140 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: Zöldség-gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó alkalmi munkára vesz fel egy fő gépkocsivezetőt egy vasárnapi napra. Az alkalmi munkás foglalkoztatása azért szükséges, mert bár az egyéni vállalkozó a nagybani piacon vasárnap nem árusít, ezen a napon megy el a szegedi nagybani piacra az árut beszerezni, s ehhez foglalkoztatja a gépjárművezetőt. A napi foglalkoztatás időtartama 12 óra, indulástól érkezésig. Útközben felváltva vezetnek, de természetesen az egyszerűsített foglalkoztatottnak a teljes napi díját fizeti. Kérdésem: mennyi munkabér jár az egyszerűsített foglalkoztatottnak, ha a törvényben meghatározott legkevesebb összeget szeretné fizetni, figyelemmel a garantált bérminimumra, a 8 óra feletti munkavégzés esetén járó pótlékra és a vasárnapi munkavégzésre? Kérdésként merül még fel, hogy jogszerűen lehet-e napi 12 órában foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve lehet-e vasárnap napi 12 órában foglalkoztatni? Nem vagyunk tisztában azzal sem, hogy a vasárnapi pótlék ebben az esetben jár-e vagy sem. Ha van rá mód, szíveskedjék a válaszban kitérni arra is, hogy a munkavállalónak keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége a kapott pótlékok miatt, tekintettel arra, hogy jövedelemként csupán a törvényben rögzített minimumot kapja, ami egyébként adómentes volna. Szíves válaszát köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Egyszerűsített foglalkoztatás – kuratóriumi tagok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alapítvány kuratóriumi tagjait – akik máshol 36 órát meghaladó munkaviszonyban alkalmazottak – lehet-e egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazni az alapítványnál eseti fizikai munkavégzésre? Az alapítvány eszközeit szeretnék felújítani, fúrnak, festenek. Egyébként a tagok tevékenységüket bárminemű ellenszolgáltatás nélkül, ingyenesen, társadalmi munkában látják el, a felmerült és igazolt költségek megtérítésével. Köszönettel: Éva

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár műszakpótlék? Cikk

Milyen bérpótlékok illetik meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász válaszolt.

Bt.-beltag alkalmi munkavállaló a saját társaságában? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt.-nek egy beltagja, és két kültagja van. A társasági szerződés szerint a tagok a tagokkal való külön megállapodás keretében működhetnek közre személyesen a társaságban. A beltag ez idáig megbízási szerződés keretein belül látta el a társaság adminisztrációs, könyvelési feladatait, valamint a bt. képviseletét. A bt. képviseletének kivételével a felsorolt feladatait végezheti alkalmi munkavállalóként? A nők kedvezményes nyugdíjában részesül. Köszönöm válaszát: Zsuzsa

Alkalmi munka munkaszüneti napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég alkalmi munkavállalót foglalkoztat –vendéglátás a tevékenysége –, akkor úgy értelmezem, hogy vasárnapi munka esetén nem jár neki bérpótlék, viszont a munkaszüneti napon való foglalkoztatás 100 százalékos bérpótlékot jelent számára? Amennyiben bérpótlékot számfejtünk neki, akkor a mentesített keretösszeget már emiatt túllépjük, ami szja-alapot eredményez? Köszönöm válaszát.

Alkalmi munka pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel az alkalmi munka pótlékaira vonatkozóan, melyre választ is kaptam az alábbiak szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_14_Alkalmi_munka_potlekai_hxn Megköszönve eddigi segítségét, kérem még a további felmerült kérdésemet is szíveskedjen megválaszolni: abban az esetben ha a munkavállaló készenléti munkakörben ( recepciós, portás, vagyonőr) van foglalkoztatva alkalmi munkára, ilyen esetben a munka törvénykönyve 117. § engedélyezi a napi 12 órás munkavégzést, tehát ezekben az eseteben is el kell számolni 8 óra után pótlékot a munkavállalónak vagy elegendő az alapbér számfejtése? Segítségét előre is köszönjük.

Alkalmi munka pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: szóbeli megállapodás alapján létrejött 12 órás egyszerűsített foglakoztatás esetében, amennyiben ez a munkavégzés 12-24 óráig tart, 8 óra után jár pótlék (50%)? Illetve ebben az esetben jár 15% éjszakai pótlék is, mivel a munkavégzés 22 óra után is tart és meghaladta az 1 órát? Van olyan eset, amikor nem kell az alkalmi munkavállaló számára 12 órás munkavégzésnél pótlékot számolni? Válaszát köszönöm.

Főállású katás egyéni vállalkozó plusz egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretném kérni válaszát, hogy főállású katás egyéni vállalkozó alkalmazhat-e egyszerűsített foglalkozásban (efo) heti egy nap, nem főállású katás egyéni vállalkozót? A másik kérdesem pedig az, hogy nem főállású katásnak (nyugdíjas) mennyi lehet a jövedelme, hogy ne veszítse el a nyugdíját? Itt ugye a járulékköteles jövedelem számít? Köszöm előre is válaszát.

Efo – kamionsofőr Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy alkalmi munkavállalás keretein belül alkalmazhatunk-e teherautó-sofőrt, kamionsofőrt belföldön, külföldön egyaránt? köszönettel: JT

Jogviszony – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., amelynek egy beltagja, és egy kültagja van, a beltag egyben az ügyvezető (cégvezető is). A bt. 2018. januártól a kata alá szeretne tartozni, természetesen az ügyvezető (beltag) megfizetné az 50 ezer forint havi kata költséget. Ugyanezen beltag (ügyvezetőnek) van egy kivás kft.-je is, ahol 50 százalékos tulajdonos, és egyben ő az ügyvezető is. Jelenleg főállású a jogviszonya, és ennek megfelelően fizeti meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogyha a bt.-ben megfizeti az 50 ezer katát, akkor vállalhatja-e ingyen a kft.-ben az ügyvezetést? Ha igen, akkor vállalhat-e ingyen az ügyvezetésen kívül más feladatokat is (szoftverfejlesztés)? Ha nem vállalhat igyen más feladatokat, akkor felveheti-e saját magát alkalmi munkaviszonnyal? Vagy eseti megbízási jogviszonnyal a feladatok ellátására? Ezeknek milyen költségei vannak? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel.

Ez az új sláger a foglalkoztatásban Cikk

Fél év alatt majdnem hatszázezer alkalmi és idénymunkást jelentettek be a munkáltatók az adóhivatalhoz, szemben az egy évvel korábbi 520, illetve a két évvel ezelőtti 490 ezerrel – írja a Magyar Idők. Ennek köszönhetően az államhoz is nagyobb bevétel érkezett; hat hónap alatt majdnem hétmilliárd forint, ez negyedmilliárddal több, mint a múlt év első felében.

Alkalmi fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozás során egy-egy fuvarhoz sofőrt alkalmaznánk. Egy fuvar kb. 6-7 napot vesz igénybe a vezetési és a pihenőidők betartása mellett. Kérdésem, hogy milyen szerződéssel tudjuk alkalmazni a dolgozót? Határozott idejű, egyszerűsített foglalkoztatás, megbízásos jogviszony? Bérként a minimálbért, a pótlékokat plusz a külföldi napidíjat kell adni? Segítségét köszönöm.

Kata melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő, azzal kapcsolatban kérném segítségét, hogy jelenleg "katás"egyéni vállalkozónak nincs munkája, de nem szeretné szüneteltetni a vállalkozást. Alkalmi munkára viszont lenne most lehetősége. Van ennek valami akadálya, illetve mire érdemes figyelni? Köszönöm válaszát.

Célkeresztben az alkalmi és idénymunka: erre figyeljen oda! Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi célvizsgálat keretében idén nyáron a munkaügyi felügyelet a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott éves ellenőrzési terv szerint. Cikkünkben sorra vesszük, mely szabályokra kell fokozottan ügyelni.

Alkalmi munka Kérdés

Mint mezőgazdasági őstermelő, a saját gazdaságomban megtermelt dinnye értékesítéséhez alkalomszerűen, heti egy-kétszer alkalmi munkaerőt veszek igénybe. A 17T1042E jelű nyomtatványom bejelentem, mint alkalmi munkást, megfizetem utána a napi 1000 forint közterhet, a hónap végén pedig 1708-as jelentést küldök róla. Nébih-ellenőrzés azt a megállapítást tette, hogy ez nem szabályos. Kérdésem: miért nem járok el helyesen?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close