143 találat a(z) civil szervezet cimkére

Nonprofit szervezetek figyelem! Ezt kell tudni a 2014. adóév zárásáról Cikk

Milyen esetekben, meddig és hová kell társaságiadó-bevallást, nyilatkozatot, beszámolót benyújtaniuk a nonprofit szervezeteknek, például a civil szervezeteknek, közalapítványoknak, lakásszövetkezeteknek, önkéntes pénztároknak, közhasznú társaságoknak? Összefoglaltuk.

Civil szervezet beszámolója 2014. évre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2014. évre lehet-e a hagyományos, eddig használt formanyomtatványon beküldeni az éves beszámolót annak a civil szervezetnek, amely nem közhasznú? Köszönöm a válaszát.

Civil szervezet egyszerűsített beszámoló eredmény-levezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszeres könyvelést (naplófőkönyv) vezető egyesület beruházása megvalósításához önkormányzattól 20 millió forint visszatérítendő támogatást kapott 2014. évben, amit a kötelezettségek között könyvelt el. A beruházás utófinanszírozásos MVH-támogatással valósul meg. A visszatérítendő támogatást az MVH-támogatás kiutalását követően, 2015. évben fizeti vissza az egyesület. Kérném segitségét, hogy az egyszerűsitett beszámoló eredménylevezetésében milyen módon kell beállítani az önkormányzat részére visszatérítendő támogatást? Ahhoz, hogy a pénzügyi eredmény helyes legyen, szerepelnie kellene a bevételek között, ugyanakkor adózás előtti eredményt nem képez. Az eredménylevezetésben adóalapot nem képező bevételek sor nincs. Segítségét előre is köszönöm.

Alapítvány Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy alapítvány 2014. nov. 22-én kezdhetette tevékenységét. Az alapító 100 000 forint induló vagyonnal járult hozzá. Az alapítvány nem végzett tevékenységet 2014. évben, költségei, bevételei nem voltak. Az alapító hozzájárulása a beszámolóban induló vagyon, és nem alapítói támogatás (eredményképez). Elektronikusan kell-e közzétenni a civil szervezeteknek is 2014. évről a beszámolójukat? Köszönöm válaszukat! Kér

Nem kell közhasznúság az adó 1 százalékához Cikk

Az adó egyszázalékos felajánlása nem függ attól, hogy az adott szervezetnek van-e közhasznú jogállása - tájékoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a civil szervezetekkel összefüggő új, elektronikus eljárásokkal kapcsolatban kedden az MTI-t.

Vadásztársaság Kérdés

A vadásztársaság civil szervezetnek számít-e?

Civil szervezeteknél egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem egy közhasznú civil szervezetnél dolgozó egyszerűsített foglalkoztatottakkal kapcsolatos. Szabályos-e, ha egy civil szervezet egyszerűsített foglalkoztatottakat alkalmaz napi 20 000-30 000 forint/8óra/fő napi díjjal? Személyenként így akár 8 napra kifizetnek havi 190 000 forintot is. A civil szervezet nem végez vállalkozási tevékenységet. Csak támogatásokból él. Adózás szempontjából hogyan lehet kezelni ilyen kifizetéseket, ha egyáltalán lehetséges? Azt tudom, hogy a napi kifizetés elszámolhatóság szempontjából maximum 9 340 forint lehet. Viszont itt nem tudjuk megemelni a társaságiadó-alapot. Továbbá az esetleges bírósági törvényességi ellenőrzésnél mi történhet? Köszönöm segítségüket.

Civil szervezetek – online pénztárgép Kérdés

Konkrét kérdéssel fordulok Önökhöz. Civil szervezetként több rendezvényt is szervezünk, amelyen úgynevezett támogatói, illetve adományjegyeket értékesítünk. Kérdésem a következő: helytálló-e a civil szervezet ilyen formában történő támogatása, valamint ilyen esetben 2015. január 1-jétől kötelezettek vagyunk-e az online pénztárgép használatára? Válaszukat előre is köszönöm!

A közérdekű önkéntes tevékenységről Kérdés

Vajon a 2005. évi LXXXVIII. törvény (Köt.) hatálya alá kötelező-e minden szervezetnek bejelentkezni, aki önkénteseket foglalkoztat? Vagy csak azoknak, amelyek a "fogadó intézmény" státusát igénylik, mivel nagyobb számban és folyamatosan várnak önkénteseket? Mert hiszen önkéntes munka más motivációk alapján is létezik! Úgy gondolom, hogy a törvény hatálya alá be nem jelentkezett szervezetek saját hatáskörben foglalkoztatott önkénteseit ezért nem is célszerű "közérdekű önkéntes tevékenységet végzők"-nek nevezni, hanem egyszerűen önkéntes segítőknek vagy közreműködőknek, olyan feladatok, tevékenységek kapcsán, amelyek elvégzésében, sikerében az önkéntesek személyes motivációval bírnak, azaz közvetve vagy közvetlenül érdekeltek. (Például lakóterületük rendben tartása, lakóközösségük kulturális életének támogatása, rászorult kor -és sorstársaik szociális megsegítése, ifjúsági tábor, játszótér, sportpálya létesítése stb.) Megkülönbözteti-e ezt a kétféle önkéntest (és foglalkoztatási lehetőségét) a mostani jogi szabályozás? A nem tág értelemben vett közérdekű, hanem az egyénit is bennfoglaló szűkebb közösségi érdekből (tehát személyes motivációk alapján) önkéntes munkát végzőkre vonatkozik-e valamilyen jogi szabályozás? Kell-e valamiféle szerződést kötniük azzal a szervezettel (például önkormányzat, iskola, civil szervezet), amelynek a szervezésében az önkéntes munkát végzik? S ha igen, mi ennek a kötelező megnevezése, formája, tartalma? Válaszukat előre is köszönöm!

Közhasznú cél érdekében végzett tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú civil szervezet alapszabályában vállalt tevékenységének finanszírozása érdekében bevételt szed. Kérdésem az lenne, hogy mikor minősül ez a bevétel vállalkozási jellegű bevételnek? Például ha egy közhasznú alapítvány művészetoktatási intézményt tart fenn és a nyári táborába érkezőktől díjat szed és a díjat teljes egészében a közhasznú tevékenységére (tábor finanszírozására) költi, akkor ezt a bevételt miként kell minősíteni (vállalkozási tevékenység vagy egyéb tevékenység)? Továbbá kérdésem lenne, hogy a központi normatíva lehívásának feltétele, hogy a tanulók térítési díjat fizessenek. Ez a térítési díj is a közhasznú tevékenység finanszírozására szolgál. Kérdés ez a bevétel vállakozási jellegű vagy egyéb bevétel? Ezen bevételek szedésével semmiképpen nem kívánunk nyereséget elérni. Köszönöm válaszát!

Civil szervezetek figyelem! Ilyenkor nem érvényesíthetők a kedvezmények Cikk

Mikor kell az alapítványnak, a közalapítványnak, az egyesületnek, a köztestületnek, vagyis a civil szervezetnek elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetként adóznia? A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös kommentárt közölt a jogszabályok értelmezéséről.

Vigyázzon, kinek adja az 1 százalékot! Itt a lista a kizárt szervezetekről Cikk

Közzétette honlapján a NAV azoknak a civil szervezeteknek a névsorát, amelyeket az adóhatóság kizárt abból a lehetőségből, hogy a magánszemélyek részükre felajánlhassák személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. A listán 1444 szervezet neve szerepel.

Civil szervezetek figyelem! Fontos határidő közeleg! Cikk

A civil szervezeteknek minden év május 31-éig kell megküldeniük az előző évről szóló, a jogosult szerv által jóváhagyott beszámolójukat az Országos Bírósági Hivatalnak. Az OBH az eredeti dokumentumot vagy annak hitelesített másolatát letétbe helyezi és honlapján (a birosag.hu oldalon) a „Civil szervezetek és alapítványok névjegyzéke” megjelölés alatt közzéteszi – közölte az OBH.

Civil szervezetek! Ezt kell tenni, ha nem akarják elbukni az 1 százalékokat Cikk

Hamarosan lejár a határidő, ameddig a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékával kedvezményezetteknek közleményt kell benyújtaniuk a NAV részére. Az adóhatóság tájékoztatóban foglalta össze, hogy kikre vonatkozik ez a kötelezettség.

Adománygyűjtők, figyelem! Így kell elszámolni az ingyenes juttatásokkal Cikk

Hogyan kell elszámolni, nyilvántartani egy egyesület részére nyújtott adományt, és mikor minősül a támogatás valójában adománynak? Milyen adókötelezettségek merülhetnek fel a rászorulóknak juttatott javak átadásakor? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Útdíj, túlsúlydíj, iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close