753 találat a(z) kiva cimkére

2020. 02. 17-ei kérdésre adott válasz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tegnapi kérdésemre adott gyors válaszát nagyon köszönöm. A témában megjelent korábbi válaszok olvasása azonban továbbra is elbizonytalanít, mert ellentmondásos információkat tartalmaznak a kiva előtti utolsó üzleti évben keletkezett eredmény áttérési különbözetbe történő beszámításánál (2019. 11. 20-22-ei válasz pl.). Ugyancsak ellentmondásos információkat találtam a tao időszak alatt képződött eredménytartalék terhére történő osztalék beszámításával kapcsolatban. Ebből kifolyólag próbálom célirányosabban megfogalmazni a kérdésem. Adott társaság 2017. 02. 01-jével tért át a kiva alá. 2017. 02. 01-jével eredménytartalékba került az 1 hónap eredménye, 35 e Ft. 2019. 12. 31-éig kivaalany volt. 2017-es adózott eredménye 1 316 e Ft, a 2018. évi - 385 e Ft. 2018. évben jóváhagyott osztalék 1000 e Ft, amelyből 84 e Ft tao időszaki eredménytartalék terhére, részben a 2017. 02. 01-jével eredménytartalékba kerülő adózott eredmény terhére (amely az áttérési különbözet számításának kiinduló összege). Beruházása volt a kivaidőszak alatt, de a 2019. 12. 31-ei záró beszámolóban az eszközök értéke nulla. Hogy alakul ebben az esetben az áttérési különbözet számítása? Mi a teendő a 2017. évben a kivaidőszak alatt tao-s eredménytartalékból történt tőkeemeléssel? Ez tao-alap növelő tétel lesz a záró taobevallásban? Köszönettel. Elnézést, ha kissé bonyolultra sikerült a kérdés, de sajnos a törvény szövege és a korábbi válaszok nem egyértelműek. Nagyon sok a bizonytalanság e területen.

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Kiva – utólagosan elszámolt kifizetések elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérnénk a segítségét. A kisvállalati adó (kiva) hatálya alá bejelentkezett, a számviteli törvény hatálya alá tartozó, normál üzleti éves vállalkozásnál (kft.), amely a hipában is az adólap egyszerűsített módját választotta, az adóévet (jelen esetben a 2019-es adóévet) követően elszámolt, de az adóévet érintő jövedelmek, kifizetések (például jutalom), valamint az ezek alapján számítandó hipa, valamint kiva összegét hogyan kell helyesen elszámolni a könyvekben? Alapjában véve, a számviteli törvény értelmében, a mérlegkészítésig (adott esetben 2020. februárban) felmerülő elszámolások terheit vissza kell határolni arra az évre (2019-re), melyet érintenek, a személyi jellegű ráfordítások közé. A kiva alapja azonban csak az adóévben járulékalapot képező jövedelem lehet, vagyis ezen utólagos kifizetések nem képezhetik a kiva (illetve ezen keresztül a hipa) alapját abban az évben, ahová vissza kell terhelnünk. Helyesen gondoljuk-e, hogy az utólag elszámolt jövedelmekre jutó kiva és hipa számított összege nem határolható vissza az adóévre, és annak összege csak a 2020. adóévben fog adóként megjelenni a könyvekben, és így a beszámolóban? Kérjük, szíveskedjen a tételek helyes főkönyvi elszámolását is részletezni! Köszönettel: Anita

Városi autó – MOL Limo-bérlés Kérdés

Tisztetl Szakértő, az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell kezelni a bérelhető, elektromos autók számláit? Budapesten egyre több ilyen szolgáltató van (MOL Limo, Greengo), és a könyvelt társaságoknál találkoztam ezekkel a költségekkel. Általában ezek 1-3 ezer forintos költségek egy-egy alkalommal és nem lehet személyhez rendelni, mert nem lehet tudni, hogy a cégből ki használja. Elszámolható egyes meghatározott juttatásként? Vagy bérként kell adóztatni? A szocho/szakképzési hozzájárulás elszámoláson túl van valami más is, amire figyelni kell akkor, ha ez a cég kivás? Köszönettel!

Egyre népszerűbb a kiva Cikk

Mostanáig mintegy 51 ezer cég tért át a kisvállalati adózásra (kiva) – közölte a Magyar Hírlappal Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Iparűzési adó Kérdés

A következőben szeretném a segítségüket kérni: van egy kft.-t aki kiva szerint adózik. Van-e lehetőség arra, hogy az iparűzési adóban minden évben változtassa az adózási módszerét? Például 2018. évben az iparűzési adót kiva adóalanyként fizette meg és 2019. évben pedig a normál szabályok szerint vallja be és fizesse meg. Van-e erre valamilyen szabály mint például az áfánál, ha túllépi az alannyi adómentes határt akkor két évig nem jelentkezhet ki az áfa hatálya alól? Elég-e ha a bevalláson jelzi hogy ő abban az évben melyik adózási módszert választja? Köszönöm előre is a segítséget!

Kiva-áttérési különbözet Kérdés

Egy kft. 2020.03.01-jétől szeretné indítani a végelszámolást. A cég 2018.01.01-jétől 2020.02.29-éig kivás, 2020.03.01-jétől a végelszámolás miatt visszakerül a tao alá. A visszatérés miatt áttérési különbözetet kell számítani, és ebben kérném a tanácsukat. 2017. év adózott eredménye (TAO) 9 100 ezer nyereség. 2018. évi adózott eredmény (kivás) 3 000 ezer nyereség. 2019. évi adózott eredmény (kivás) -14 000 ezer veszteség. 2020.01-02. hónapra várható adózott eredmény (kivás) - 500 ezer veszteség. 2019-ben volt még 9 000 ezer jóváhagyott osztalék még a tao eredménytartalék terhére. Jól gondolom-e az áttérési különbözet számítását? Áttérési különbözet = 9 100+3 000-14 000= -1900. Vagyis nem kell lekötött tartalékot képezni. A 2019-ben jóváhagyott osztalékkal kell-e valamit tenni, mert 2019-ben csökkenti az eredménytartalékot, viszont még a taós eredménytartalékból lett jóváhagyva.

Kiva adóalap-csökkentő (tenyészállat) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020.01.01-től a kiva hatálya alá tartozik. Állattenyésztéssel foglalkozunk. A taós időszak alatt képződött elhatárolt veszteségünk. A vemhes üsző korosbítását tehénné beruházásként kezeljük Kérdésem a következő: A korosbítás összegéig az elhatárolt veszteséggel a személyi jellegű kifizetések terhére csökkenthetjük-e az adóalapot? Válaszát előre is köszönöm.

Munkahelyi masszázs elszámolása Kérdés

Szeretnénk dolgozóinknak lehetőséget biztosítani, hogy munkaidőben 15-20 perces masszázst vegyenek igénybe. A masszőr leszámlázza a szolgáltatást cégünknek. Ez hogyan számolható el, illetve milyen adóvonzata van (kivaalanyok vagyunk).

Kiva-kedvezmény utólag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás kft. megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaz, de 2019-ben a kedvezményt nem vette figyelembe a kiva-előleg bevallásoknál, mert az alkalmazott nem mutatta be a komplex minősítéséről szóló igazolását. (Ami alapján egyébként jogosult lenne a kedvezményre.) 2020. januárban végül leadta az említett igazolást. A kérdésem az lenne, hogy a kft. igénybe veheti-e 2019-re a kedvezményt? Ha igen, akkor miképpen? A negyedéves kivás előlegbevallások önrevíziója szükséges ehhez, vagy megteheti, hogy a májusban határidős éves elszámoló bevallásában veszi figyelembe? Csatolni kell a bevalláshoz az igazolást, vagy elég ha csak megvan? Köszönöm!

Kivás cég negatív eredménytartaléka Kérdés

Egy 2012-ben alakult – akkor még társasági adóalany kft. – 2012. évi eredménye 873 355 forint veszteség volt. A társaság 2013-ban bejelentkezett a kiva hatálya alá. A társaság 2019-ben cég végelszámolással történő megszüntetése mellett döntött. A végelszámolás kezdő időpontja 2020. január 1. A társaságnak 2013–2018 közötti időszakban 1 111 e forint pozitív eredménytartaléka keletkezett. A 2019.12.31-es fordulónappal elkészített beszámolójában 457 e forint veszteség került kimutatásra. A kft.-nek így összességében társasági adós időszakából 873 e forint negatív eredménytartaléka van, a kivás időszakból pedig 654 eFt (1111 e forint – 457 e forint) pozítív eredménytartaléka keletkezett. Osztalékot nem tud fizetni mivel két időszak eredménytartaléka összességében negatív. Kérdés: kell-e a kiva alpját növelni a 654 e forint kivás időszak pozítív eredménytartalékával? Ha igen felmerül-e ezen összeg után szja, illetve szochofizetési kötelezettség? Köszönettel: Lovász János

Támogatások elszámolása, ha egy társaság visszatér a KIVA-ról a társasági adóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019-ben a kiva szerinti adózást választotta. 2020.01.01-től visszatért a társasági adózás alá. A 2020-ban megkapott, 2019 évre vonatkozó területalapú támogatásokat elszámolhatja a 2019-es bevételek között és időbeli elhatárolást képezhet? Köszönettel Nagyné

Ipa-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés esetében van a cégnek beszámolókészítési kötelezettsége, mivel kikerül a kiva hatálya alól. https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_6_IPA_bevallas_sbg Az ipa-ban a normál adózás szerint adózott kiva időszak alatt (bevétel csökkentve az anyagköltséggel). Így akkor most a cégnek van soron kivüli bevallási kötelezettsége vagy nincs? A jogutódnak az önkormányzatnál korábban telephelye, a beolvadástól pedig székhelye van.

Kiva áttérési különbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beolvadás miatt a jogutód cégnek át kell térnie kiváról tao-ra. Az átértékelési tartalék számításával kapcsolatban kérnék segítséget, hogy jól gondolom-e. A kiva alatt összességében veszteséges volt a cég, a veszteség összege 83 900 e forint (vagyis az eredménytartaléka ennyivel csökkent a mérlegben a kiva időszaka alatt), és volt tárgyi eszköz beszerzése, melynek a könyv szerinti értéke a kivaalanyiság megszűnésekor 17 731 e forint, akkor az áttérési különbözet minusz 101 631 e forint, így 101 631 e forint elhatárolt veszteséget visz át a következő 5 év tao-s időszakára, amivel az eredményt majd csökkentheti? Illetve a beszerzett eszközök után a tao-ban már nem számolhat el értékcsökkenést?

Kiva belépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019. évi adatok alapján bejelentkezett a kiva adózás alá. 2019-ben több tehergépkocsit vettünk, szeretnénk eszközberuházás címén adóalap-kedvezményt igénybe venni (mivel elég jelentős a nyereségünk). Kérdésünk: lehetőségünk van-e erre, így hogy szeretnénk a 2020.01.01-jétől a kivába belépni. Úgy tudjuk fejlesztési tartalékot nem vehetünk igénybe, mert az kizáró ok a kivába való átlépésbe. Köszönöm előre is válaszát! Práczkyné Ress Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs