143 találat a(z) civil szervezet cimkére

Adómentesség civil szervezeteknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket szeretném kérni adómentesség megállapításához. Közhasznú egyesület az áfatörvény 85. §-ának megfelelően közszolgáltatónak minősül, értelmezésem szerint. Az alapító okirat tartalmazza az iskolai-előkészítő oktatást 8510 teaor 08. Ezen tevékenység belefér-e az áfatörvény szerinti 85. § alapján az adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel fejezet alá? Ennek a bizonyos civil szervezetnek van egy pedagógiai szakszolgálata (intézmény) és rendelkezik köznevelési szerződéssel az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Eszerint a minisztérium a fenntartóval (a kérdésben említett egyesület) a fenntartó által alapított önálló jogi személyiségű intézmény által a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 18. § (2) bekezdés a)-b), e) és g) pontjában meghatározott szakszolgálati feladatok ellátása céljából a Nkt. 31. § (2) bekezdés e) pontja és (3) bekezdése, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. kormányrendelet 29/A.§-ában foglalt szabályok alapján köznevelési szerződést köt. Tehát az egyesület az intézményében végezné a 8510 teaor 08. alá besorolt tevékenységet. Tárgyi mentesen nyújthatja-e a szolgáltatást? Köszönöm.

Elévült kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy civil szervezet (szövetség), mely vállalkozási tevékenységet nem végez, és a végelszámolását tervezi, hogyan tudja kivezetni az elévült kölcsönét? A szövetség 10 éve kapott kölcsönt egy másik civil szervezettől, de az eltelt időszakban sem fizetési felszólítást, sem semmilyen egyeztetőt nem kaptunk erről az összegről. Szeretnénk kivezetni a könyveinkből, mint elévült kötelezettséget. Kell-e erről megállapodás, vagy csak tájékoztatni kell a kölcsönadót? Hol jelenik meg a mérlegben és az eredménylevezetésben ez a tétel? Köszönöm.

Civil szervezet ösztöndíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Civil szervezet, közhasznú egyesület 5 főnek, egyenként 100 ezer forint ösztöndíjat fizet, egyszeri alkalommal. Kérdésem az lenne, hogy milyen adót és járulékokat kell az egyesületnek a kiadott ösztöndíj alapján kifizetnie? Köszönettel: Gold Judit

Megint ők kapták a legtöbbet Cikk

A civilszervezetek közül idén is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány gyűjtötte a legnagyobb összeget, 175,1 millió forintot az 1 százalékos szja-felajánlásokból (személyi jövedelemadó), a második legtöbbet, 132,1 millió forintot a Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat Közhasznú Alapítvány, a harmadik legtöbbet, 121,3 millió forintot pedig az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány – derül ki a Nonprofit.hu portálon pénteken közzétett adatokból.

Civil szervezet ingatlanértékesítése Kérdés

Egy közhasznú civil egyesület rendelkezik ingatlannal, amit eladnak és vásárolnak egy sokkal olcsóbbat helyette. Az ingatlanértékesítés jelentős nyereséggel jár. A kérdésem az, hogy ez után kell-e társasági adót fizetnie? Az ingatlant közhasznú célra használják, illetve egy kis részét, egy termet adtak ki bérbe. Hogyan kell a társasági adót kiszámítani? Vállalkozási jövedelembe kerül vagy közhasznúba lehet betenni? Várom válaszukat.

Civil szervezetek beszámolója: figyeljen az új szabályokra! Cikk

Közeledik a civil szervezetek éves beszámolásának beküldési határideje. Összefoglaltuk, hogy az egyes szervezetekre milyen előírások vonatkoznak, továbbá hogy milyen új előírásokra kell ügyelni.

Az iparűzési adótól a katáig: változások a helyi adókban Cikk

Kata, iparűzési adó, építményadó, telekadó, új fogalmi definíciók: az adócsomag számos ponton változtat a helyi adókról szóló törvényen.

Civil szervezet – tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú egyesület rendelkezik ingatlannal, amit most értékesíteni szeretne. Az ingatlan egy irodaházban lévő terem és irodarész. A nettó érték és az eladási ár között körülbelül 10 millió forint a nyereség. Ebben az esetben a civil szervezetnek ez után kell-e társasági adót fizetnie? Vagy a civil tevékenységébe beletartozik ez? Az ingatlant közhasznú rendezvényekre használták, esetenként bérbe adták a termet. Várom válaszukat.

Közhasznúság elvesztésének bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném kérni a segítségüket. Egy korábban közhasznú alapítványként működő civil szervezet közhasznúságát törölték. Erről megkaptam a törvényszék végzését. Van-e ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettségem valamely hatóság felé, és ha igen, akkor milyen nyomtatványon? Köszönöm!

Civil szervezet – előlegként kapott támogatás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület 2015. 09 .01-jén aláírt egy támogatási szerződést, a vissza nem térítendő támogatási összeget pár napon belül kiutalták az egyesületnek. Szerződés szerint 100 százalékos előleg formájában utólagos elszámolási kötelezettség mellett biztosítja. A pályázatra vonatkozó szakmai beszámolót 2016. 04. 30-ig kell megküldeni. Kérdésem lenne ennek a helyes számviteli nyilvántartásokban való könyvelésére. Elfogadható-e az alábbi gyakorlat? 1. Szerződés aláírásának dátumával: T368 – K967 2. Pénzügyi teljesítéskor T3841 – K368, 3. év végén a 2015-re eső költségeket meghaladó pályázati összeg elhatárolása T967 – K 4821. Vagy az előlegként kapott támogatást csak az elszámoláskor tehetem az egyéb bevételek közé? De ebben az esetben a költségek egy része 2015. évi, amivel szemben nem lesz bevétel. Ebből adódóan a 2015. évi eredménye veszteség lesz, amivel elveszítheti a közhasznú státuszát. Válaszát köszönve, tisztelettel.

Kft.-k, figyelem: 2017. március 15-éig haladék jöhet a tőkeemelésre! Cikk

Egy évvel, 2017. március 15-éig meghosszabbodhat a kft.-k kötelező törzstőke-emelésének határideje Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese által a mai napon benyújtott törvénymódosítás nyomán.

Jótékonysági rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Civil egyesület (nem közhasznú), aki a rászorulók adományozásával foglalkozik, jótékonysági bálokat rendez. A büféből viszonylag nagy bevétel származna, a kérdésem az, hogy mivel ital- (szeszes is) eladás lenne, megoldható-e úgy, hogy egy adománygyűjtő dobozba dobják bele az emberek az árát, mivel pénztárgépet nem szeretnénk üzemeltetni, vagy pedig külsős céget bízhatunk csak meg vele? Amennyiben utóbbi, akkor ők felajánlanák a bevételt, de nyilván ez jóval kevesebb lenne az adózás miatt. Egyáltalán valahogy ki lehet kerülni a pénztárgépet ilyen esetekben? Ugyanide kapcsolódik a következő kérdés is, hogy ajándékba kapott mesekönyveket is "árusítanánk" készpénzért és bankon keresztül is, ezt hogyan lehet megoldani? Arra gondoltunk, hogy a banki utalásnál úgy tüntetjük fel az "árát", hogy adományozz 1500 forintot, és ajándékba kapsz egy mesekönyvet, illetve ugyanezt a személyes eladásnál is, csak ott a hivatalos adománygyűjtő dobozba kérnénk bedobni az összeget. Válaszát előre is köszönöm szépen!

Ingatlanból hasznot húzó civil szervezetek társasági adója Cikk

Ingatlan megszerzéséből, használatának átengedéséből vagy átruházásából bevételt szerző civil szervezetek új szabályok szerint kötelezettek a társasági adó fizetésére – erről közölt tájékoztatót a NAV.

Kínosan tartsa szem előtt a célt, ha civil a szervezete Cikk

Mindig aktuális tisztázni a civil szervezet, a közhasznú jogállás, közhasznú tevékenység, közcélú tevékenység, valamint a gazdasági-vállalkozási tevékenység körüli félreértéseket, az szja 1 százalékáról való döntés idején pedig különösen fontos megtudni meddig tart az egyik és hol kezdődik a másik.

Nonprofit kft. alapítása Kérdés

Ki, vagy kik alapíthatnak nonprofit kft.-t? Magánszemélyek lehetnek, mint alapítók, vagy csak intézmény, önkormányzat, egyéb szervezet? Esetleg magánszemélyek, intézmények és civil szervezet együtt is alapíthatnak? Van-e jelentősége később, hogy kik az alapítók, vagy csak pályázati kiírásoknál? A jegyzett tőke itt is 3 millió forint?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó egyéni vállalkozó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telephelyelszámolás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close