753 találat a(z) kiva cimkére

A kiva előnyei és korlátai: kit hoz helyzetbe az alternatív adó? Cikk

Lengyelország bejelentette, hogy mintegy 4 milliárd forint árbevételig a vállalkozásoknak nem a nyereségük, csak a kifizetett osztalék után kell társasági adót fizetniük. Az elképzelés alapja az Észtországban már régóta így működő társaságiadó-rendszer. Magyarországon 2013 óta létezik a hasonló alapelven működő kisvállalati adó (kiva), amelynek kulcsa ráadásul jövőre tovább csökken. Ennek apropóján nézte meg a Niveus Consulting Group, miben tér el a magyar szabály a külföldi példáktól.

Ezt érdemes tudni a taoelőleg bevallásáról és befizetéséről Cikk

A cikk – bár a 2019. évi társaságiadó-bevallás halasztható szeptember 30-áig – összefoglalja a társaságiadó-előleg bevallásával, fizetésével kapcsolatos tudnivalókat.

Áfakörváltás kivára való áttéréskor Kérdés

Gyakori kivás kérdések a veszélyhelyzeti szabályokról: személyi jellegű kifizetések Cikk

A veszélyhelyzeti könnyítések eredményeképpen a kivás adóalanyok az adókötelezettség megállapításánál 2020. március–június hónapokra a kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben nem tekintik adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét, amennyiben tényleges főtevékenységük a kormányrendeletben részletezett területek valamelyikéhez tartozik. Az érintett kivás adóalanyok esetében azonban sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi számít személyi jellegű kifizetésnek, így cikkünk ezeket veszi górcső alá.

Ennyiféle adó van most Magyarországon Cikk

Öt évvel ezelőtt még 60 adófajta volt Magyarországon, múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A nemrégiben bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia. Erre keresi a választ a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Kivát választó önkormányzati kft. összeszámítási módja Kérdés

Kivaalap-csökkentő-e a nyíltvégű pénzügyi lízing? Kérdés

Tisztelt Szakértők ! Adatbázisukban választ kerestem arra, hogy az év végi kivabevallásban csökkenthetem-e a személyi jellegű kifizetésekből adódó kivaalapot (5 millió forint), az előző még tao-s évekből áthozott, eddig még nem érvényesített elhatárolt veszteség összegével (4 millió forint), amennyiben az adóévben nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukcióban vásároltam egy új személygépkocsit (15 millió forint), és a ténylegesen általam megfizetett lízing tőkerészletek értéke áfa és kamat nélkül (első lízingdíj + még háromhavi = 6 milli forint) meghaladta az elhatárolt veszteség összegét. A Nagy Norbert 2020.03.08.-án "Nyíltvégű pénzügyi lizing kiva alatt" (https://adozona.hu/altalanos/Nyilt_vegu_penzugyi_lizing_kiva_alatt_8D8574) cím alatti cikk utolsó mondata szerint NEM csökkenthető a kivaalap [ "A pénzügyi lizingre vonatkozóan a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) nem alkalmaz korrekciós tételeket, így sem a kezdőrészlet, sem a havi díjak nem befolyásolják azt." ] A Szipszer Tamás 2020.04.01-én "Kiva: új tárgyieszköz beszerzése és iparűzésiadó-alap" cikk (https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_30_KIVA_uj_targyi_eszkoz_beszerzes_e_rur) utolsó előtti bekezdése, valamint a 2020.05.03-án "Kivabevallás 2019" (https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_27_Kiva_bevallas_2019_uuv) cikk utolsó bekezdése szerint IGEN, csökkenthető a kiva alapja. Kérném számomra a szakértőik közötti ellentmondást feloldani szíveskedjenek !!! Szeretném tudni, hogy akkor most csökkenthető-e vagy nem? Vagy esetleg rosszul értelmeztem a három cikk tartalmát ? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel:

SZÉP-kártya utáni kiva Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! A SZÉP-kártya után a szochót 06.30-ig eltörölték. Azonban, ha kivás a cég, akkor a SZÉP-kártya után a kivát ugyanúgy kell fizetni? Ott nem törölték el? Köszönöm szépen!

SZÉP Kártya szocho és kiva mentessége Kérdés

Tisztelt Cím! Surányi Imréné 2020.04.24-én megjelent cikkéhez kapcsolódik két kérdésem. 1. A szocho mentesség kezdő napját a cikk írója 04.22-ben jelölte meg. A rendelet hatályba lépése véleményem szerint 04.29. Mikortól alkalmazható a szocho mentesség? 2. Jól gondolom-e, hogy a szochomentességi időszakban a kiva alatt adózóknak nem kell a kivát megfizetniük? Molnár Anikó

Új kormányrendelet: összefoglaló az legutóbbi változásokról Cikk

Megjelent az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel kedden este, hozzátéve: a Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb adókönnyítő intézkedései több mint 200 milliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál.

Csökken a szocho, az ekho és a kiva Cikk

Július 1-jétől 15,5 százalékra csökken a jelenlegi 17,5 százalékról a szociális hozzájárulási adó (szocho) mérték – derül ki a 82. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 140/2020. számú kormányrendeletből. Ugyanez vonatkozik az szja-törvény szerinti külön adózó jövedelmek közül a szochofizetési kötelezettséggel terheltekre is.

FAG01 megbízható adózó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő. A járványügyi helyzet kapcsán szükséges egy kivás kft.-nek (Megbízható adózó) fizetési halasztási kérelmet benyújtania FAG01 nyomtatványon. 04.12-én lett volna esedékes Egyes meg határozott juttatások után kifizetői szja és szocho (példánkban legyen 20 ezer Ft), melyet már nem tudott befizetni a kft. a kötelezően befizetendő munkavállalói járulékok megfizetése után. Most 04.20-n esedékes lenne a kiva-előleg megfizetése is (példánkban legyen 300 ezer Ft/negyedév), melyből már befizetett előző időszakokban 200 ezer forintot, de a maradék 100 ezret nem fogjuk tudni befizetni. Kérem erősítse meg, hogy ha most bejelöljük a FAG01 nyomtatványon, hogy automatikus fizetési halasztást/könnyítést kérünk, akkor 1.) legkorábban 04.21-én adhatjuk be a FAG01-t, 2.) az így éppen fennálló 120 ezer forintra fogja a NAV megadni a fizetési halasztást. Ha jól tudjuk, évente csak egyszer van automatikus halasztásra lehetőség. Tehát, ha a jövő hónapban például ismét lenne 20 ezer Ft kifizetői szja és szocho miatti fizetési kötelezettség, akkor arra már külön FAG01-t kéne beadni, nem "automatikusat", és kitöltve az összes többi lapot a nyomtatványon, beleérte az előző üzleti évi mérleg és EK adatokat? Mit kell csatolni a FAG01 nyomtatványhoz, ha automatikus fizetési könnyítési kérelemként adjuk be, és mit kell csatolni, ha nem? Előre is köszönjük mielőbbi válaszát.

Kiva: hóközi be- és kilépőknél kell-e arányosítani a kedvezményt? Cikk

A kiva számításánál a hó közben belépő munkavállaló és a hó közben kilépett munkavállalók esetében hogyan lehet figyelembe venni a (9 FEOR ) szakképzettséget nem igénylő munkavállaló utáni kedvezményt? Szintén a hó közben belépő, vagy hó közben kilépő munkavállaló után hogyan lehet figyelembe venni a munkaerőpiacra lépő után járó kedvezményt? Olvasói kérdésekre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

Kiva adózásnál kedvezményezett foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva számításánál a hó közben belépő munkavállaló és a hó közben kilépett munkavállalók esetében hogyan lehet figyelembe venni a (9 FEOR ) szakképzettséget nem igénylő munkavállaló utáni kedvezményt? Szintén a hó közben belépő, vagy hó közben kilépő munkavállaló után hogyan lehet figyelembe venni a munkaerőpiacra lépő után járó kedvezményt? Köszönöm válaszát!

Kiva létszám nélkül Kérdés

2019. 01.01-jétől kivát választó kft.-ben a létszám az év folyamán nullára csökkent. Az ügyvezető díjazás nélkül látja el a feladatát, nem volt alkalmazottja a kft.-nek. Maradhat-e a kft. a kiva alanya? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs