143 találat a(z) civil szervezet cimkére

FM-pályázat civil szervezeteknek Cikk

A Földművelésügyi Minisztérium pályázatot hirdetett az agrárágazati civil szervezetek számára.

Mikor válok tb-kifizetőhellyé? Kérdés

Civil szervezet vagyunk, és a létesítő okirat céljainak megfelelően képzéseket tartunk. 2016. évben 37 megbízási szerződést kötöttünk oktatókkal hosszabb időtartamra (fél év). Az oktatók közül végül 9 megbízott oktatott, és kapott megbízási díjat (ők tb-szempontból biztosítottá váltak). Előre nem tudtuk, kinek, mennyi lesz a megbízási díja, ezért mindenkit bejelentettünk. Törölhető-e 28 megbízott bejelentése, ha nem kapott megbízási díjat, mert nem tartott oktatást a szerződés időtartama alatt? Hogyan kell figyelembe venni a tb-kifizetőhellyé válásnál a 100 fős létszámhatárnál azokat a megbízási szerződéseket, amelyek végül nem keletkeztettek volna bejelentési kötelezettsége, de mivel ezt előre nem tudtuk, óvatosságból inkább mindenkit bejelentettünk. Pontosan a kifizetőhellyé válásnál hogyan kell ezt az esetet figyelembe venni? A bejelentés számít vagy a tényleges biztosítási jogviszony keletkezése (ami a tényleges kifizetés alapján állapítható meg)? Idén több mint 100 képzővel kötöttünk egyéves szerződést, és előre nem tudjuk pontosan, ki, mennyit fog oktatni, és ezután mennyi megbízási díjra lesz jogosult. Hogyan kell helyesen a fentieket a kifizetőhellyé válás szempontjából figyelembe venni?

Módosult a civil szervezetekre vonatkozó törvény Cikk

A civil szervezetek működésére és nyilvántartására vonatkozó törvények ma hatályba lépő módosításai a civilekkel kapcsolatos eljárások gyorsítását és egyszerűsítését célozzák – közölte Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Márciustól gyorsulhat a civil szervezetek nyilvántartásba vétele Cikk

A civil szervezetek működésére és nyilvántartására vonatkozó törvények március 1-jén hatályba lépő módosításai a civilekkel kapcsolatos eljárások gyorsítását és egyszerűsítését célozzák – közölte a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Civil szervezet önkéntesének díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az önkéntes munkával kapcsolatban két kérdésem is felmerült: 1. Egy civil szervezetnél önkéntesek dolgoznak, akik ingyenesen végzik a munkájukat. A 350/2011. kormányrendelet alapján az önkéntes munkadíja, amit elszámolhat a szervezet, a mindenkori minimálbér 160-ad része. Lehet-e ennél többet elszámolni? 2. A 2005. évi LXXXVIII. törvényben található, hogy nem minősül ellenszolgáltatásnak a fogadó szervezet által az önkéntesnek a közérdekű önkéntes tevékenységéért nyújtott jutalom, feltéve, hogy annak éves összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér mindenkori havi összegének húsz százalékát. Ez az szja törvény alapján adómentes juttatásnak minősül? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Civil szervezet Kérdés

Vadásztársaság átadja a tulajdonában és nyilvántartásában lévő fegyvereket egy másik vadásztársaságnak, ellenérték felszámítása nélkül. Hogyan kell az átvevő egyesületnél – amely kettős könyvvitelt vezet – lekönyvelni ezt az eseményt, és van-e adófizetési kötelezettsége az átvevőnek?

Szja 1+1%: külön kell rendelkezni, ha a NAV készít bevallástervezetet Cikk

Aggódnak a szja 1 százalékára váró szervezetek, hogy ha a NAV által elkészített adóbevallási tervezet automatikusan adóbevallásnak minősülhet, sok adózó megfeledkezik rendelkezni az 1+1 százalékról, sőt vannak, akik azt hiszik, hogy ezt a „kényelmi” adóbevallást választóknak erre nincs is lehetőségük.

Civil szervezet által adott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány a közhasznú céljához vásárolt tárgyi eszközeit térítésmentesen átadná másnak, aki lehet magánszemély, másik civil szervezet vagy vállalkozás.Ebben az esetben keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Civil szervezetek: pályázat 100 ezer és 3 millió forint közötti összegekre Cikk

Mától pályázhatnak működési támogatásra a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2,6 milliárd forint keretösszegű kiírása alapján – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.

Utolsó esély a külföldre menekített jövedelmek utáni adózásra Cikk

Huszonkét indítványról határozott a parlament idei utolsó ülésnapján.

Civil szervezet reprezentációja Kérdés

Ha egy civil szervezet vállalkozási tevékenységet is végez, akkor hogyan kell a reprezentációt elszámolni? Külön gyűjtjük a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos reprezentáció és külön az alaptevékenységhez tartozó számlákat? Mikor kell a reprezentációs adót fizetni?

Fizetési fokozat Kérdés

Civil szervezet által fenntartott, de normatívában is részesülő idősek szociális otthonában dolgozók fizetési fokozatának megállapításánál figyelembe vehető-e a Kjt. 87/A (3) b) szerinti 1992. július 01. előtti, bármilyen munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő? Konkrét esetben az egyik munkavállalónak a Budapesti Harisnyagyár egyik vidéki gyáregységében volt 1977.07. hótól 1984.07. hóig munkaviszonya. Ez hány évnek számít? Az éveket hogyan kell számítani, teljes naptári éveket lehet csak figyelembe venni, vagy például június 01-től május 31-ig is számítható egy év? Köszönöm válaszát.

Civil szakszervezet adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalói szakszervezet szeretne egy segélyezési pénzügyi alapot létrehozni, mely összeget a munkatársak között rászorultsági alapon időszakonként kiosztanánk. Ezt a pénzügyi alapot nem a tagdíjból kívánjuk finanszírozni, és azt szeretnénk, ha nem csak a tagok, hanem a nem tag munkavállalók is hozzájárulnának. Ez a rendszer már működik valahol, csak alapítvány formájában. Minden munkavállaló meghatalmazza a munkáltatót, hogy a fizetését mindig a legközelebbi legkisebb százas egységre kerekítse le, és a felette lévő összeget a szakszervezet számára adományként utalja át. Ők nem akarnak ezért alapítványt létrehozni. Kérdés, hogy a fent leírt módon történő adománynak van-e valamilyen adóvonzata? Köszönettel:

Civil szervezet építményadó-mentessége Kérdés

Teljesül - a civil szervezet (csz.) adómentességének a helyi adókról szóló törvény (Htv.) 3. § (3) bekezdés második mondata szerinti feltétele az alábbi esetekben? Az ingatlan a csz. és egy helyiadó-köteles gazdálkodó szervezet osztatlan közös tulajdonában áll, használatát megállapodásban rögzítették. 1. Teljesülhet-e egyáltalán a feltétel a csz. tulajdoni hányadára egy osztatlan közös tulajdonban levő ingatlan esetében, vagy ez kizárt? 2. Ha igen, befolyással van-e a feltétel teljesülésére, a használat alapterület szerinti arányának a tulajdoni hányad arányától való eltérése? 3. Teljesül-e a feltétel (a közös tulajdontól függetlenül), ha csz. az ingatlant alapcél szerinti tevékenysége keretében úgy használja, hasznosítja hogy annak használatát részben, vagy egészben átengedi más szervezet részére, figyelemmel a civil törvény 2015. novembertől hatályos módosítására is az alábbiak szerint? a.) Alapcéljai megvalósítása érdekében önálló jogi személyiségű intézményt tart fenn és ennek érdekében részére az adott ingatlant (ingatlanhányadot) tartósan annak használatába adja. b.) Saját tagszervezetei részére biztosított szolgáltatásai keretében bocsátja azt az ő rendelkezésükre vagy egészben, időszakosan, vagy tartósan, akár úgy is, hogy az ingatlanba a tagszervezet székhelyet, vagy telephelyet is létesít. c.) Nem saját tagja, de az alapszabálya szerinti cél szerinti juttatásban részesíthető szervezetek részére, cél szerinti juttatásként adja át az ingatlan használati jogát.

Egyesület, alapítvány gründolása és adózása Cikk

Mielőtt valamilyen nemes cél érdekében alapítvány vagy egyesület létrehozásáról határozunk, tisztában kell lennünk ezek alapvető működésével és adózási következményeivel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close