok szilvesztert is magukba foglalják!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs