1722 találat a(z) alkotmánybíróság cimkére

Harminc rendelet, öt határozat a legújabb Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2024. évi 62. számában harminc rendeletet és öt határozatot hirdettek ki június 11-én.

Megbírságolt halőr – az Alkotmánybíróság a tisztességes hatósági eljárásról Cikk

Az Alkotmánybíróság 11/2024. AB határozatában abban foglalt állást, hogy az Alaptörvény XXIV. cikk (1) bekezdésének fényében – figyelembe véve az elévülés jogintézményének célját – a hatósági eljárásnak végleges döntéssel kell-e lezárulnia az elévülési határidőn belül – olvasható az Alkotmánybíróság döntésében az alkotmanybirosag.hu-n.

Alaptörvény-ellenes, ha az idegenhonos fák kitermelése után nem végeznek fafajcserét az erőkben Cikk

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében alaptörvény-ellenes az a veszélyhelyzeti rendelkezés, amely szerint az idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújítása során nem szükséges a természet védelméről szóló törvény rendelkezései szerinti fa fajok cseréjét elvégezni, szerkezetváltást végrehajtani annak érdekében, hogy a Magyarországon nem honos invazív fajokat visszaszorítsuk, olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Ab-tájékoztató a háztartási napelemek szaldó elszámolására vonatkozó előírások elleni alkotmányjogi panaszokról Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) tájékoztatót tett közzé március 12-én a háztartási napelemek szaldó elszámolására vonatkozó rendelkezések elleni alkotmányjogi panaszokkal kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróságra vinnék a háztartási napelemesek ügyét Cikk

Alkotmányjogi panasz benyújtására biztatja a háztartási méretű napelemes kiserőművek (HMKE) üzemeltetőit a Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja (NÉP Egyesület) – írja a hvg.hu.

3090/2024. (II. 29.) AB végzés Jogszabályok és jogi tartalmak

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő
Az Alkotmánybíróság a Kúria mint felülvizsgálati bíróság Pfv.VIII.20.623/2021/13. számú ítélete alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt visszautasítja.
[1] 1. Az indítványozók az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Abtv.) 27. § (1) bekezdése alapján alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz. Indítványában a Kúria min...

Alaptörvény-ellenes a „kastélytörvény” több pontja Cikk

Alaptörvény-ellenes a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény több pontja – tartalmazza az Alkotmánybíróság (Ab) honlapján pénteken közzétett határozat, közölte az MTI.

A bolgár elnök az alkotmánybírósághoz fordult az orosz gázszállítás tranzitdíjának emelése miatt Cikk

Az alkotmánybírósághoz fordult Rumen Radev bolgár elnök a Bulgária területén zajló orosz gázszállítások tranzitdíjának emelése miatt.

Elfogadta az állami építési beruházásról szóló és az állami működést egyszerűsítő törvényt is az Országgyűlés Cikk

Az Országgyűlés szerdán újra elfogadta az állami építési beruházásról szóló törvényt, elfogadta továbbá az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényt, mely több mint 70 jogszabályt, köztük adószabályokat és a munkavédelmi törvényt is módosítja.

Szakszervezeti jogokat érint az Alkotmánybíróság friss döntése Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2023. 09. 27. napján alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) egyik rendelkezését. Az ügy tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Örülnek a szakszervezetek az Alkotmánybíróság döntésének Cikk

Üdvözlik a szakszervezetek az Alkotmánybíróság határozatát, amelyben alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a munka törvénykönyve kollektív szerződéskötést szabályozó paragrafusának egy részét – tájékoztatott a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Áfa-visszatérítési kérelemmel kapcsolatos alkotmányügyi panaszt utasított el az Alkotmánybíróság Cikk

Az indítványozó – az Abtv. 27. §-a alapján – a Kúria Kfv.V.35.609/2021/8. számú ítélete alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Megsemmisített egy szövegrészt a munka törvénykönyvében az Alkotmánybíróság Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 276. § (8) bekezdésének „– tanácskozási joggal –” szövegrészét, valamint a folyamatban lévő perekben alkalmazási tilalmat rendelt el.

Ab-határozat települési adó alaptörvény-ellenességének megállapításáról Cikk

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata Képviselőtestületének a települési adóról szóló 29/2015. önkormányzati rendeletének 2016. január 1-jétől 2018. december 31-ig hatályos 7. § a) és b) pontja az Alaptörvény XIII. cikk (1) bekezdésébe, valamint a XXX. cikk (1) bekezdésébe ütközően alaptörvény-ellenes volt – olvasható az Alkotmánybíróság határozatai 2023. évi 17. számában.

Elmeszelték a speciális nyugdíjakat szabályozó törvényt Romániában Cikk

Részben alkotmánysértőnek minősítette és visszaküldte a parlamentnek a román alkotmánybíróság a nem járulékalapú, úgynevezett speciális nyugdíjak reformjáról egy hónapja elfogadott törvényt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink