753 találat a(z) kiva cimkére

A vállalkozások kedd éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot a teljes évre Cikk

A vállalkozások december 31-én éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot, a határidő lejártáig választható a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózók tételes adója (kata), ha a teljes 2020-as adóévben így adózna a vállalkozó – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

Áttérés kiváról társasági adóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi kérdéseben! Ügyfelem 2019. július 31-éig a kiva adóalanya volt, 2019. augusztus 1-jétől pedig újra társasági adóalany. Az osztalék utáni adót adót kiváltó adó levezetése kapcsán az alábbiakat szeretném kérdezni: - Az osztalék utáni adót kiváltó adóalapot, ha jól értelmezem lekötött tartalékként kell kimutatnom,és a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznom. Szeretném kérdezni, hogy ezt a 0731-i záróbeszámolómban ki kell mutatnom, elő kell írnom Eredménytartalék-Lekötött tartalék mérlegsorokat érintve? - Miért kell ezt az adóalapot elkülönítenem fejlesztési tartalékként, beruházásra felhasználni, miért nem veheti fel egyből osztalékként? - Az osztalék utáni adót hogyan és mikor írom elő a könyvekben? - A kivás időszak eredménytartalékát és adózott eredményét hogyan tudja felvenni a tulajdonos? Ugyanúgy majd jóvá kell hagynom a tao időszak alatt és az szja-t meg kell fizetnie? - Arra az adóalapra, amelyet az osztalék utáni adó terhelt újra meg kell fizettetni a személyj jövedelemadót? - Van esetleg javaslata arra, hogy a záró kiva bevallásban/beszámolóban hogyan tudom az osztalék utáni adót kiváltó adóalapot csökkenteni? Legyen szíves segíteni abban, hogy ezzel hogy mennyi adót be kell fizetni miért jár jobban a cég/mit vált ki vagy nyer vele? Köszönöm szépen a segítségét! Bakonyi Eszter

Már kapható a HVG ADÓ 2020 különszáma! Cikk

Az idén többször is nekifutott az Országgyűlés az adótörvények módosításának: nyári csomagban három törvénnyel végezték a nagyobb átalakításokat, majd jött a szokásos őszi csomag, kisebb fazonírozásokkal. Ezzel párhuzamosan majdnem tucatnyi olyan javaslatról tárgyaltak és döntöttek az őszi csomag elfogadása után a képviselők, amelyek zöme inkább jogharmonizációs jellegű.

Kiva pénztár mentesített értékének meghatározása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2. § 23.pontja alapján a pénztár mentesített értéke: a tárgyévi összes bevétel 5 százaléka, de legalább 1 millió forint vagy az adóalanyiság első évének nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke. Kérdéseim: 1. A mentesített érték meghatározásának módját (5 százalék vagy 1 millió forint vagy az adóalanyiság első évének nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke) évente lehet változtatni vagy kötelező az első évben alkalmazott módot használni? 2. Amennyiben az adóalanyiság első évének nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke pl. 10 millió forint, akkor ez lesz vagy lehet a pénztár mentesített értéke a későbbiekben is? 3. Csak megerősítésként: a tárgyévi összes bevétel alatt az egyéb, illetve a pénzügyi műveletek bevételeit is érteni kell?

57 ezer cég kap levelet a NAV-tól Cikk

A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyi közterhet spórolhat meg. A tájékoztató leveleket az érintett cégek elektronikus tárhelyeire (cégkapu) helyezi ki a NAV.

Indul a leendő kivások tájékoztatása Cikk

A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyit spórolhat közterhein. Az érintetteknek érdemes megfontolni a kivára váltást, mert összességében 24 milliárd forintnyi adót takaríthatnak meg jövőre – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Áttérési szabályok katára, illetve kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy milyen áttérési szabályokat szükséges alkalmazni kiváról katára, illetve eváról kivára történő áttérésnél társas vállalkozás esetében. Köszönettel várom segítségét!

Kiva Kérdés

Társaságunk ügyfélköréhez tartozik egy szolgáltató társaság. A szolgáltató társaság cégvásárlás előtt áll. A megvásárolni kívánt cég a kisvállalati adó szerinti adózás alá tartozik. Kérdés: 1. A megvásárolt kivás cég tulajdonosa lehet-e társaság? 2. A kiva szerinti adózó cég a tulajdonosváltást követően is kiva szerinti adózás alá fog-e tartozni? Válaszukat előre is köszönöm!

Adóterhelés: harminc hellyel jobb pozícióban a listán Magyarország Cikk

Harminc helyezéssel előrébb lépett Magyarország a Világbank Paying Taxes rangsorában a tavaly közzétetthez képest, így az 56. helyen áll.

Kiva-tao áttérési különbözet Kérdés

T.Pölöskei Pálné! Nagyon köszönöm az alábbi kérdésemre adott válaszát(https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_20_KIVATAO_atteresi_kulonbozet_vat), de számomra nem egészen világosak az alábbiak: 1. Nem értem, hogy a 2017.évi adózott tao-s eredmény miért nem számít bele az áttérési különbözetbe, hiszen ez az eredmény 2018.01.01-jén került átvezetésre az eredménytartalékba, mely már kivás időszak volt. (9000 ezer) dr.Császár Zoltán itt megjelent cikkéből idéznék: "Ez egyfelől azt jelenti, hogy a korábban a társasági adó hatálya alól a kisvállalati adó hatálya alá áttérő társaságnál a kivára történő áttérést megelőző utolsó (társasági adóval érintett) évében keletkezett adózott eredmény – amely a következő év elején kerül az eredménytartalékba – kiva időszak alatt keletkezett eredménytartaléknak minősül, és így figyelembe kell venni annak összegét a Katv. 28. § (4a) bekezdés szerinti úgynevezett áttérési különbözet számításánál." Vagyis az én példámnál maradva ha a végelszámolás 2020.01.01-jén kezdődik akkor az áttérési különbözet (9.000+2900=11900) vagyis 2017.évi+2018.évi adózott eredmény. Ha a végelszámolás 2020.02.01-jén kezdődik akkor az áttérési különbözet (9000+2900-13800) vagyis -1900. (2017+2018+2019 évi adózott eredmény) 2. Fentiekből következően nem értem az Ön által megállapított -9000 eredménytartalék összegét Előre is köszönöm a válaszát!

Tárgyieszköz-értékesítés kiva alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállakozásunk, mely a kiva hatálya alá tartozik, értékesít egy ingatlant. Az érték jóval meghaladja a könyv szerinti értéket. Van az értékesítésnek hatása a kiva alapjára?

Kivás kft. ügyvezető jövedelmei Kérdés

Egy kiva szerint adózó kft. ügyvezetője munkabére a kiva-törvény szerint adózik, tehát csak 13% adót fizet (szocho, szakképzési hozzájárulás, nyugdíj-, eü. járulékot nem fizet). Máshonnan is van munkabére és egyéb jövedelme. Kérdésem, hogy az szja-bevallásában hogyan fog elkülönülni a kiva szerint adózott és más (munkabér és egyéb) jövedelme.

Kata, kiva, eva – Mit tartalmaz az őszi adócsomag a kisadózók számára? Cikk

Könyvelő- és bérszámfejtő-barát időzítéssel, 2019. november 12-én késő délután került fel az országgyűlés honlapjára a 2020-as őszi adócsomag, mely a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” címet viseli (T/8015. számú törvényjavaslat), előadója pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

A NAV átvehetné a cégektől az áfabevallást Cikk

Magyarországon hatalmas adminisztrációs teher sújtja a vállalkozásokat. A PM szerint egy kisvállalkozás akár az árbevételének 2,5 százalékát is kénytelen az adózáshoz kapcsolódó költségekre fordítani. Ennél még az iparűzési adó is kisebb kiadás. A PM terve, hogy ezt 2021-re gyökeresen megváltoztassa, olvasható a Niveus Consulting Group a kormány kkv-stratégiájára kiadott kommentárjában.

Katás és kivás időszak kezdete átalakulás, egyesülés, szétválás esetén Cikk

A joggyakorlat során gyakran felmerülő kérdés, hogy mely időpontban keletkezik a kisadózókról szóló törvény szerinti adóalanyiság egy átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejött gazdasági társaság esetén. Bár a két adónem szabályozása ugyanazon törvényben található, a kisadózó vállalkozások tételes adójára, illetve a kisvállalati adóra vonatkozó szabályok eltérően rendelkeznek arról a jogi helyzetről, amikor az átalakulás, egyesülés, szétválás keretében létrejövő jogalany kíván belépni a kata, illetve a kiva hatálya alá.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs