hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jótanácsok munkáltatóknak 2020-ra

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

2020-ra nem változtak a cafeteriában szokásos juttatásokra vonatkozó adószabályok, így ott, ahol már bevált rendszer működik, nem kell módosítani a szabályzatot. Azonban érdemes lehet növelni a juttatási keretet, bővíteni a választható elemek körét, illetve ahol még nincs, bevezetni a cafeteriarendszert. Sőt, az egyes juttatásokat cafeteria nélkül vagy azon kívül is lehet adni. Cikkünk a dolgozói juttatások lehetőségére, adózására hívja fel a figyelmet.

Adómentes juttatások

» A bölcsődei óvodai ellátás, szolgáltatás abban az esetben is adómentes, ha az ellátás díjának megtérítése a munkavállaló nevére szóló számla alapján történik [Szja tv. 1. számú melléklet 8.6. c)].

» Adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat akkor is, ha a munkáltató akár otthoni személyi használatra ad számítógépet (laptopot) a munkavállalónak, úgy, hogy az nem kerül a tulajdonába [Szja tv. 1. számú melléklet 7.11. pont].

» Korlátlanul adómentes a kifizető, külföldi székhelyű jogi személy, egyéb szervezet által biztosított magáncélú cégautó-használat, továbbá azzal összefüggésben az úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása [Szja tv. 1. számú melléklet 8.37. pont].

» Adómentes a kifizető által fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújtott szolgáltatás (kivéve az utazást, az elszállásolást), valamint sportlétesítmény (például saját fenntartású vagy bérelt edzőterem) ingyenes vagy kedvezményes használata. Sportrendezvény alatt sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben, vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott versenyt, mérkőzést kell érteni [Szja tv. 3. § 60. 1. számú melléklet 8.7.].

» Adómentes a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt a 10 millió forintot meg nem haladó összegű, ugyanazon magánszemélynek adott kölcsön kamatkedvezménye, ha azt a munkáltató hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján saját lakás építéséhez, építtetéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy bármely említett célra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtotta [Szja tv. 72. § (4) bekezdés f) pont és (5) bekezdés, 96. § (2) bekezdés].

» Az olyan munkabérelőleg esetén, amelynek folyósítása legfeljebb hathavi visszafizetési kötelezettség mellett, legfeljebb a folyósítás napján érvényes minimálbér havi összegének ötszörösét meg nem haladó értékben történik, szintén nem kell kamatkedvezmény miatt adót fizetni [Szja tv. 72. § (4) bekezdés g) pont].

» A sportrendezvényre szóló belépő, kulturális belépő évente a minimálbérig adómentes (a meghaladó rész bérként adózik, a munkavállaló közterhe 15 százalék szja + 18,5 százalék tb-járulék, a munkáltató közterhe 17,5 százalék szocho + 1,5 százalék szakho). Utalvány formájában nem adható (Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra, valamint az egyéb juttatásokra irányadó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close