82 találat a(z) módosítás cimkére

Szabadság kiadásának évközi változtatása Kérdés

Értékcsökkenési kulcs módosítása a koronavírus-járvány miatt Cikk

Felborította a koronavírus-járvány az idegenforgalmi cég gazdasági eredményeit. Módosíthatja-e erre hivatkozva a tervekben rögzített értékcsökkenési leírási kulcsot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Kata Kérdés

Szochokötelezettség a 19SZJA bevallásban – hogy is van ez? Cikk

Februárban volt olvasható az Adózóna hasábjain is, hogy a 2019SZJA-bevallásban a magánszemélynek csak 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót (szochót) kell fizetnie. Tekintettel arra, hogy az adóbevallási tervezet 2020. március 15-étől megtekinthető, szükség esetén kiegészíthető, módosítható, illetve jóváhagyható, ezúton kívánunk segítséget nyújtani, miként kell bevallani a magánszemélyt terhelő szocho összegét 2019-re vonatkozóan.

Változások a kisadózásban. Rámozdult a katásokra a NAV Cikk

A többnyire csak „nyári adócsomagként” nevezett törvények közül az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló a 2019. évi LXXII. törvény tartalmazza a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályainak változásait, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény pedig 2020-tól kivezeti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a kkv szektor számára elérhető adózási módok sorából.

58 az egyben – csaknem 5 tucat törvény módosult a salátacsomagban Cikk

Összesen 58 törvény módosítását tartalmazza a Magyar Közlöny 2019/120. számában kihirdetett Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény. A salátacsomag módosításainak egy része – különböző időpontokban – még az idén hatályba lép.

Ingatlan szerzési ideje Kérdés

Egy magánszemély ingatlanértékesítésének bevallásához szeretném a segítségüket kérni. A lakóingatlanhoz tartozó telket 2015-ben vásárolta a magánszemély. Ekkor kötött egy kivitelezői szerződést a telek tulajdonosával a kivitelezésre. Erről számlákat kapott a kivitelezőtől. 2017-ben módosították a 2015-ös adásvételi szerződést, miszerint a szerződés tárgya már nem a telek, hanem a lakás. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ez esetben mi a szerzés dátuma? 2015. vagy 2017., esetleg 2015. és 2017.? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP, ha módosítják a földtörvényt Cikk

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a földtörvény Országgyűlés előtt fekvő módosításának elfogadása esetén, mivel az ellenzéki párt szerint azzal a „Fidesz politikusaiból álló” agrárkamara „teljhatalomhoz jutna a földtulajdonosok felett”.

Módosítana a közbeszerzési szabályokon a törvényalkotási bizottság Cikk

A többi között a közbeszerzési törvénymódosításhoz, az igazságügyi tárgyú törvények módosításához fogadott el változtatásokat csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Az előterjesztésekről várhatóan a jövő héten szavaz a Ház.

Fiatal gazda támogatásának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fiatal gazdáknak az idén folyósított támogatást bevételként kellett kezelni, mivel az Szja törvény nem terjedt ki erre a támogatásra. Azonban a 2019. 01. 01-jétől hatályba lépő Szja törvény 3. § 42. pontja már tartalmazza, a módosító törvény pedig kiegészíti az Szja törvényt a 96. §-sal (ezt még jelenleg nem látom a jogtár január 1-jétől hatályos oldalán), ami a 2016. 01. 01. után kapott támogatásokra is érvényes. Ezek szerint a 2018-ban folyósított támogatásokat már kezelhetjük úgy, hogy a folyósításkor nem bevétel, csak amikor a költség felmerül, akkor válik bevétellé a támogatás és ezzel szemben könyveljük el a ráfordítást, így biztosítva a támogatás "adómentességét"? Vagyis a korábban már "megszokott" módon kell elszámolni a támogatást? Válaszukat előre is köszönöm.

Új kedvezmény a módosító javaslatok sorában Cikk

Október 19-én nyújtották be a T/2931. számú törvényjavaslatot az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról. A módosítások között szerepel egy újonnan bevezetendő szociális és szakképzési hozzájárulási kedvezmény.

Családi gazdálkodó – le nem zárt üzleti év Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy van egy áfás, kétfős családi gazdaság, amiben szeretnék módosítani a tagok közti részesedéseket. A családi gazdaság feje úgy szeretné a bevétel és költségeloszlást, hogy neki jusson 90%, a tagnak pedig 10%. Erre lehetőségük van-e a 2018-as évre, így, utólag, ha módosítják a családi gazdasági határozatot és mindkét fél beleegyezik? (2018-ra még nem ment be bevallás.) Azért szeretné így a családi gazdaság feje, mert az anyukája az egyetlen tag, aki rokkantsági ellátást kap, ott viszont meg van határozva, hogy mennyi jövedelme lehet az ellátás mellett, és mivel a gazdaságban eddig az 50%-át ráosztottuk, így elesne az ellátástól, mert idénre nagy nyereséget fog produkálni a gazdaság (pályázat miatt kell neki). Engedi-e az szja-törvény, hogy e szerint járjanak majd el a 2018-as évi adóbevallás beadásakor? Köszönöm előre is segítségüket! N. Tünde

Mt.-ben foglaltaknál hosszabb felmondási idő kikötése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 69. § (3) bekezdése alapján a felek az Mt. 69. § (1)–(2) bekezdéseiben foglaltaknál hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási időben is megállapodhatnak. Jogszerű-e, ha a felek a munkaszerződésben azt rögzítik, hogy munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő fixen 3 hónap, míg a munkáltatói felmondás esetén a felmondás idő tekintetében az Mt. szabályai irányadóak. Jogszerű-e, ha a felek a már megkötött (mind a munkáltatói, mind a munkavállalói felmondás esetére) Mt. szerinti felmondási időt rögzítő munkaszerződésüket módosítják a fentiek szerint? Tisztelettel.

Aggódnak a cégek a globális adórendszer-átalakítás miatt Cikk

Folyamatos erőfeszítésre van szükségük a cégeknek, hogy adó- és pénzügyeik kezelésében lépést tartsanak az egyre inkább transzparens és összekapcsolódó nemzetközi adórendszerekkel. A döntéshozók 93 százaléka tart tőle, hogy nem fogja tudni kezelni a különböző nemzeti adóhatóságok esetenként egymásnak ellentmondó álláspontját – derül ki az EY több mint 1700 cégvezető körében végzett nemzetközi kutatásából.

Mi lesz az egészségügyi hozzájárulás helyett 2019-től? Cikk

A jövő évtől – illetve egészen pontosan a 2019. előtt keletkezett jövedelmek utáni egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése után – elfelejthetjük a társadalombiztosítás fedezeti rendszerének első, elismerten adónak és nem járuléknak minősített elemét, az ehót, amely „jogelődjét” a tételes ehót is figyelembe véve, kereken 22 évig volt a közteherviselési rendszer része.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő egyéni vállalkozó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close