753 találat a(z) kiva cimkére

Kiva adóalap kiszámítása 2019. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivabevallás pénztár értékének tárgyévi csökkenése sor kitöltésének számításában szeretnék segítséget kérni. 2013. óta kiva adót választó cégről van szó. 2019. évi összes bevétel: 29 070 ezer forint, pénztár kimutatott értéke 2017. évi nyitómérleg adat: 9 364 ezer forint. 2018. évi zárómérleg pénztár összege: 2 713 ezer forint, 2019. évi zárómérleg pénztár összege: 1 632 ezer forint. Ezen adatok szerint milyen adat kerülhet a a nyomtatvány 9. sorába? Tisztelettel: Nagy Józsefné Glove Bt.

Munkabérből levont járulékokra fizetési halasztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás (kivás kft.) nem tartozik egyik kedvezményezett körbe (koronavírus kormányrendeletek) sem, akkor lehet kérni a 1. március bérekből levont járulékok és szja, 2. béren kívüli juttatások utáni szja és szocho, 3. negyedéves kiva, 4. havi áfa NAV felé történő elutalásának halasztását? Esetleg részletfizetés kérését? Előre is köszönjük a választ!

Kivás kft. osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019 01.01 évben kiva szerinti adózásra áttért kft. a 2019-es nyereséggel lezárt adóévre osztalékfizetést hagyott jóvá. Így a 2019. adóév eredményéből 5 millió forint osztalékot kifizetését hagyták jóvá, melynek kifizetése 2020 februárjában megtörtént, ez a 2008-havi bevallásban szerepel is, ott a 15 százalék szja-levonás megtörtént , a szocho-kötelezettségről nyilatkozat került (a könyvelés felé) leadásra, melyben jelzik hogy a 2020. adóévben munkabérből származó jövedelmük eléri a 3 864e szocho-alapot, így az osztalék után ebbéli kötelezettségük nem keletkezik. Kérdésem az lenne, hogy így az osztalékfizetés (amely nem osztalékelőleg) jogszerű-e? És másik FONTOS kérdésem, hogy a jóváhagyott (és 2020 februárjában kifizetett) osztalékot melyik bevallásban kell szerepeltetniük? A 2019. évi elszámoló (2019KIVA) vagy a 2020. évi előleg (2020KIVA) bevallásban? Válaszát előre is megköszönve további tisztelettel: Szitás Imréné könyvelő

Cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése Cikk

A koronavírus miatt több cégnél felmerült a cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése. A cikk ennek jogi hátterét, illetve a „szüneteltetés” alatti tennivalókat vázolja. Nem foglalkozik a munkavállalással kapcsolatos jogi kérdésekkel, de a foglalkoztatásukkal kapcsolatos közterhek bevallását, fizetését érinti.

Fejlesztési tartalék + kiva Kérdés

Kedves Szakértő! 2017-ben fejlesztési tartalékot képeztünk a cégnél. 2018. 07. 01-jétől beléptünk a Kkiva adózás hatálya alá. Kérdésünk az, hogy jogosultak vagyunk-e 4 évig ezt felhasználni, vagy önrevízióval fizessük vissza a társaságiadó-kedvezményt ?

2008-as bevallás, a kiva és a 60 eurós napidíj Kérdés

1.) Nemzetközi árufuvarozással foglalkozó cég a gépkocsivezetőknek adómentesen fizet 60 euró napidíjat. A 2008 bevallás M lapján hová kell beállítani, és milyen kóddal? 2.) Az adómentesen fizetett külföldi 60 euró napidíj képez-e kivaalapot? Köszönettel: Négyökrűné

Kiva – értékcsökkenés Kérdés

Elszámolható-e értékcsökkenés a kiva alatt a korábbi és az újonnan beszerzett eszközökre – a számvitel szerinti 10%? Üdvözlettel: Csengődi Mária

Adónemváltás 2. Kérdés

Nagyon köszönjük Surányi Imréné szakértő asszony adott válaszát az Adónemváltás címen feltett kérdésre. A kérdés arra vonatkozott, hogy 2018-ban még szocho-kötelezettség került előírásra passzív elhatárolásként a 2018. év után járó jutalom után, 2019-ben pedig a kifizetéskor már a kiva hatálya alá tartozik a társaság, tehát a kérdés arra vonatkozott, hogy a kifizetés kivaalap lesz-e. Erre szeretnénk kérni megerősítést.

Adó- és járulékfizetési könnyítések: itt a rendelet, pontosan kiket érint Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben a 61/2020. számú kormányrendelet, amely a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályait és egyes új intézkedéseket tartalmazza. Pontosítja azoknak az adózóknak a körét, amelyek adó- és járulékkedvezményekben részesülhetnek, és tartalmazza a katafizetési könnyítésben érintett vállalkozások bővített listáját. A rendelet a kihirdetését követő naptól, azaz március 24-étől hatályos.

Koronavírus miatti taxis vállalkozás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személyszállítással foglalkozó egyszemélyes kft.-ben a szolgáltatást végző tag tagi jogviszonyban kapja a munkabérét, és a vállalkozás a kiva szerint adózik. Az lenne a kérdésem, hogy a koronavírus miatti adózási kedvezmény szerint a tagi jogviszonyos munkavállaló után márciustól júniusig milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak és a munkavállalónak? Valamint kell-e kivaelőleget bevallani és fizetni? Ha igen, mi lesz a kiva alapja? Kell-e valamilyen bevallást beadni az átmeneti kedvezmény igénybevételéhez? Válaszát előre is köszönöm.

Minimál taoalap katáról taora történő áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szipszer Úr! Iparűzési adóra vonatkozó kérdésemre köszönöm szépen a válaszát! A másik kérdésemre kérem, szíveskedjen válaszolni! Íme újból a kiindulási alap. Egy 2018-ban alapított bt. beltagja 2019. 06. 28-án eladta üzletrészét egy kft.-nek, így az adóhatóság ezzel a nappal megszüntette a bt. kataalanyiságát. A bt. 2019. 07. 22-én kérte a kivára történő áttérését. Kérdés: a fenti paraméterek alapján kell-e a bt.-nek minimál taoalapot megállapítania, ha egyébként a 06. 29. – 07. 31. közötti időszakban veszteséges volt? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Nyílt végű pénzügyi lízing kiva alatt Cikk

Gazdálkodó szervezetek esetében a személygépkocsi beszerzésének egyik legkedveltebb formája a pénzügyi lízing. Mi történik azonban akkor, ha a lízingbevevő kiva alanya, és a lízing lejártakor nem ő, hanem a kft. magánszemély ügyvezetője veszi meg az autót? Olvasónk kérdését Nagy Norbert adószakértő válaszolta meg.

Kiva - értékvesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság 2019. évi záráskor a vevők egyedi értékelése alapján az 1 000 e Ft értékű követelésére, amely 2016.11. 20-án járt le 50 százalék mértékű értékvesztést kíván elszámolni. 2019-ben a kiva adózási módot választotta. Kérdésem: a 2019. évi kiva alapjánál mit kell figyelembe vennie növelő és csökkentő tételként? Köszönettel!

Céltartalék a kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két vevőnk is garanciális kötelezettségekre visszatartott az általa fizetendő vételárból. A kivában hogyan alakul a garanciális kötelezettségekre történő céltartalékképzés? Kötelező-e képezni? Válaszát előre is köszönöm.

Nyílt végű pénzügyi lízing kiva alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., amely a kiva alanya, személygépkocsit vásárol nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A személygépkocsit cégautónak használja, ami után a cégautóadót megfizeti. Nem vezet útnyilvántartást, így él az 50 százalékos áfalevonási jogával a lízing törlesztőrészletek tekintetében. A gépkocsi átvételekor megfizeti az önrészt, aminek szintén az áfatartalom 50 százalékát visszaigényeli (ha jól gondoljuk). A futamidő végén a meghatározott maradványértéken nem ő vásárolja meg, hanem a kft. ügyvezetője mint magánszemély. Kérdésünk az lenne, hogy a kezdő önerő és a havi törlesztőrészletek befolyásolják-e a kivaalapot, illetve a futamidő végén azzal, hogy a személygépkocsi nem került a kft. tulajdonába, felmerül-e esetleg adóügyi tennivaló, gondolunk itt esetleges számlázásra, áfafizetésre, vagy ajándékozási ügylettel kapcsolatos vonzatokra a szerző magánszemély és a kft. között.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs