619 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

42,5 millió forintos bírságot kapott a Takarékbank Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 42 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságai miatt. A bank több pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem vagy nem haladéktalanul jelentett be, illetve több esetben nem tett ismételt bejelentést sem az illetékes hatóságnak, továbbá nem megfelelően működtette szűrőrendszerét – írja honlapján az MNB.

Több mint 11 ezer alkalmazottját bocsátja el a Meta Cikk

A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a létszám mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb idei amerikai létszámcsökkentés keretében – jelentette be szerdán a Facebook anyavállalata, a növekvő költségekkel és a gyenge reklámpiaccal indokolva a lépését.

Mától lehet pályázni az európai kkv-k szellemitulajdon-támogatására Cikk

Szerdától lehet pályázni az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) szellemi tulajdon védelmének ösztönzésére létrehozott 2250 eurós támogatására, a jelentkezés benyújtásának határideje december 16. – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.

Újabb vizsgálat a HelloPay fizetőterminálok üzemeltetőjével szemben Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a HelloPay fizetőterminálok üzemeltetőjével szemben, mivel – a korábbi versenyhatósági bírságok ellenére – valószínűleg megint tisztességtelen nyomást gyakorol a fogyasztókra az „elvárt” borravaló mértékéről – írja honlapján a GVH.

A nap kérdése: mennyi lesz forintban az euróban számlázott bevétel? Cikk

Egyéni vállalkozó a partnerének euróban számláz (1000 euró). A számlában alkalmazott árfolyam 400 forint/euró. Nem rendelkezik devizaszámlával, így a bankja a forintszámláján forintban írja jóvá 390 forint/euró árfolyamon. Mennyi lesz az ügyletből származó vállalkozói bevétele, 400, vagy 390 ezer forint, azaz külföldi pénznemben keletkezett bevételnek minősül, és alkalmazandók az szja-törvény 5–6. paragrafusaiban foglaltak, vagy nem? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A csoportos társaságiadó-alanyiság gyakorlati kérdései Cikk

Fontos határidő közeleg azon cégcsoportok életében, melyek a 2023. adóévtől kezdődően társaságiadó-csoport létrehozatala mellett szeretnének dönteni.

Ezek a nyári munkavédelmi ellenőrzések adatai Cikk

A munkavédelmi ellenőrzés alá vont vállalkozások többsége betartotta az előírásokat, és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján azonban továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.

Figyelni kell a fejlesztési tartalék felhasználására, megnőtt a várakozási idő Cikk

Sokak számára okoz meglepetést az éves bevallások kitöltésekor , hogy a fejlesztési tartalék címén nyilvántartott összeg nem tekinthető határidőben felhasználtnak. Ennek oka többnyire az, hogy a megrendelt tárgyi eszköz nem érkezik meg időben, nem kerül az egyéni vállalkozás tulajdonába, hiába adott előleget. Mostanában erre különösen figyelni kell, mivel a tapasztalatok alapján a jelenlegi helyzetben a várakozási idő meghosszabbodott.

Közös leányvállalatot alapít a védelmi iparban érdekelt Rheinmetall és a 4iG Cikk

Közös tulajdonú informatikai leányvállalatot Budapesten a német Rheinmetall és a 4iG Nyrt. – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett kibocsátói tájékoztatásban, közölte az MTI.

Készíthető-e hangfelvétel a későbbi ügyfélpanaszok kivédésére? Cikk

Szerelési munkákat végző vállalkozás a munkavégzés helyszínén történteket hangfelvételen örökítette meg, megelőzvén ezzel a későbbi ügyfélpanaszokat. Az eset a felügyeleti szerv elé került. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

9 hitelintézetre összesen 18 millió forint bírságot szabott ki az MNB a fizetési moratórium kezelésének vizsgálatakor Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálata alapján a bankszektor kisebb hibákkal meg tudott felelni a fizetési moratórium szabályrendszerének, a jegybank a vizsgálat során 9 hitelintézetre összesen 18 millió forint bírságot szabott ki – derül ki az MNB honlapján szerdán közzétett szakmai cikkből.

Versenypiaci villamosenergia-felhasználók figyelem! Mielőbb érdemes megkötni/megújítani a szerződéseket Cikk

A zavartalan és folyamatos ellátás érdekében fontos, hogy a versenypiaci villamosenergia-felhasználók minél előbb vizsgálják meg árambeszerzési szerződéseiket, és gondoskodjanak azok mielőbbi megkötéséről, illetve megújításáról – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán.

Átalakul a környezetvédelmi termékdíj rendszere Cikk

A Technológiai és Ipari Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a hulladékgazdálkodási rendszer átszervezésére vonatkozó törvény tervezetét. A tervezet többek között a 2023. július elsejétől felállításra kerülő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer és a környezetvédelmi termékdíj rendszerének az összhangját hivatott megteremteni – írja hírlevelében az EY.

Több 10 ezer Suzukit hívnak szervizbe fékrendszeri probléma miatt Cikk

A vákuumszivattyú visszacsapó szelepét ingyen cseréli a Suzuki az összes érintett autón – írja a hvg.hu.

Az iparűzési adó egyszerűsített megállapításának új szabályai Cikk

Január 1-jétől jelentősen változnak az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítására vonatkozó szabályok.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs