753 találat a(z) kiva cimkére

A járulékbevallásokat is a NAV készítené el – itt az új kkv-stratégia Cikk

Bemutatták az ezer vállalat bevonásával készített magyar kkv-stratégiát. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóelőadásában elmondta: képzésekkel, digitális fejlesztésekkel, adócsökkentésekkel segítik a kis- és középvállalkozások megerősítését, exportbevételük növekedését.

Kiva – áttérési különbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivából történő kilépés esetén hogyan kell számolni az áttérési különbözetet az alábbi adatok alapján: Kivába belépés napja 2017.01.01 Kivából kilépés napja: 2019.12.31. Társasági adóba belépés napja: 2020.01.01. Ebben az esetben a 2016., a 2017. és a 2018. évi eredménytartalékot kell figyelembe venni az áttérési különbözet számításánál, a 2019. évit már nem, mert az a 2020. évben képez eredménytartalékot? Példa: 2016. évi eredmény (veszteség) -500 000 Ft (2017 évben képez eredménytartalékot) 2017. évi eredmény (nyereség) 65 000 Ft 2018. évi eredmény (nyereség) 2 700 000 Ft 2019. évi eredmény (nyereség) 8 500 000 Ft Áttérési különbözet számítása: -500 000+65 000+2 700 000 Ft = 2 265 000 Ft, melyből a kifizetett osztalékot és a tárgyi eszközök könyv szerinti értékét levonva kell lekötött tartalékot képezni. Ezt a lekötött tartalékot kell a fejlesztési tartalék szabályainak megfelelően 4 éven belül beruházásra felhasználni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor 9 százalékos társasági adót kell fizetni utána, késedelmi pótlék felszámítása nélkül. Melyik évre, évben kell a társasági adót bevallani, megfizetni? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel:

Kiva hatálya alatti gazdasági társaság – létszámkorlát Kérdés

Gazdasági társaság a kiva hatálya alá tartozik, melynek egyik feltétele, hogy a létszáma nem haladhatja meg a 100 főt. A cégnél jellemzően több a női munkavállaló és ebből eredően a gyeden és gyesen levő kismama is. Ezen munkavállalóinkat szükséges lenne pótolni, hogy a gazdasági feladatainkat teljesíteni tudjuk, ez immár 10 főt jelent. Kérdésünk: a tartósan távol levők: értsd kismamák ezen helyzetben beleszámítanak a kiva létszámkorlátjába vagy sem? Ha új dolgozókat veszünk fel, akkor meghaladjuk a 100 főt és akkor az adózási szabályokat megsértjük ezzel, vagy ezen csoportot nem kell figyelembe venni a létszám megállapításánál? Kérem a segítő válaszukat azon vonatkozásban is, hogy ezt feloldandóan a NAV felé van-e bejelentenivalónk vagy egyéb kötelezettségünk! Köszönettel: Toronicza István

Viszlát, külön egyéni járulékok! Adóváltozásokat összegez a PM Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv hét adós pontjából már négy hatályba lépett – tudatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Adók csökkentéséről, közterhek összevonásáról, egyszerűsítésekről beszélt az államtitkár Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv hét adós pontjából már négy hatályba is lépett. A kisvállalati adó (kiva) mértékének, valamint a szálláshely áfájának csökkentése 2020. január 1-jétől könnyít majd a vállalkozások terhein. Az adórendszer egyszerűsítésére vonatkozó szabályok is jövőre alkalmazhatóak azzal, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kivezetésében érintett vállalkozókat az áttérésben már szeptember végétől segíti a Pénzügyminisztérium – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-nek.

Beruházással kapcsolatos kifizetés a kivában II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi ugyanilyen tárgyú kérdéshez hasonló további kérdésünk is felmerült: A Kiva tv. 20. § (7) bekezdése szerinti beruházással kapcsolatos kiadásnak számít-e a beruházásra felhasznált pénzügyi lízing adóévi törlesztésének tőkerésze? Ha igen, akkor további kérdés lehet a lízing lejáratakor (vagy megszakításakor), hogy van-e valamilyen speciális teendő a kiva alapjával kapcsolatban, ha az eddigi lízingbevevő a korábbi években a lízingtörlesztést beruházási kiadásként levonta a kiva alapjából, majd lejáratkor mégsem él a vételi jogával, és emiatt a tárgyi eszközt ki kell vezetni a könyvekből? Válaszát előre is köszönöm!

Kivás adózó szochója az ügyvezető esetében Kérdés

Kérdésem, jól értelmezem-e, hogy a kivás kft. ügyvezetőjének munkabére (munkaviszonyban végzi az ügyvezetést) után sem kell szochót és szakképzési hozzájárulást fizetni, viszont a munkabére után negyedévenként meg kell fizetni a 13 százalékos kivát?

Ön tudja már, mit választ az eva helyett? Számoljon velünk! Cikk

A „nyári adócsomag” megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A pillanatnyilag az eva hatálya alatt működő kisvállalkozásoknak legkésőbb év végéig kell dönteniük, hogy a továbbiakban milyen adózási módra térnek át. Számolja ki legújabb kalkulátorainkkal, hogy az ön számára mely adózási forma lenne a legkedvezőbb!

Segítséget kapnak az áttéréshez az evások Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb, adórendszert egyszerűsítő pontja lép hatályba jövőre. 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), a Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral is segíti a vállalkozókat új adózási formát választani helyette – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t szerdán.

Kivás és taós cég összeolvadása Kérdés

Tisztelt Szekértő! Egy kft., amely a kiva hatálya alá tartozik, 2019-ben beolvadna egy másik kft.-be, amely a tao hatálya alá tartozik. A beolvadás dátuma 2019.09.30. A beolvadás előtt vissza kell-e lépni a kivából a tao hatálya alá, vagy a tao hatálya alá tartozó cég lépjen be a kivába? Mik az előírások, és mire kell ügyelni ez esetben? Tisztelettel: Kecskemétiné Hk

Nem sietik el a döntést az evások Cikk

A nyár elején még evás vállalkozások alig több mint 3 százaléka, mindössze 570 jelentkezett ki mostanáig az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól – írja az mfor.hu.

Változások a kisadózásban. Rámozdult a katásokra a NAV Cikk

A többnyire csak „nyári adócsomagként” nevezett törvények közül az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló a 2019. évi LXXII. törvény tartalmazza a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályainak változásait, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény pedig 2020-tól kivezeti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a kkv szektor számára elérhető adózási módok sorából.

Teendők, ha év közben lép ki a kivából Cikk

Elég gyakori, hogy a vállalkozásoknak a naptári év közben megszűnik a kivaalanyiságuk, valamely – megszűnéssel járó – gazdasági esemény bekövetkezése miatt. A cikk azt foglalja össze, hogy milyen teendői vannak ez esetben a vállalkozásnak.

Kivaválasztás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereskedelemmel foglalkozó kft., amelynek az árbevétele 1,6 milliárd forint felett van. Tulajdonosai 50-50 százalékban magánszemélyek. Ez a 2 (40-40%) magánszemély és egy 3. magánszemély (20%) alapít egy másik kft.-t, amely szerződéses kapcsolatban fog állni az eredeti kereskedelmi kft.-vel, tevékenységük eltérő lesz, de fognak nyújtani egymásnak szolgáltatásokat (tanácsadás, bérbeadás) és a jövőben természetesen külső ügyfeleknek is. Az új kft. gondolkodik a kiva választásában induláskor, a másik kft. árbevétel/létszám adatait figyelembe kell-e venni annak eldöntése során, hogy lehet-e kivaalany az új társaság? Segítségüket előre is köszönöm.

Nyugdijas ügyvezető jogállása és a kiva Kérdés

Társasági szerződésbe foglalva hogy az ügyvezető munkaviszonyban dolgozik háziorvosi feladatok lát el. A kft. a betegellátást az orvoson keresztül gyakorolhatja. Háziorvos elment nyugdíjba, de a mai napig rendel. A kft. belépett a 2018-ban a kivába. 2019. január 1-jétől a nyugdijasokat ki kellett jelenteni, de nem jelentettük ki, mert nyugdijasként munkaviszonyban van, munkabért kap és a bér ellenében ellátja a rendelést és az ügyvezetői feladatokat is a társasági szerződés szerint. A bérébőll csak szja-t vonunk. A kiva azt mondja, hogy a bérköltség az adó alapja. Kicsit furcsa helyzet van a tb, a kiva és a számviteli fogalmak között. Más kollegáktól tudom, hogy nagyon sok társaságnak vannak nyugdijba ment ügyvezetői, akik a Ptk. szerint az átdolgozott társasági szerződésekben is munkaviszonyban látják el a feladatokat. Ahol nem munkaviszony van ott ellenszolgáltatás nélkül ügyvezetők, és fizetik a hétezervalamennyit, és igy mennek el a 08-as bevallások is. Kérem segitsenek a tisztánlátásban, vagy ha hibáztunk, annak javításában. Köszönöm Bozsóki Margit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs